🤓 Smart home

Jakiś zamek sensowny do gałki polecicie?

Ja kupowałem zamek po obejrzeniu testów otwierania różnych za pomocą wytrychów (na YT)

1 polubienie

nadal polecam, w drugim mieszkaniu w krakowie tez mam zamontowane, tam dodatkowo jest z pinpadem, wersja lite z akumulatorami. pro jest cichszy i do wyboru jeszcze jest czarny:)

1 polubienie

wrzucam dla potomnych :slight_smile:

jakiś czas temu pisałem że nie działa mi Hue Bridge, podpinałem do routera, początkowo nie był widziany w sieci nawet, zmiana kabli, portów (teraz przy okazji podpinania Unifi Express okazało się że i tak ten port nie miał internetu), nic nie dawało nadziei że zacznie działać, robiłem kilka podejść, ale aplikacja go nie widziała, niby świeciły się LED na nim ale przycisk od parowania jakoś tak słabo klikał i LED w około guzika nie zmieniał statusu (choć chyba nie powinien a sugerowałem się że jak w Unifi mruga albo coś). Wczoraj zrobiłem kolejne podejście, otworzyłem obudowę zajrzeć czy ten przycisk się nie blokuje lub coś, wszystko wyglądało ok, wpadłem na pomysł zalogować się przez www https://account.meethue.com i o dziwo bridge się tam pojawiał, ale w momencie jak prosił o parowanie to krzyczał że nie ma takiej opcji i nie może się dodać. Zacząłem poszukiwania w necie co to za problem i trafiłem na reddit że aplikacja Hue Essentials komuś działa i paruje się bez problemu a po tym można zrobić upgrade firmware (mój bridge leżał nieużywany jakieś 2 lata) i bum faktycznie aplikacja go widziała i bridge się dodał :flushed: po tym zrobiłem zabieg z update według tej instrukcji. Więc jeśli ktoś ma podobny problem to mam nadzieję że skróci swoją mękę z szukaniem rozwiązania, bridge dodał się do oficjalnej aplikacji i do Apple Home i Google Home bez problemu a miał już lecieć do elektrośmieci.

I managed to upgrade the bridge to a recent software version by running older Android version (4.3) of the Hue app on MacOS in an Android emulator:

Install MuMuPlayer Pro - the preferred Android emulator for Mac
Download Hue app 4.30 from Download Philips Hue 4.30.0 for Android | Uptodown.com
Start emulator, install Hue APK via Tools menu How to install apps on MuMuPlayer Pro
Hue app will run on laptop as on your phone/tablet
Enter ip address of Hue bridge via “help” in Hue app
Done!

2 polubienia

Ok, z takich pierwszych lepszych.

1. Zamek podpięty pod scenę “good night” scena najczęściej wyzwalana jak idziemy w domu spać, jak zamek nie był zamknięty to zostanie wtedy zamknięty.
  2. Powiadomienia na telefon jak zamek się otwiera, same notyfikacje interaktywne (przyciski na notyfikacji lock/unlock)
  3. Jak czujnik dymu się załączy to prócz sceny z włączonymi światłami to otwiera się zamek (warunek jesteśmy w domu). Cel to potencjalna ewakuacja bez szukania zamków w np. zadymionym mieszkaniu itp.
4 polubienia

Ciekawostka:

W sumie nie wiem czy to dobrze czy zle.

Kurde, akurat rozważam kupienie Homey Pro do nowego mieszkania i teraz w sumie nie wiem czy to robić, czy nie. Bo może nie spierdolą, a co jak spierdolą?

Tutaj cały wątek, community przyjęło to raczej chłodno

No dobra, to jak mam zacząć od nowa, to jaka jest rekomendacja gremium? Myślałem o tym homey, ale na tę chwilę w sumie nie wiem czy to jest dobry pomysł, bo nie ufam, że tam się to po prostu nie spsuje jakościowo.

