🤓 Smart home

Jak coś to już nie przyjmują zgłoszeń.

1 polubienie

Może ktoś polecić jakąś dobrą kamerę zewnętrzną współpracującą z HomeKit?
W tygodniu będę odsyłał Netatmo, bo po roku się zepsuła - zablokował się jakiś filtr i w nocy było kompletnie ciemno.
Nie wykluczam ponownego zakupu Netatmo, ale może akurat jest coś lepszego?

PS. Super gdyby miała światło w zestawie :slight_smile:

1 polubienie

Używacie czegoś sensownego do sterowania grzejnikami i kotłem gazowym (bez głębszej integracji, przełączanie styku)?

Chciałbym regulować indywidualnie temperaturę w pomieszczeniach wg harmonogramu.

Zazwyczaj dodawany jest regulator pokojowy, który wyłącza ogrzewanie po osiągnięciu górnej wartości histerezy grzania.
Ja mam u siebie smartem w[y]łączane pompki podłogówki i grzejników, które mogę uruchomić z komórki, albo przyciskiem w domu (żeby do piwnicy nie schodzić, zresztą, taką wersję analogową woli moja żona).

Ostatnio na SS’22 dostałem czujnik temperatury i wilgotności, który połączę w ten sposób, żeby mi włączał/ wyłączał przy zadanych temperaturach.

EDIT:
A takie coś?

Koniecznie ZigBee!

2 polubienia

Czy ktoś z Was przerabiał w smart home połączenie inteligentnego pstryczka i inteligentnej żarówki?
Chce móc sterować światłem z włącznika ale też chce móc zmieniać kolory światła.
Jak zachowa się żarówka po włączeniu jej pstryczkiem?
Stanie się natychmiastowo np. zielona jak w automatyzacji ustawię taki kolor jej świecenia w danym czasie, czy zadziała z opóźnieniem, czyli będzie miała np. biały kolor i jak złapie sieć to zareaguje na ustawienia automatyzacji?

P.S.
Apple TV włączyło w 16.2 Siri dla naszego regionu. Fajnie działa wyszukiwanie :slight_smile:

Zależy od żarówki; Hue ma ustawienie “ostatniego stanu”. Inne, po odcięciu i przywróceniu prądu będą walić najjaśniejszym białym. Dlatego też inteligentne włączniki światła w połączeniu z inteligentnymi żarówkami nie mają sensu kompletnie.

Inteligentny pstryczek możesz wykorzystać na dwa sposoby:

• jako przerywacz obwodu (dla tradycyjnych żarówek)
  • jako generator zdarzeń (przy zwartym na stałe obwodzie)

Jeśli masz smart żarówkę to ta druga opcja daje większe możliwości

1 polubienie

Ja tak mam. Przy zejściu do piwnicy jest pstryczek na trzy klawisze

1. działa standardowo - włącza światło w piwnicy
  2. nie jest podłączony, wyzwala automatyzację na innym smartcie - włącza pompę grzejników
  3. też nie podłączony, włącza smarta powiązanego z lampą (naświetlaczem LED) na dworze na polu (bom w Małopolsce :wink: )
1 polubienie

Ja natomiast jeden podwójny przełącznik w sypialni skonfigurowałem tak, żeby lewy przycisk włączał lampę (hue) w trybie normalnym. A drugi żeby było nocne, przyciemnione czerwone światło z tej samej lampy. W teorii brzmi fajnie, ale nie idzcie tą drogą- żona cały czas wciska równicześnie oba przyciski, bardziej efektywny jest ten czerwony i tylko się na mnie za to wkurza.

Zamień działanie przycisków. Problem solved ¯\_(ツ)_/¯

Rozumiem, że jak mam 3 przyciskowy to nie puszę kabla linii podłączyć pod L1, tylko zwieram go z L. Ale przycisk, który jest pod L1 będzie działał i pod niego mogę zrobić sobie różne automatyzację związane z żarówką np. z zależności od pory dnia.

Chciałbym żeby to było takie proste. Ona po ciemku wciska oba przyciski naraz, w różnej kolejności (jak się pacnie tak wyjdzie). Chyba po prostu przeinżynierowałem to rozwiązanie :wink:

Dorzuć sobie pilota tylko dla siebie a żonie zostaw przyciski :smiley:

Tak, kabel do żarówki bezpośrednio pod L. L1 w przełączniku może być wiszący. Ważne żeby przełącznik był podpięty pod L i N :sunglasses:
Tak, wszystkie przełączniki z którymi miałem doczynienia przedstawiały się jako osobne urządzenia w homekit. Co w sumie daje efekt, że jedno „światło” w homekicie masz dwa razy- raz jako żarówka, raz jako przełącznik. Jeśli przełącznik jest stanowy (on/off) a nie impulsowy, a tak jest chyba we wszystkich które mogą sterować tradycyjnymi żarówkami, to dobrze potem jeszcze porobić automatyzacje synchronizujące stan żarówki i przełącznika na wypdek jakbyś w HK zmieniał stan samej żarówki (a pewnie będziesz to robił jeśli masz kolorowe żarówki).

1 polubienie

Wszystko jasne.
Pochwale się jak zrobię wszystko.
Dzisiaj przyjdą żarówki.

Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć jak się zabrać, za pomysł który mi wpadł do głowy. Mam rolety zewnętrzne na pilot ( radiowy ). Co musiałbym zrobić, co kupić, by zamienić ten sygnał na cyfrowy? Chodzi o to, żebym mógł to wszystko połączyć z asystentem głosowym? Any ideas? Z góry dziękuje :slight_smile:

Jeśli masz oprócz radia zwykły przycisk na ścianie można spróbować włożyć sterownik do puszki. Na przykład taki. https://supla.zamel.com/product/sterownik-rolet-wi-fi-msrw-01/

Przycisku na ścianie brak, tylko pilot. Wiec jakiś pewnie sterownik jest w puszcze.

https://allegro.pl/oferta/pilot-uniwersalny-smart-home-ir-433-mhz-wi-fi-tuya-10887871467

Nie wiem jaki tam masz dokładnie pilot, ale jeśli 433 MHz to może coś w tym stylu?

2 polubienia

Jeszcze pytanie z którym asystentem głosowym :slight_smile:

To co dał Martin będzie działać z Google Home.