Noże do kuchni

Potrzebuje pomocy w znalezieniu możliwie najlepszych noży kuchennych.

Moje oczekiwanie są następujące:

  1. Nie chce zestawu noży interesują mnie tylko noże uniwersalne z ostrzem o długości w zakresie od 12 do 15 cm. Chcę kupić kilka takich samych.
  2. Nie jestem zainteresowany ultra drogimi rozwiązaniami kutymi w krasnoludzkich kuźniach ze stopu metali z meteorytu.
  3. Fajnie byłoby gdyby dało się je zaostrzyć na jakieś przeciętnej ostrzałce typu AnySharp czy innym gunwie z Ikea. Nie mam zamiaru muskać ich na kamieniach z wschodniej ściany jakiegoś wyrobiska w Japonii.
  4. Muszą dawać się myć w zmywarce.

Wolę ostrzyć je częściej niż trudniej.

1 polubienie

Noże kuchenne Victorinox.

2 polubienia

Mam noże z Fiskarsa, z różnych serii i z każdego jestem zadowolony

1 polubienie

Stąpasz po cienkim lodzie, idź w Vicka bo jeszcze zajrzysz na forum ostra kuchnia - wtedy po chłopie. Bo dowiesz się, że nóż musi być japoński zaczyna się od 500zł.
Moja rada - 19cm szefa nierdzewny, do tego kilka pikutków. Jak popracujesz trochę na takim zestawie to zrozumiesz czego potrzebujesz. No i koniecznie jakiś system do ostrzenia, najlepiej z trzymanie kąta ostrzenia, I tu kolejna rada - zainwestuj tu a nie w noże - dobry nóż to ostry nóż a nie drogi.

4 polubienia

Swoje dwa noże kupiłem w TK Maxxie i jestem mega zadowolony.

1 polubienie

Taki jako narzędzie główne - https://www.victorinox.com/pl/pl/Produkty/Noże-kuchenne-i-profesjonalne/Noże-szefa-kuchni/Nóż-do-porcjowania-Swiss-Classic/p/6.8003.19B

A to pikutek - urodzony maderfakier na grosze - https://www.victorinox.com/pl/pl/Produkty/Noże-kuchenne-i-profesjonalne/Noże-do-warzyw-i-owoców/Nóż-stołowy-i nóż-do-pomidorów-Swiss-Classic/p/6.7831

Oba można zmywać, pikutka się nie ostrzy tylko wymienia. Zostań z dala od ostrzałek i ikei choć lepsze to niż nic. A jako, że to nie drogie japończyki to mniej żal jak trochę podniszczysz

1 polubienie

Absolutnie tak! I to nie tylko moja opinia. Na większości forów tematycznych znajdziesz potwierdzenie na to. Za takie pieniądze w żadnym nożu nie dostaniesz tak dobrej stali. Polecam!

2 polubienia

Na Knives polecają Vicki :wink: jestem na tym forum od kiedy powstało.

Brać Vicka i trzymać ostrość. Czas zaoszczędzony na researchu można spędzić tu na forum. Bez odbioru :slight_smile:

3 polubienia

Widzę, że jesteście niemal jednomyślni, a to znacznie ułatwia sprawę.

Jaki system do ostrzenia? Masz coś konkretnego na myśli?

Nie znam się, więc się wypowiem - ja tam mam w d… jakiej firmy mam nóż, wszystkie jakie mam ostrzę tak samo - na kamieniach o różnej granulacji, ręcznie, bez systemy trzymania kąta itp.
Nauczyłem się ostrzyć noże jako dzieciak, przy okazji ostrzenia kosy i wiem jedno - ostrze co najwyżej daje możliwość ostrzenia rzadziej, ale tak czy siak - dobre ostrzenie z (prawie) każdego noża wyciśnie wiele dobrego :slight_smile:
Tylko niestety - czas na ostrzenie + używanie noża. Odradzam wszystkie „szklane” deski do krojenia itp. wynalazki.

Ale ja to troglodyta nożowy jestem, mój podstawowy nóż ma ze 40 lat, a tasak jakiego używam pradziadek jeszcze robił będąc nauczycielem w technikum po wojnie :smiley:

1 polubienie

W TK Maxx często można natrafić na noże KAI, mam jeden ich Santoku kupiony właśnie w TK i sprawuje się świetnie

+1
i w zasadzie temat do zamknięcia.

4 polubienia