Tak akurat wychodzi, że siedzę przed takim czymś
Laptop z matrycą 120Hz, monitor 75Hz i osobiście - absolutnie nie widzę żadnej różnicy, a używam ich zaraz obok siebie
Witaj w klubie. Też nie widzę różnicy.
no ja widziałem i czułem, jak czasami siadam przed lapkiem i mam cos zrobic to tylko szybkie akcje i koniec. ale moze to ja tak mam, mi moje oczy dziękują:)
jak nie widać różnicy to nie ma co w koszty sie pchać.
Mam MBA z M1, iMaca 21.5" z 2017 (4K) i HP Omen 15 (Full HD 144Hz) i na tylko omenie nie mogę pracować bo oczy mnie bolą nawet po krótkiej nasiadówce. A różnicy w odświeżaniu poza tym nie widzę zupełnie (poza grami). Jak będę kupował drugi monitor to raczej pójdę w rozdzielczość niż odświeżanie.
Chcę (tak mi się wydaje) się przesiąść z windowsa na maca. Mam jakieś lenovo i dusi się przy odpaleniu kilku kontenerów, Intelij i postmana
Mam następujący dylemat:
Nowy śliczny air z m2 z ekranem 13,6. Pachnie świeżością → niestety 6k ucieka
Powystawowy / używany pro z i7, 16gb ramu i tu fajniej bo ekran 15,4 (dla mnie wygodniej). Minusem jest to, że nie wiem na co trafię (może są jakieś “pewne źródła”) → tu ucieka tylko 3-4k
Widzę, że sporo osób jest na bieżąco, więc mam nadzieję, że dzięki Wam zaoszczędzę trochę czasu na grzebaniu po internetach.
Na pewno nie pchaj się w intela, jeżeli nie musisz.
Dzięki za odpowiedzi. Czyli mimo wszystko m-ka nawet mimo mniejszego ekranu.
Stacjonarnie (bo tak przez jakiś czas będę korzystał większość czasu) przyda się monitor i klawiatura. Przy większym pewnie wstrzymałbym się przez jakiś czas z tymi dodatkami.
na pewno nie ładowałbym się już w intela.
Na pewno to nie jest tania zabawa ale za to długofalowo będziesz zadowolony i sprzęt trochę podziała na stabilnym poziomie.
Co wybrać? Musisz napisać co na nim robisz, z czego najczęściej korzystasz (w tym pytaniu jest również zawarte pytanie czy sprawdzałeś, czy wszystko co robisz można przenieść na mac os, ewentualnie jakieś zastępstwa?)
Wracam do programowania. Cytując klasyka: “ciągle się uczę”
Ale żeby się uczyć potrzebuję warunków do tejże nauki.
Oprócz tego laptop służył do podstawowych rzeczy (przenoszenie zdjęć czy podpięcie się zdalnie do pracy - czyli nie będzie żadnego konfliktu)
No to zawężamy: ram pewnie 16? 8 może nie być wystarczające?
M1 Air z 16GB ram to jest gituwa sprzęt. Będzie pan zadowolony.
Nie wiem ile masz lat, ale jak stacjonarnie podepniesz monitor zamiast się garbić nad laptopem to Twój kręgosłup Ci podziękuje tak około 35-40 roku życia.
34 - to jeszcze rok
I z plecami jak najbardziej racja. Pisząc “jakiś czas” chodziło mi o okres przypominania sobie/nauki programowania. Później w zależności od tego jak będzie wyglądała ewentualna praca (zdalnie? w firmie? ze sprzętem firmowym? sprzętem własnym?). Jeśli miałbym pewność, że będę pracował zdalnie to szedłbym od razu w skonfigurowanie swojego stanowiska. Na teraz nie wiem nawet czy się uda, więc nie chcę przedsięwzięcia zbytnio rozdmuchać finansowo.
Edit:
Padło na Apple Macbook Air M1 13,3 M1 16GB 256SSD Z12700023
Jest coś za 5700 na teraz. I oczywiście już patrzę za monitorem i jakimś hubem, bo przecież nie dam sobie siana. Ta cecha u facetów jest okropna
Przeglądnę forum co tam macie u siebie ciekawego.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Święta coraz bliżej, czyli możecie polecić jakiś sensowny telefon z Androidem? Budżet około 2300. Wymagania: dobre aparaty plus duża bateria.
nie jestem ostatnio na bieżąco ale wymagania i budżet brzmią jak Motorola.
dobry aparat i Motorola? moze cos sie pozmienialo ostatnimi czasy…
Nie mogąc wykoncypować lepszego wątku wrzucam tutaj.
Czego używacie do czyszczenia laptopa? (ekran + klawiatura)
Chemia + ścierka / sama ścierka / alkohol izopropylowy / sprężone powietrze / ślina i rękaw / laptop służy do używania, nie do czyszczenia/?
Są też jakieś pianki antystatyczne, satysfakcjonujące w oglądaniu żelo-gluty, które rozpościera się na klawiaturze i zbiera wszelkie zanieczyszczenia. Mnóstwo.
Nie ukrywam, że rozwiązanie typu all in one byłoby pożądane
Chemax2 + ściereczka z mikrofibry.
A na koniec powietrze sprężone.
Prawdziwa męczizna nie czyści laptoka.