🗳️ Polityka

Jeszcze vel Sęk.

W ogóle myślałem że “vel” to się używa tylko do pseudonimów przestępców, wiesz “Roman Kiełbasa vel Rzeźnik z Mokotowa”

Panowie tutaj idealnie opisali to co ja myślę o sprawie pani Pauliny.

Dawno nie słyszałem takiego pojazdu po lewicy XD

PS piękne podsumowanie Razem - „nie chcieliby nigdy rządzić”

1 polubienie

Czyli warto posłuchać?

Warto.

Przy okazji pytanie do naszych forumowych razemkow - czy wasza partia rzeczywiscie jest taka jak o niej mowia, czyli wszyscy maja myslec tak samo bo inaczej sad partyjny w ciagu niecalych 2h wydaje wyrok? :smiley:

Sąd partyjny w tej sprawie jeszcze nie wydał żadnego wyroku.
I wszyscy nie muszą myśleć tak samo i nie o to chodzi w sprawie Poli.
Problem jest taki że posłanka bez konsultacji(tak pisała o takiej możliwości przed wyborami do europarlamentu) z wszystkimi ogłasza założenie stowarzyszenia, po czym idzie się pokazywać w prawicowych mediach a w jej komisjach nie przechodzą ważne dla nas poprawki.

To że poseł Horala jest prawicowy o zabarwieniu brunatnym, który jest na Pomorzu symbolem nepotyzmu pisu to już druga sprawa.

I ja rozumiem, że każdy ma prawo do działania gdzie chce, ale z drugiej strony będąc posłanka jest naszą twarzą.

I to nie tak, że nie chcemy rządzić. Nie chcemy wchodzić do rządu który nie będzie realizował naszych pomysłów, a co gorsze byśmy musieli być za rzeczami które zupełnie są sprzeczne z naszymi poglądami jak kredyt 0%.

2 polubienia
  1. Z tego co mi sie wydaje to mamy wolnosc w Polsce i nie trzeba prosic prezesa dunczyka o zgode na wszystko
  2. Gdzie wasza lewicowa tolerancja?
  3. Poprawki nie przechodza, bo zglosila je jakas kanapowa partyjka opozycyjna, ktora nie miala prawa spodziewac sie, ze jakikolwiek jej pomysl przejdzie - zeby miec jakis wplyw na rzeczywistosc zawiera sie koalicje i bierze do rzadzenia.
  4. Ale gdybyscie spelnili punkt 3 to by oznaczalo wziecie odpowiedzialnosci za cokolwiek. Dla mnie razemki zostaly zakopane w momencie kiedy postanowiono byc w opozycji, zeby przypadkiem nie brac za cokolwiek odpowidzialnosci.

No to nie realizuje, wiec o co chodzi?

1 polubienie

2h dotyczyły zawieszenia w prawach członka klubu parlamentarnego Lewicy, a nie wyroku sądu partyjnego.

Nie chodzi o prezesa, bo takiego nie ma :wink:
To że dwójka współprzewodniczących była przeciw to jedna sprawa. Radzie krajowej też się ten pomysł nie spodobał i miał być przegadany. Niestety Pola nie chciała go z nami przegadać. Tutaj też chodzi o pewną grupę, która na przykład pomagała jej zrobić wynik, oraz o tych którzy pomagają jej jako asystenci spoleczni.

Tutaj masz skład komisji w której było glosowanie nad tymi poprawkami

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/agent.xsp?symbol=SKLADKOMST&NrKadencji=10&KodKom=KSP

A tutaj masz poprawki które zostały odrzucone i przyjęte https://orka.sejm.gov.pl/Druki10ka.nsf/0/5D875DC51B0CDAABC1258B470027A585/%24File/467.pdf

To nie jest tak że od razu wszyscy zawsze głosują, dochodzi tutaj do różnych targów. I wiedziała że jest potrzebna, żeby przepchnąć te rzeczy. To jest trochę ze to jeden z platformy powie że zagłosuje za, a to jeden z pisu. Bycie w rządzie też nie daje ci 100% pewności jak pokazała ustawa o sygnalistach która była rządowa i została ujebana przez rząd.

Poza tym czemu uważasz że nie chcemy rządzić? Czy mamy iść do tego rządu bo tak i być kwiatkiem do kożucha? Mamy powiedziane że wejdziemy jak zostaną zagwarantowane pewne rzeczy, jak procent Pkb na służbę zdrowia.

1 polubienie

Tylko chcąc mieć reprezentację jakichkolwiek lewicowych poglądów w Sejmie, to na kogoś by wypadało.

A że okno Overtona mamy w PL przesunięte na prawo to masz w Polsce do wyboru partie prawicowo-liberalne, prawicowo-konserwatywne, prawicowo-rolno-konserwatywne, prawicowe, ultraprawicowe i Braunistów.

Więc pytanie na kogo głosować w zamian? Zieloni? :smiley:

Bo brak oddanego głosu wzmacnia partie prawicowe.

2 polubienia

Ale tu to popłynąłeś :smiley:

2 polubienia

Gdyby wyciąć z PiS-u frakcję narodowo-katolickich oszołomów, to byłaby to partia bardziej lewicowa od Lewicy z ostatnich kilkunastu lat :grin:.

1 polubienie

Gdyby :smiley:

Ale to chyba mało by zostało :joy:

1 polubienie
2 polubienia

Doceniam i przebijam

2 polubienia

Masz PiS ¯_(ツ)_/¯

I na tym właśnie polega Okno Overtona.

1 polubienie

Możliwe, ale to już zaczęło się wcześniej.

Nadal mnie bawi niezmiernie, że takie było (jest?) oburzenie o Horałę, ale bycie na jednej liście z Giertychem jest ok.

Nie wspomnę o tym, że PiS jest bliżej do lewicy (z poglądów, nie z nazwy) niż panu „oddam mandat” (jakby ktoś nie pamiętał, to była kiedyś taka partyjka zwana wiosną, której lider obiecywał że zrzeknie się mandatu europosła jeśli go zdobędzie). I z takimi ludźmi też nikomu nie przeszkadzało być na jednej liście.

Yhhh. Jedyna nadzieja dla lewicy w Polsce to PiS po kaczku + Solidarność połączone w ruch (lub partie) lewicowy.

I co, i nic, znowu go wybrali, jeszcze partnera wcisnął i byłą koleżankę z partii XD. Szkoda, w Polsce nigdy nikt nie ponosi politycznej odpowiedzialności za swoje słowa.

1 polubienie

To sprawa jest taka. Gdyby Paulina Matysiak pojawiła się na komisji zamiast występować w wpolityce i poprawki by przeszły to dziś nikt by nie musiał tego organizować Wydawcy i dziennikarze apelują: „Politycy! nie zabijajcie polskich mediów!” - OKO.press