🤓 Smart home

Nie. Mifi może też sharowac sygnał wifi, np w hotelu. Stąd nazwa. Inaczej to byłby zwykły router LTE.
A jak ci się urządzenia nie widzą, to wyłącz izolacje.

Może ale nie musi. Jak sobie poguglowałem “MIFI router” to pierwsze 4 sztuki które mi wyskoczyły nie obsługują WISP; jedynie Eth lub SIM. Albo wyłącznie SIM. Więc albo trzeba polecić konkretne urządzenie, albo dodać info, że trzeba czytać drobny druk co się kupuje :slight_smile:

1 polubienie

A to mnie zaskoczyłeś bo moim zdaniem to immanentna cechą mifi i oba które mam obsługiwały to. Nazwy wisp szczerze mówiąc nawet nie znałem :wink: i z tego co widzę to raczej funkcja stacjonarnych routerów. Przy opisie moich mifi się z tym nie spotkałem a działa.

1 polubienie

Może gdyby Google po wpisaniu “mifi” lub “mifi router” nie wyrzucało jako pierwszych routerów LTE to by było inaczej.

A co w takim razie rozumiecie przez mifi?
Dla mnie to zawsze było połączenie modemu gsm z routerem wifi.
Angielska wikipedia natomiast wspomina, że to jest wręcz nazwa brandowa

jak poczytalem to mifi to mobilne wifi czyli mobilny router dajacy wifi. Czyli bateria jest tu wyznacznikiem. Zazwyczaj internet ciagnie z modemu, ale z hotspota WiFi tez zazwyczaj potrafi.

Dobra stałem się szczęśliwym posiadaczem homepoda mini, jest możliwość ze tylko dodane osoby mogą sterować wiec jest Ok nawet na wifi w akademiku, teraz moje kolejne pytanie czy tez nie widzicie czujników temperatury i wilgotności z homepoda w aplikacji home?

2 polubienia

Masz aktualny soft 16.3?

Jak ktoś chciałby przykucować i ma wolną godzinę

3 polubienia

Musisz mieć 16.3 i nawet na tej wersji może to chwilę potrwać, zanim się skalibruje i pokaże

Mam 16.3.1, nic nie widać w aplikacji na telefonie na zegarku się pokazuje

A na iPhonie jaka wersje masz iOS?

1 polubienie

O widzisz masz racje nie zaktualizowałem

2 polubienia

dobra nadszedł czas na mnie - w jakim kierunku pójść, co zainstalować, czyli #problemypierwszegoswiata :slight_smile:
co mam:
5 homepodów mini
światło na mi-home
ogrzewanie na salus
dwie lampki led philipsa - brak bramki
drzwi do mieszkania na tedee z bridgem
tv philipsa z amazon fire stick 4k max
xbox xsx
wszystko spięte kabel/wifi acn/g - przy pomocy dwóch mikrotików jeden robi za ruter drugi za AP

co bym chciał:

1. jedno miejsce do sterowania wszystkim - znaczy sie appka i jakieś urządzenie gdzieś na ścianę w którym będzie to samo co w apce.
  2. najlepiej jak można by było głosem - ale po polskiem, mam dość siri i gadania do niej w lengłidzu.

co mogę z tym zrobić? co zainstalować z kucowaniem bede sobie jakoś radził:)
co do tego sprzętu dołożyć, kupić, doinstalować, jaka platforma. po prostu nie kce wyważać otwartych drzwi :slight_smile:

1 polubienie

Homeassistant :slight_smile:

1 polubienie

i co jak wszystko wrzucę do HA to spełni moje wymagania, tylko troche kucowania będzie wymagało?

Jedynie z Polskim asystentem będzie ciężko. Bo tak to zinegrujesz z HomeKit (siri), alexa, Google home.
Ja obecnie nie wyobrażam sobie nic innego obecnie a staram się trzymać rękę na pulsie w tym aspekcie od dłuższego czasu.

Obecnie homeassistant ma barierę wejścia stosunkowo niską (na pewno dużo niższa niż 4 lata temu jak startowałem), obecnie większość rzeczy można tam wyklikać.

1 polubienie

Dokładnie tak. Wszystko w Home Assistant jest. Nawet jak będziesz chciał to DIY projekty możesz robić.

Ja np ze swoich DIY mam czujnik wilgotności gleby do ogrodu na ESP8266, kamerę do ESP32 i OCRuje mi licznik wody, ESP32 i czujnik soniczny do odległości w garażu (automatyka z kolorami LEDa swiecacego w garażu w zależności od odległości) czy własny czujnik PM2.5.

Pomijam sprawę, ze wszystko BT, zigbee, wifi, thread wrzucisz do HA

2 polubienia

Czy ktoś ma pomysł jak sterować strefami ogrzewania podłogowego?

W każdym pokoju mam osobną strefę i zastanawiam się czy są jakieś dopuszkowe sterowniki, które ze zwykłych obrotowych regulatorów zrobią je bardziej smart

Pytanie po co chciałbym to zrobić? Mianowicie chcę zintegrować to z kontaktronami które przy uchyleniu/otwarciu okna wyłączą regulator by nie załączał ogrzewania w pokoju

A masz prąd przy rozdzielaczu? Podłączasz sobie zwykły siłownik do zwykłego jakiegokolwiek sterownika dopuszkowego zigbee w zależności od typu siłownika NC/NO włączasz lub wyłączasz po rozwarcia kontaktrona.

Ot cała logika :slight_smile:

Oczywiście robisz to Home Assistant

1 polubienie