Chcę być system-agnostic i BARDZO chcę mieć panel dotykowy z monitorem, na którym mogę ustalać sceny (ew. iPad, ale wolałbym jednak panel dotykowy dedykowany pod takie rzeczy).

Jest jakaś propozycja? Bo na tę chwilę to pewno wychodzi, że powinienem kupić NASa, wrzucić tam HA i wszystko zrobić tam?

HA to najlepszy wybór, kiedyś można było się zastanawiać, a może domoticz, a może openHAB, ale HA postawione na dysku (ważne!) na czymkolwiek załatwia 99.9% przypadków
I regularne, testowane backupy

3 polubienia

HA
Nie ma sie co zastanawiac.

A jak chcesz ekran, to jakikolwiek tablet (moze sa nawet na eink?) - do HA mozesz uzyc aplikacji, albo nawet przegladarki.

1 polubienie

zawsze zadaj sobie jedno bardzo proste pytanie: co zrobisz jak ci sie popsuje sprzet na ktorym masz HA?
Czy backupy HA bedziesz robic na tego NASa? i jak padnie to jak je odczytasz?
Czy szybko kupisz drugiego NASa aby odpalic ponownie HA na nim?
A moze masz w szafie jakies raspberry, ktore w takim przypadku szybko uruchomisz?
A moze rozwiazanie to kupic jakis minipc za 300zl, ktorego zastapisz w razie czego innym minipc, przekladajac tylko dysk?

1 polubienie

Home Assistant Green jest dostępny od jakiegoś czasu wszędzie, w Czechach widziałem poniżej 4 stówek.

To tak jakbyś nie chciał wydawać 3k na NAS z dyskami :wink:

2 polubienia

Smart, no dobra, czyli tak:
NAS jako NAS, żebym mógł gdzieś hostować plexa i tak dalej (jest jakieś Synology rekomendowane?)
Mam RaspberryPi 400, na którym wgram Home Assistant w wersji OS (ułatwi to zarządzanie, backupy i dodawanie dodatków).

Szkoda mi tego homey, bo czuję, że bym musiał się mniej tam narobić, ale już trudno. Zrobię to raz a dobrze w HA. Wszystkie sprzęty i tak kupuję nowe - więc opieram wszystko na Zigbee.

warto kupic Synology z procesorem Intela i jakas sensowna iloscia RAM, zeby dzialal Docker, wtedy ilosc potencjalnego softu do zainstalowania zwieksza sie radykalnie. Jako przyklad przydatnego na NAS softu podam Minio (wystawiasz swojego NASa po protokole S3) - niby jest wersja z pakietu Synology, ale stara. A z Dockera mozna miec najnowsza.
Zigbee dobry wybor, tylko dongle musisz kupic odpowiedni, ale byly tu polecane

1 polubienie

Jak chcesz się pobawić Homey to mam wersję nie-Pro w domu (tę co potrzeba płacić miesięcznie 2.99 ojro i wszystko się dzieje w chmurze).
Będę w Wawie pod koniec miesiąca, mogę Ci podrzucić albo wrzucić do pączkomatu. Pobawisz się i będziesz wiedział przynajmniej czy to coś co Ci się podoba czy nie. Potem mi możesz odesłać.

Wiesz co, to nawet nie z tym jest problem - boję się, że kupię (albo nawet bardziej - zainwestuję czas), a potem LG to po prostu spieprzy

1 polubienie

Jest taka szansa. A do tego Homey nie jest tak elastyczne jak HA jeżeli lubisz kucować.
Ja bardzo chciałem iść w Homey bo nie lubię kucować, i koniec końców stoję ciągle w rozkroku między dwoma bramkami (Hue / Tuya) i Home Assistant na NAS bo nie mam kiedy nad tym przysiąść (a jak już mam kiedy to nie mam ochoty).

Zamówiłem PCta pod HA.

https://allegro.pl/oferta/biurowy-mini-komputer-hp-prodesk-600-g3-dm-i5-6500t-8gb-128gb-ssd-dp-vga-15857474630