Jak coś to już nie przyjmują zgłoszeń.
Może ktoś polecić jakąś dobrą kamerę zewnętrzną współpracującą z HomeKit?
W tygodniu będę odsyłał Netatmo, bo po roku się zepsuła - zablokował się jakiś filtr i w nocy było kompletnie ciemno.
Nie wykluczam ponownego zakupu Netatmo, ale może akurat jest coś lepszego?
PS. Super gdyby miała światło w zestawie
Używacie czegoś sensownego do sterowania grzejnikami i kotłem gazowym (bez głębszej integracji, przełączanie styku)?
Chciałbym regulować indywidualnie temperaturę w pomieszczeniach wg harmonogramu.
Zazwyczaj dodawany jest regulator pokojowy, który wyłącza ogrzewanie po osiągnięciu górnej wartości histerezy grzania.
Ja mam u siebie smartem w[y]łączane pompki podłogówki i grzejników, które mogę uruchomić z komórki, albo przyciskiem w domu (żeby do piwnicy nie schodzić, zresztą, taką wersję analogową woli moja żona).
Ostatnio na SS’22 dostałem czujnik temperatury i wilgotności, który połączę w ten sposób, żeby mi włączał/ wyłączał przy zadanych temperaturach.
EDIT:
A takie coś?
Koniecznie ZigBee!
Czy ktoś z Was przerabiał w smart home połączenie inteligentnego pstryczka i inteligentnej żarówki?
Chce móc sterować światłem z włącznika ale też chce móc zmieniać kolory światła.
Jak zachowa się żarówka po włączeniu jej pstryczkiem?
Stanie się natychmiastowo np. zielona jak w automatyzacji ustawię taki kolor jej świecenia w danym czasie, czy zadziała z opóźnieniem, czyli będzie miała np. biały kolor i jak złapie sieć to zareaguje na ustawienia automatyzacji?
P.S.
Apple TV włączyło w 16.2 Siri dla naszego regionu. Fajnie działa wyszukiwanie
Zależy od żarówki; Hue ma ustawienie “ostatniego stanu”. Inne, po odcięciu i przywróceniu prądu będą walić najjaśniejszym białym. Dlatego też inteligentne włączniki światła w połączeniu z inteligentnymi żarówkami nie mają sensu kompletnie.
Inteligentny pstryczek możesz wykorzystać na dwa sposoby:
- jako przerywacz obwodu (dla tradycyjnych żarówek)
- jako generator zdarzeń (przy zwartym na stałe obwodzie)
Jeśli masz smart żarówkę to ta druga opcja daje większe możliwości
Ja tak mam. Przy zejściu do piwnicy jest pstryczek na trzy klawisze
- działa standardowo - włącza światło w piwnicy
- nie jest podłączony, wyzwala automatyzację na innym smartcie - włącza pompę grzejników
- też nie podłączony, włącza smarta powiązanego z lampą (naświetlaczem LED)
na dworzena polu (bom w Małopolsce )
Ja natomiast jeden podwójny przełącznik w sypialni skonfigurowałem tak, żeby lewy przycisk włączał lampę (hue) w trybie normalnym. A drugi żeby było nocne, przyciemnione czerwone światło z tej samej lampy. W teorii brzmi fajnie, ale nie idzcie tą drogą- żona cały czas wciska równicześnie oba przyciski, bardziej efektywny jest ten czerwony i tylko się na mnie za to wkurza.
Zamień działanie przycisków. Problem solved ¯\_(ツ)_/¯
Rozumiem, że jak mam 3 przyciskowy to nie puszę kabla linii podłączyć pod L1, tylko zwieram go z L. Ale przycisk, który jest pod L1 będzie działał i pod niego mogę zrobić sobie różne automatyzację związane z żarówką np. z zależności od pory dnia.
Chciałbym żeby to było takie proste. Ona po ciemku wciska oba przyciski naraz, w różnej kolejności (jak się pacnie tak wyjdzie). Chyba po prostu przeinżynierowałem to rozwiązanie
Dorzuć sobie pilota tylko dla siebie a żonie zostaw przyciski
Tak, kabel do żarówki bezpośrednio pod L. L1 w przełączniku może być wiszący. Ważne żeby przełącznik był podpięty pod L i N
Tak, wszystkie przełączniki z którymi miałem doczynienia przedstawiały się jako osobne urządzenia w homekit. Co w sumie daje efekt, że jedno „światło” w homekicie masz dwa razy- raz jako żarówka, raz jako przełącznik. Jeśli przełącznik jest stanowy (on/off) a nie impulsowy, a tak jest chyba we wszystkich które mogą sterować tradycyjnymi żarówkami, to dobrze potem jeszcze porobić automatyzacje synchronizujące stan żarówki i przełącznika na wypdek jakbyś w HK zmieniał stan samej żarówki (a pewnie będziesz to robił jeśli masz kolorowe żarówki).
Wszystko jasne.
Pochwale się jak zrobię wszystko.
Dzisiaj przyjdą żarówki.
Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć jak się zabrać, za pomysł który mi wpadł do głowy. Mam rolety zewnętrzne na pilot ( radiowy ). Co musiałbym zrobić, co kupić, by zamienić ten sygnał na cyfrowy? Chodzi o to, żebym mógł to wszystko połączyć z asystentem głosowym? Any ideas? Z góry dziękuje
Jeśli masz oprócz radia zwykły przycisk na ścianie można spróbować włożyć sterownik do puszki. Na przykład taki. https://supla.zamel.com/product/sterownik-rolet-wi-fi-msrw-01/
Przycisku na ścianie brak, tylko pilot. Wiec jakiś pewnie sterownik jest w puszcze.
https://allegro.pl/oferta/pilot-uniwersalny-smart-home-ir-433-mhz-wi-fi-tuya-10887871467
Nie wiem jaki tam masz dokładnie pilot, ale jeśli 433 MHz to może coś w tym stylu?
Jeszcze pytanie z którym asystentem głosowym
To co dał Martin będzie działać z Google Home.