Nadgryzieni – w każdy piątek o 9:00 na żywo (z wideo) i tego samego dnia jako podcast

449 odcinek podcastu “Nadgryzieni” wyszedł nam mocno growy, bo było dużo dyskusji i wrażeń z używania Meta Questa 3, a wcześniej też o Asgard’s Wrath 2:

Wersja wideo:

A w 450 epizodzie trochę follow-upów do tego tematu, recenzja soczewek do VR od polskiej firmy WidmoVR itd.

Wersja wideo:

No i pytanie z odcinka – czy podcast Nadgryzieni powinien zmienić nazwę? Apple to tylko wycinek poruszanej tematyki.

3 polubienia

połączyć z techlove bo najbardziej pasuje i przynajmniej regularnie będzie :slight_smile:

W Sim racingu, kierownicach, pedałach etc. zaszły ogromne zmiany i to jest główny temat odcinka. Od kierownicy z DD za 250 USD i haptycznych shakerów za $15 po zestawy za 70 000 USD. Rozmawiamy np. o aktywnym hamulcu, platformach ruchowych, generatorach wiatru, nakładkach haptycznych na siedzenie itd. O tym jak tanio można dziś zacząć jeździć i jak drogo można skończyć. W wersji audio są rozdziały, a na YT temat sim racingu zaczyna się od 1:09:00.

A tutaj jest jeden z ciekawszych rigów, który wspominam w podcaście:

3 polubienia

słuchałem ostatniego odcinka i @Moridin troche odpłynął gadając o wydajności PSX i porównując z RTX’em, @Voland próbował stopować Wojtka ale było słychac że jest ciężko:)
a już text że nowy prosiak jest tani to o jezu:)
nowy prosiak to nie jest 4090 ani 80, pewnie kapine szybszy niż 60 ale tego też nie byłbym pewien.
pamiętajmy że PSX/XBX to jest układ AMD cały czas.

1 polubienie

Nie mówiłem że mają taką samą wydajność. Chodzilo mi o możliwości dla przeciętnego człowieka grania w 4K60. PS5Pro to ułamek ceny w porównaniu z PC dla mnie. Dla mnie PC to wydatek rzędu 15-20K. 4K za konsolę to ulga dla portfela.

ale w 4k60fps da rade na luzie na 3070/4060 grać z podobna jakością co ma/będzie miał prosiak. a taki pc to jest koszt niewiele większy od konsoli.
i nie można porównać pcta za 15k z prosiakiem. jak już kcemy porównywać to mniej więcej w tych samych pieniądzach. a z Twoje wypowiedzi brzmiało jakby prosiak dawał jakość pieca z 4090 :slight_smile:
i dodatkowo ludzi posiadajacych 4090 i grajacych w 4k60fps+ jest niecały 1% na PC według stima:)

Pamiętaj że ja cały czas mówiłem o PC pod symulatory. 4090 tego nie ogarnia w 60 fps. Nawet Thomas to podkreślił żeby nie było wątpliwości.

ok, ale w takim wypadku porównanie z prosiakiem nie ma sesnu:) bo on FS to pewnie nawet w 5 klatkach nie pociągnąłby nawet jak MS kiedyś wyda go na psx.
do grania w exy na psx kupowanie prosiaka nie ma sensu chyba ze chce się mieć zawsze te 60fps w ultra konsolowym (to jednak jest wydatek +2k PLN) do gierek crosspltform wolałbym jednak złożyć w pieniądzach prosiaka piec.
na dzień dzisiejszy jak bym miał nowy setup robić to PC (według potrzeb) + ps5 slim + gamepass.

Jeszcze zobaczymy czy to będzie 4k60fps.

Bo już to kiedyś obiecywano…

1 polubienie

będzie w gierkach z wczoraj i dzisiaj, ale w takim GTA VI to juz zobaczymy:)

Się @sivy nie śmiej z konsol bo do GTA6 będziesz takową kupował. Jest spore ryzyko, że na pieca wyjdzie z rok później. Dasz radę czekać? Wiemy, że nie.

3 polubienia

będę grał na xbx albo xcloud w oczekiwaniu na wersje na pc i w oczekiwaniu na 5090 zawodowane bo już sobie nie wyobrażam karty z wiatrakami:)

Przecież niedawno pisali, że 8K wspiera, więc 4K60 na 100%. :wink::laughing:

Te pieprzone GTA6 uratuje konsole obecnej generacji… właśnie PS5 Pro planuję tylko pod tą jedną grę. No i może Assassin’s Creed.

No przecież PS5 też wspiera 4K i 60fps i niewiadomo co jeszcze. Tylko nie na raz.

Pewnie będzie 4k60fps w trybie ultra low details XD

Według Sony, PS5 wspiera 8K lub 4K w 120 fps, przy czym oznaczenie 8K wymazali z pudełek kilka miesięcy temu :joy:. A w praktyce nawet Pro nie ma szans odpalać gier z dobrą grafiką w 4K120 fps i będzie dobrze jak w 60 fps nie będzie dynamicznie zmniejszać rozdzielczości.

BTW. W najnowszym odcinku podcastu są wrażenia z używania wszystkich nowości Apple i z Apple Intelligence:

https://www.youtube.com/live/toZmlI63St8

2 polubienia

właśnie skoczyłem słuchać :slight_smile:
i wychodzi na to że nie zmieniam na 16 bo niewiele jak dla mnie albo nic nie zyskam, siri nadal jest nieużyteczna, i jestem niewolnikiem sadu i musze czekać aż ejpl łaskawie zrobi tempom dzidę po polskiemu:(

I dobrze. Zmiany są za małe dla większości aby miało to sens. Upgrade z takiej 12-tki albo starszego prędzej.

Wiesz, jakby było 4K60 w ultra low to nie byłoby źle (bez skalowania). Tylko czy będzie? :laughing: