Monitoring, WiFi, podłogówka - Apple HomeKit / Ubiquiti

Cześć,

jestem w trakcie remontu starego domu. Wszystko jest wywalone do gołych ścian, wymieniamy też elektrykę. W związku z tym chcę poprowadzić od razu wszystkie instalacje do monitoringu, wypuścić kabelki pod punkty dostępu i gniazda pod tv, konsole itp. Powiedzcie proszę jak to najlepiej rozwiązać. Nie wiem, czy wybrać monitoring po kablach Ethernet z PoE czy klasyczny z nagrywarką i ją podłączyć do Internetu. W tym pierwszym przypadku myślałem, żeby w piwnicy wejść światłowodem a potem już całość z jakiegoś większego switcha wypuścić na każdą kamerę i ze 4 punkty dostępowe plus gniazda w salonie i biurze. @6ghost9 ostatnio bardzo chwalił w odcinku sprzęt Ubiquiti jak dobrze pamiętam? Czy macie z tym jakieś doświadczenia?

mam na dole prawie w centralnym punkcie Unifi AC Pro, na górze już praktycznie zero zasięgu jest.

ale

Unifi nie jest na suficie a na ścianie ‘przymocowany’, dom nie duży bo jakieś 150m2, strop lany, AP jest prawie przy schodach na dole, a wchodząc po schodach już praktycznie nie mam zasięgu, po wejściu do łazienki czy któregoś pokoju to już tym bardziej

U mnie są dwie kondygnacje, więc na pewno jeden AP na kondygnacje i jeden zewnętrzny na ogród.

1 polubienie

Brzmi jak zadanie dla osprzętu Ubiquiti. :smiley: Ale tak serio - z doświadczenia jakie mam już od wprowadzenia się na “nowe” to nadal uważam, że to był najlepszy możliwy wybór.

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak - wpuszczasz ten światłowód do piwnicy. W piwnicy robisz sobie małą serwerownię. I teraz na etapie robienia elektryki puszczasz kable UTP (cat 6a) we wszystkie miejsca gdzie:

1. będziesz chciał wpiąć sprzęty po kabelku (może być po kilka - zawsze do gniazdka możesz wpiąć przecież switch)
  2. będziesz chciał mieć access point rozsyłający sygnał WiFi (u mnie sprawdziło się podwieszanie do sufitu trzech dużych U6 Enterprise na każdym piętrze w mniej więcej centralnym miejscu + dwa mniejsze U6 Mesh na ogród)
  3. będziesz chciał mieć kamerki wewnętrzne i zewnętrzne

I teraz w serwerowni będziesz potrzebował:

1. mózgu operacji, czyli DreamMachine (SE, albo Pro Max, w zależności od potrzeb i budżetu)
  2. switcha, który puści sygnał z zasilaniem PoE do kamer (sprawdź czy kamery potrzebują PoE, czy PoE+, czy PoE++)
  3. switcha, który puści PoE do access pointów
  4. switcha, który puści sygnał do gniazdek (pytanie czy potrzebujesz PoE czy nie)
  5. ewentualne dyski sieciowe / NAS też możesz tu zostawić

U mnie punkty 3 i 4 ogarnia Enterprise PoE 8 bo jak kupowałem to nie było sensownej alternatywy w formie rackowej. Generalnie trzeba sobie policzyć ile jest tych kabli ostatecznie i ile potrzebujesz zasilania sumarycznie do sprzętów.

Ja np. musiałem dołożyć injector PoE do kamer, bo już mi zasilania brakowało ze switchy. :wink:

A PoE Ci daje to, że wystarczy, że w piwnicy zrobisz sobie np. dodatkowego UPS’a do zasilania tych wszystkich switchy i jak Ci padnie prąd to internet nadal będzie działał. :wink:

6 polubień

Aha i jeżeli potrzebujesz jakiejś konsultacji, pomocy w doborze sprzętu to polecam się. Ubi powinno mi płacić za to grube piniondze, ale kurde, no działa to wszystko cholerstwo porządnie. :smiley:

2 polubienia

Właśnie na taką odpowiedź liczyłem w tym wątku! Dzięki Wojtek! Posprawdzam te sprzęty, które wypisałeś i policzę dokładnie wszystkie urządzenia. Na pewno wrócę do Ciebie z prośbą o weryfikację :slight_smile:

1 polubienie

U mnie parter wygląda∂a tak mniej więcej, klatka schodowa jest otwarta a sygnał na gorze na schodach już na tyle ginie że bez dodatkowego AP na górze nie było mowy o wifi

tak czy tak polecam Unifi, mam dwa AP, z tego jeden ten na górze bardzo wiekowy i wszystko jest “tymczasowe” jeszcze, ale działa, śmiga, nie tykam tego i mam poprowadzony jeden kabel wszędzie a w kotłowni dwa POE kostki i z nich leci zasilanie, kiedyś może to zamienię na jakiś switch z POE jak będzie grosz.

