Monitoring, WiFi, podłogówka - Apple HomeKit / Ubiquiti

Nie wiem czy to jakiś szalony zestaw, ale mam po prostu modem od Orange (ten funbox 10 czy coś takiego), do niego mam podłaczony switch ubi 2,5G, a do switcha - 3 kable do salonu, biura i sypialni. W salonie kabel wchodzi do ubi dream machine (to daje wifi w domu), a do dream machine kablem wpięty będzie tv i konsole. W biurze kabel idzie do switcha 1G, a z niego internet do komputera, serwera i konsoli. A w sypialni po prostu w Pauliny maka. Taki zestaw.

3 polubienia

Mam kilka pomieszczeń, które nie muszą być grzane cały czas (np. pokój gościnny) a w sypialni np. chcę mieć niższą temperaturę niż w salonie.

Ale do tego nie potrzebujesz integracji z Apple Home.

1 polubienie

No pewnie, że nie potrzebuję, ale chcę. :upside_down_face:

2 polubienia

tylko to kwestia tego że nawet jak chcesz to przepływ wody ustawiasz “raz” na każdy pokój/pętlę oddzielnie i wtedy masz inną temperaturę w pomieszczeniach (w teorii), jak się okazuje że jest za ciepło albo za zimno to kręcisz w jedna lub drugą i czekasz 24h.

Rozumiem to rozwiązanie przy grzejnikach, wyjeżdżasz np to przykręcasz wszystkie i grzejesz na minimum, a wracając do domu w trasie podkręcasz na tyle ile chcesz i teoretycznie powinno być ok, ale przy podłogówce to się nie sprawdzi, nie znam nikogo kto by przy tym kręcił non stop :slight_smile: jeśli już to ludzie zmieniają temp na piecach ale nie kręcą samymi przepływami, no chyba że czegoś tutaj nie zrozumiałem.

oczywiście zrobisz jak chcesz ale to nie ma jakiegoś większego sensu chyba

2 polubienia

Jasne, kumam. Tylko (jak już inni wspominali) jaki to ma sens?
Podłogówka ma na tyle dużą bezwładność, że to nie ma najmniejszego sensu od strony technicznej czy finansowej. Oczywiście możesz przepalać kasę jak jej masz za dużo, ale czy nie lepiej wtedy wspomóc tą kasą potrzebujących?
Możesz przelać na Caritas, a jak nie lubisz to zawsze mogę podać swój numer konta :smiley:

2 polubienia

jak chcesz miec w HA dane, to lepiej spiac piec gazowy z HA (potrzebujesz jakis nadajnik sygnalu tam) zebys sobie mogl sprawdzac jak twoje zmiany przez Damiana wymienione, wplywaja na ilosc zalaczen pieca (kiedy musi dogrzewac), zuzycie itd :slight_smile:

Chyba mam wybrany sprzęt:

• Cloud Gateway Max - ma możliwość instalacji dysku M.2, który będzie służył między innymi do magazynowania nagrań z kamer
  • Lite 16 PoE - wydaje się w zupełności wystarczający do 3 AP, 4 kamer oraz dzwonka wymagających PoE. W razie czego w przyszłości będę musiał puścić przez injector
  • 4x kamera G5 Turret Ultra
  • 2 x U6+ - może U7, jak dostanę w dobrej cenie
  • 1x U7 Outdoor
  • instalacja na kabelkach cat7
2 polubienia

Jak chcesz z tego switcha wszystko zasilić to może być problem. On ma max 45 W, a licząc max power consumption APków i kamer masz 53 W.

jak kat 7 kupisz w cenie 6a to bierz jak nie to 6e a oszczednosc doloz zeby wszedzie miec AP w tym samym standarcie:)
do ucg max musisz dokupic sanki jeszcze do dysku, i dysk bierz z miasta a nie z ubiqiti

@swider8814 słuszna uwaga! Dzięki! Pomyślę nad innym switchem.

Edit: mogę w sumie wziąć 2x Lite 16 PoE i je połączyć.

@sivy 7 wychodzi bardzo podobnie, bez znaczenia. Z dyskiem jasna sprawa, osobno o wiele bardziej się opłaca :slight_smile:

2 polubienia

no to gitara:)

tylko dosyp szmalu do AP żeby wszystko mieć w tym samym standardzie jak już idziesz grubo to bierz tego u7 pro - zawsze lepiej mieć 6ghz niż nie mieć :slight_smile:

Namówiłeś :wink:

to jeszcze taki switch zamiast dwóch Lite, nawet cenowo wyjdzie lepiej niż dwa - o jednego dolara :slight_smile:
i ma na wszystkich portach PoE i prawie 100W jest w stanie dać.

a i jeszcze jedna rzecz jak kcesz wykorzystać te AP po maxie to jednak do UCG-max musisz je wpiąć tylko ze tam nie ma PoE wiec injectory będą potrzebne. tylko pytanie czy jest sens bo na wif to 1gb to świat i ludzie. wszystko zalezy co robisz na tym sprzęcie i ile danych i w jaki sposób przewalasz. a i jaki net do tego będzie.

Panowie, taki będzie ok?

https://allegro.pl/oferta/kabel-skretka-s-ftp-kat-7-drut-lsoh-100m-100-cu-8931754875

Nie chcę czegoś źle kupić, żeby zaraz nie wyciągać ze ściany ;p

to jest drut wiec jest sztywne strasznie. wystarczy ci coś takiego
jak sie upierasz przy kat 7 to szukaj zeby to nie był drut

No dobra to taki config ostatecznie biorę. Jakieś jeszcze sugestie z Waszej strony? @6ghost9 jako nieopłacany przedstawiciel handlowy, proszę o zatwierdzenie zakupu.

Myślę, że będzie git - sprawdź tylko czy to PoE w switchu wystarczy do zasilenia accesspointów i kamerki (w specyfikacji jest napisane czy to PoE, czy może PoE+, albo nawet PoE++).

No i output (ile W) całkowity switcha czy pokryje potrzeby accesspointów i kamerki. :slight_smile:

Ja teraz na urlopie to nie mam jak tego przeklinać wygodnie. :stuck_out_tongue:

wziołbym switcha jednak 2,5gb
a jak już kcesz tego co wybrałeś to te AP podłącz to UCG-max, tylko będzie trzeba dokupić PoE injectory do nich, bo w zestawie nie ma a cloud-gw nie ma PoE

O rany, faktycznie. Nie zwróciłem uwagi na porty w switchu. Dzięki Panowie. Bez Was by się te zakupy nie udały ;p

1 polubienie