Psst… friedhatsa lokalnie też można kupić, na przykład w labuna.pl. Zawsze część kasy zostanie u lokalnego przedsiębiorcy
Wiem, ale nigdy nie trafiłem na dostępność ich tam
U mnie jakiś czas temu wleciał taki pojemnik próżniowy na kawę.
Mieści kilogram kawy (są też mniejsze rozmiary) i chociaż że ja zazwyczaj kupuję 500g ziaren to dzięki temu że jest wolna przestrzeń wrzucam do niego aeropress wraz z akcesoriami.
A w tej chwili czekam na wysyłkę tamperu Normcore
Tak, to forum to zło w czystej postaci. Dokładnie o tym myślałem do przechowywania kawy.
Zastanawiałem się też nad pojemnikiem od Fellow, ale jest sporo opinii ludzi, że po czasie mechanizm wytwarzania próżni się psuje
A to warto sprawdzać bo bardzo często mają - Labuna bardzo lubi się z Friedhatsem, mieli nawet w listopadzie zeszłego roku wspólną geishę z Kolumbii
Dobry wybór. Mam Fellowa już kilka lat i mechanizm działa. Ale może dlatego że nie lubię tej puszki i mało jej używam. Forma i rozmiar są bardzo fajne, ale codzienne kręcenie pokrętłem żeby zrobić próżnię jest po prostu wkurzające na dłuższą metę. Więc trzymam w nim kawę ktora wchodzi od święta.
Na codzień wolę znacznie większego (choć o tej samej pojemności) MIIRa (MiiR - Coffee Canister Czarny - Pojemnik na kawę - Coffeedesk), który dzięki tłokowemu mechanizmowi zamykam w 2 sekundy, trochę podobnie do tego Airscape.
Widziałem że to chce ale nie widziałem że istnieje. Poproszę link do tego na 1kg
Biały
https://www.amazon.pl/Planetary-Design-konserwatywny-nierdzewnej-opatentowana/dp/B07WVYBN33/
Czarny
https://www.amazon.pl/Planetary-Design-konserwatywny-nierdzewnej-opatentowana/dp/B07WTV7XYP/
Smacznej kawusi
Aby była smaczna konieczna jest konewka, inaczej nie wyjdzie
Nie, nie namówisz mnie
Konewka to do klasycznego drippera. Tutaj to wg mnie overkill, bo po chwili i tak wszystko pływa w stojącej wodzie i precyzja dozowania wody nie ma znaczenia
czekam na kolejny post ze zdjęciem
to nie Sivy, ktoremu wystarczy pokazac cos zajebistego i od razu kupuje
Widzę kilka minusów tego rozwiązania
Po pierwsze primo- nie mam miejsca na blacie w kuchni na takie coś, a chowanie i wyciąganie z mojej kawowej szafki za każdym razem będzie za bardzo upierdliwe
Po drugie primo- to coś nie ma wifi i nie można tego włączyć zdalnie, a mój zwykły czajnik można
Po trzecie primo, ultimo, właśnie zamówiłem budżetowy rzutnik z aliexpresu i budżet na totalnie zbędne gadżety został wyczerpany
No nie wiem, jak lałem zwykłym czajnikiem, a kupiłem prostą konewkę Hario, to jakość kawy i tak znacząco skoczyła w górę
Ok, nadszedł czas na zmianę ekspresu z automatycznego na kolbowy także poszukuję ekspresu kolbowego z młynkiem i spieniaczem. Jakiś lelit? Z młynkiem czy młynek osobno? Dobrze żeby dysza spieniacza była łatwa do czyszczenia.
Ja polecę Sage The Barista Express/Pro. Ekspresy w serii Barista są różne – bardziej dobajerzone i mniej. Wiem jednak że się świetnie sprawdzają w domowych warunkach. Sam od ponad 3 lat używam Duo Temp Pro z młynkiem zewnętrznym i złego słowa o tym sprzęcie nie powiem
mlynek zawsze osobno. Jak sie popsuje ekspres albo mlynek, to zawsze mozesz zmielic recznym lub zaparzyc w innym urzadzeniu (aeropress). Jak masz zintegrowane, to gorzej. Upgrade tez trudniejszy, bo musisz kupic calosc.
Dysza spieniacza w kolbie nie jest problemem tak jak w automatach - mleko nie przeplywa przez dysze, tylko para wodna, wiec sie samo czysci.
Ja mam bardzo tani zestaw (zdjecie jest w tym watku), ale tak naprawde sufit jest bardzo wysoko i zalezy od tego ile chcesz wydac.
Edit: Widze ze zdjecie nieaktualne, bo mlynek zmienilem, to dodam aktualne