1 polubienie

To jeszcze tylko dopowiem - wszystkie kamerki Ubi są łatwo-dodawalne do HomeKita (i HomeAssistant) za pomocą Scrypted - ja to mam zamontowane w Dockerze na DiskStation i wszystko elegancko śmiga. Dzięki temu mam “podwójne” nagrywanie - na DreamMachine mam nagranie 24/7 + wycinki zdarzeń (wykrywanie ruchu itp), a do HomeKita trafiają zdarzenia np. uzależnione od tego czy jesteśmy w domu, czy nas nie ma.

Przy okazji robienia okablowania zastanów się też, czy z piwnicy nie pójść jednym kablem jeszcze do bramy - bo może sterownik do bramy sobie kiedyś zrobisz mądry, a może wideodomofon z otwieraniem bramki też od Ubi… :stuck_out_tongue:

pamietajcie ze niedawno ubi wypuscilo switche 2,5gb i lepiej je brac niz 1gb bo roznica w cenie nieeiwlka. chyba ze ktos kce szeroko to 10g ale to kompletnie bez sensu bo zaden sprzet domowy tego nie wykorzysta, conjawyzej uplinki porobić na 10g.

1 polubienie

Na pewno pójdę w 2,5.

@6ghost9 a jakie masz kamery? Raczej bym poszedł tylko w integrację z homekit.

Potwierdzam, właśnie do mnie przyszedł dwa dni temu ten 2,5gb. Wygląda tak samo jak te 1gb tak w ogóle (bo taki też mam).

2 polubienia

Z Ubi kupiłem 1x AI Pro i 3x AI Bullety mniejsze - bo te daję wszystkie na zewnątrz. Wewnętrzne kamerki mam po WiFi, bo w sumie nie przewidywałem na etapie remontu, że te po ethernecie będą tak dobre. Póki co mam jedną Aqarę G2, Eufy x2 i Logitech Circle - nie pytaj dlaczego taki zestaw - po prostu kupowałem w miarę rozszerzania się potrzeb i czasem były jakieś promki, to brałem. Ale ważne - wszystkie działają natywnie z HomeKitem - Logi Circle to nawet nie ma swojej apki, tylko wszystko w Domu się ustawia.

Niestety te wewnętrzne nie mają redundancji na zasilaniu, więc jak padnie prąd to się wyłączają. Ale w sumie może by jakimś powerbankiem wpiętym do gniazdka by się dało to obejść.

ja tylko dodam, ze jak ktos chcialby monitoring po taniosci, to:

1 polubienie

Dzieki, ale ja to chyba nie jestem taki zaawansowany, żeby aż tak się bawić. Moim celem jest kupić, podłączyć i ma działać bezobsługowo :smiley:

1 polubienie

Nie żałuj na kable i puść ethernet do każdego pomieszczenia, albo zamontuj peszle tak żeby dało się później dołożyć/wymienić

Tak samo gniazdek 230V, jeśli uważasz że masz zaplanowaną wystarczającą ilość, to dorzuć jeszcze po kilka na pomieszczenie, bo życie potrafi szybko zweryfikować

Mili Państwo, a jak z ogrzewaniem podłogowym? Polecacie jakieś sterowniki co by pięknie działały z Apple HomeKit? Najlepsze to by były takie co pasują do ramek włączników świateł, ale obawiam się, że nie można mieć wszystkiego.

Coś czuję, że trochę będę postował w tym wątku i razem zbudujemy mi tę infrastrukturę, ok? Dzięki.

2 polubienia

Ja używam i polecam te. Chyba najtańsze z obsługą HomeKit. Tam są dwa modele więc trzeba zwrócić uwagę, że to ten od podłogówki.

https://www.amazon.pl/Inteligentny-elektryczny-ogrzewanie-kompatybilny-harmonogram/dp/B09KN4YMZB?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&psc=1&smid=A2R2221NX79QZP&gQT=1

1 polubienie

Tylko czy podłogówkę musisz ustawiać tak często? Bo to raczej raz robisz i później już tego nie tykasz, to nie grzejnik żeby nim kręcić a nawet jak pokręcisz to poczujesz za 2 dni jeśli w ogóle

2 polubienia

W jakim celu to sterowanie podłogówkę? wątpię zeby ci było potrzebne jak będziesz miał sterowanie na pięciu gazowym/pc pewnie

Podzielisz się jak wygląda twój setup ubiquiti w nowym mieszkaniu?