Gracias!
Pojedzone
Jutro będę sprawdzał resztę.
Tradycyjnie przywiozłem deszcz. Oraz ujebałem białą bluzę żarciem
I jak było?
Zacnie.
Nie było miejsc, wszystko rezerwacja, ale udało się usiąść przy barze i zjeść.
Wszystko było pyszne
Szykuje mi się rodzinny weekendowy wypad do Gdańska. Będę dozgonnie wdzięczny za polecenie knajp “przyjaznych dzieciom” w Gdańsku. Plus gdzie można napić się dobrej kawy.
Na pewno polecam Drukarnię na Mariackiej
https://maps.app.goo.gl/2pAaiNbEyPJmau5L8
Jak duże masz dzieci?
TAKE IT PIZZA - Szukaj w Google polecam stąd pizzkę zgarnąć jak będzie okazja
Nie mogłem się powstrzymać
4 i 6.
To najlepszym miejscem byłaby Mąka i Kawa we Wrzeszczu (a potem spacer odnowioną ulicą Wajdeloty i tam kawę w którejś z kafejek)
Menu , zamów i zapłać online - Mąka i Kawa - tutaj polecam pizzę Tatuflo od kilku wizyt wybieram ją zawsze. Tutaj dzieciaki mogą sobie podejść i popatrzeć jak potrawy (głownie pizze) są robione. Przy czym raczej z rodzicem, bo taki czteroletni maluszek niekoniecznie będzie wzrokiem sięgał.
W centrum bardzo polecam Hora de Espania (Nasze menu – Horadeespana). Tylko tutaj dwie uwagi:
- trzeba rezerwować stolik
- jak nie zamówisz TARTAR DE TERNERA, to musisz wrócić. Absolutnie najlepsze danie. Ja kiedyś wziąłem dwa i zrezygnowałem z głównego dania
Dzieciaki też miło traktują, ale knajpa ma mniejszą powierzchnię i raczej nie ma miejsca na “spacery”.
Najlepsza wegańska knajpa to Manna 68 ( Menu | Restauracja wegetariańska i wegańska | Manna 68 Gdańsk ). „KACZKA” W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM naprawdę dobrze oszukuje podniebienie Tutaj też nie ma za dużej przestrzeni dla dzieci do biegania, ale obsługa z dużą wyrozumiałością podchodzi do dzieci.
Jeszcze są dwa sympatyczne foodhalle:
https://stacjafoodhall.pl/ (to ta sama galeriia w której jest mąka i kawa). Tyle, że tutaj polecam być wcześniej. Od 16-18 trafiają się już pierwsze “wesoło-weekendowe” grupy. Za to jest duży wybór jedzenia i mnóstwo przestrzeni.
https://slonyspichlerz.pl/ - właściwie w samym centrum starówki - 9 restauracji ze wspólnymi stolikami. Mniejszy wybór niż ten powyżej, ale jak coś “na szybko” w trakcie spaceru to szczerze polecam.
W sumie to tyle. Specjalnie nie dawałem opcji z “kącikiem dla maluszka”, bo z doświadczenia wiem, że to siedlisko zarazków i omijamy je szerokim łukiem. Chyba, że właśnie tego szukasz, to daj znać.
na jutro przygotowania #superbowl to trzeba dobrze zjeść
2kg żeberek, 500g stejka i będa jeszcze ziemniaczory zapiekane z serem i boczuniem do tego:)
Co prawda Lizbona była zamknięta, ale… tuż obok jest Bun Bakery, które też polecam. Pyszna kawka. Zarówno zwykła czarna jak i ta z mlekiem. Plus zajebiste pączki. Będziemy w przyszłości rotować z Lizboną.
Dodane do listy.
:pikachuface:
dobrze tam macie w tym Krakowie
Moja ulubiona kawiarnia w Gdańsku z jednym dużym minusem - zawsze tam ciężko o wolne miejsce.
Na Starym Mieście w Gdańsku mogę też polecić Ratuszowa (która jest drugim lokalem właścicieli Drukarni), Leń, Cafe Louis.
Wielkie dzięki za polecenia. Drukarnia stała się moją kawiarnianą mekką. Kawa idealna. Słony Spichlerz też nam podszedł. Do Mąki i Kawy oraz Stacji nie udało nam się podjechać. Głównie dlatego, że mieliśmy nocleg w Montowni. Tak przy okazji polecam ich foodhall. Rezerwując myślałem, że jest to miejscówka lekko na uboczu. Jak zobaczyłem te tłumy ma dole, to się przeraziłem. Ale jedzenie naprawdę spoko. Mi najbardziej podeszło Melted, ale nikt tam źle z nas nie zjadł.
Pomijając automaty biletowe SKM, ale to temat na inny wątek, Gdańsk mega pozytywnie nas zaskoczył, więc na bank będziemy się starać zaliczyć dwie powyższe miejscówki.
Cieszę się, że podeszło Montowni specjalnie nie polecałem, bo teraz tam są tłumy - jak byłem tydzień temu to na zwykłego burgera trzeba było czekać godzinę.