Polecajki sprzętowe

Tak akurat wychodzi, że siedzę przed takim czymś
Laptop z matrycą 120Hz, monitor 75Hz i osobiście - absolutnie nie widzę żadnej różnicy, a używam ich zaraz obok siebie

Witaj w klubie. Też nie widzę różnicy.

no ja widziałem i czułem, jak czasami siadam przed lapkiem i mam cos zrobic to tylko szybkie akcje i koniec. ale moze to ja tak mam, mi moje oczy dziękują:)
jak nie widać różnicy to nie ma co w koszty sie pchać.

Mam MBA z M1, iMaca 21.5" z 2017 (4K) i HP Omen 15 (Full HD 144Hz) i na tylko omenie nie mogę pracować bo oczy mnie bolą nawet po krótkiej nasiadówce. A różnicy w odświeżaniu poza tym nie widzę zupełnie (poza grami). Jak będę kupował drugi monitor to raczej pójdę w rozdzielczość niż odświeżanie.

4 polubienia

Chcę (tak mi się wydaje) się przesiąść z windowsa na maca. Mam jakieś lenovo i dusi się przy odpaleniu kilku kontenerów, Intelij i postmana :man_facepalming:
Mam następujący dylemat:
Nowy śliczny air z m2 z ekranem 13,6. Pachnie świeżością → niestety 6k ucieka
Powystawowy / używany pro z i7, 16gb ramu i tu fajniej bo ekran 15,4 (dla mnie wygodniej). Minusem jest to, że nie wiem na co trafię (może są jakieś “pewne źródła”) → tu ucieka tylko 3-4k
Widzę, że sporo osób jest na bieżąco, więc mam nadzieję, że dzięki Wam zaoszczędzę trochę czasu na grzebaniu po internetach.

Bierz MBA z M1.

3 polubienia

Na pewno nie pchaj się w intela, jeżeli nie musisz.

2 polubienia

Dzięki za odpowiedzi. Czyli mimo wszystko m-ka nawet mimo mniejszego ekranu.
Stacjonarnie (bo tak przez jakiś czas będę korzystał większość czasu) przyda się monitor i klawiatura. Przy większym pewnie wstrzymałbym się przez jakiś czas z tymi dodatkami.

na pewno nie ładowałbym się już w intela.
Na pewno to nie jest tania zabawa ale za to długofalowo będziesz zadowolony i sprzęt trochę podziała na stabilnym poziomie.
Co wybrać? Musisz napisać co na nim robisz, z czego najczęściej korzystasz (w tym pytaniu jest również zawarte pytanie czy sprawdzałeś, czy wszystko co robisz można przenieść na mac os, ewentualnie jakieś zastępstwa?)

3 polubienia

Wracam do programowania. Cytując klasyka: “ciągle się uczę” :slight_smile:
Ale żeby się uczyć potrzebuję warunków do tejże nauki.
Oprócz tego laptop służył do podstawowych rzeczy (przenoszenie zdjęć czy podpięcie się zdalnie do pracy - czyli nie będzie żadnego konfliktu)
No to zawężamy: ram pewnie 16? 8 może nie być wystarczające?

M1 Air z 16GB ram to jest gituwa sprzęt. Będzie pan zadowolony.

5 polubień

Nie wiem ile masz lat, ale jak stacjonarnie podepniesz monitor zamiast się garbić nad laptopem to Twój kręgosłup Ci podziękuje tak około 35-40 roku życia.

4 polubienia

34 - to jeszcze rok :wink:
I z plecami jak najbardziej racja. Pisząc “jakiś czas” chodziło mi o okres przypominania sobie/nauki programowania. Później w zależności od tego jak będzie wyglądała ewentualna praca (zdalnie? w firmie? ze sprzętem firmowym? sprzętem własnym?). Jeśli miałbym pewność, że będę pracował zdalnie to szedłbym od razu w skonfigurowanie swojego stanowiska. Na teraz nie wiem nawet czy się uda, więc nie chcę przedsięwzięcia zbytnio rozdmuchać finansowo.

Edit:
Padło na Apple Macbook Air M1 13,3 M1 16GB 256SSD Z12700023
Jest coś za 5700 na teraz. I oczywiście już patrzę za monitorem i jakimś hubem, bo przecież nie dam sobie siana. Ta cecha u facetów jest okropna :neutral_face:
Przeglądnę forum co tam macie u siebie ciekawego.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

2 polubienia

Święta coraz bliżej, czyli możecie polecić jakiś sensowny telefon z Androidem? Budżet około 2300. Wymagania: dobre aparaty plus duża bateria.

nie jestem ostatnio na bieżąco ale wymagania i budżet brzmią jak Motorola.

4 polubienia

dobry aparat i Motorola? moze cos sie pozmienialo ostatnimi czasy…

1 polubienie

Nie mogąc wykoncypować lepszego wątku wrzucam tutaj.
Czego używacie do czyszczenia laptopa? (ekran + klawiatura)
Chemia + ścierka / sama ścierka / alkohol izopropylowy / sprężone powietrze / ślina i rękaw / laptop służy do używania, nie do czyszczenia/?
Są też jakieś pianki antystatyczne, satysfakcjonujące w oglądaniu żelo-gluty, które rozpościera się na klawiaturze i zbiera wszelkie zanieczyszczenia. Mnóstwo.
Nie ukrywam, że rozwiązanie typu all in one byłoby pożądane :wink:

2 polubienia

Chemax2 + ściereczka z mikrofibry.
A na koniec powietrze sprężone.

1 polubienie

Prawdziwa męczizna nie czyści laptoka.

4 polubienia