🎲 Gry bez prądu

Dzisiaj przyszło paczkomatem:

Jeszcze pachnąca drukarnią

Kaskadia

:bust_in_silhouette:1-4 osoby, :timer_clock:do 1h, :family_man_boy: wiek: 10+

Początek rozgrywki:

Tworzenie parku w Ameryce Północnej - schronienia dla lisów, niedźwiedzi, łososiów, jeleni i myszołowów. Duża regrywalność
https://www.ceneo.pl/115155100

Zamki Burgundii + Dodatek do gry drużynowej

:bust_in_silhouette:2-4 osoby, :timer_clock:ok 1,5h, :family_man_boy: wiek: 12+
zakup z drugiej ręki

Tu jest nowsze wydanie:
https://www.ceneo.pl/90458176

1 polubienie

GloomHaven i pomimo genialnych recenzji jakie krążą - nie polecam. Lepiej zagrać w RPG na kompie bo to dokładnie ta sama mechanika 1v1 co robi się wręcz uciążliwe, bo to co w Baldurs Gate trwa kilka sekund, tutaj trwa 15 x tyle. Nie mając całej nocy na gier nie radzę nawet podchodzić do pudełka

7 cudów świata - GENIALNA, a przynajmniej bardzo dobra gra, dużo zabawy z dołączaniem dodatków

W sumie, to chodził za mną już od lat Splendor. I w koncu nadarzyła się okazja, że kupiłem. Bogi! Gdzie ja żyłem te lata. Toż to genialna, szybka, gra od 2 osób w górę!

3 polubienia

Chyba nie było tego jeszcze w tym temacie:

Wtedy Kiedy

Bardzo proste zasady, a można przy okazji dowiedzieć się czegoś ciekawego i nie raz zaskoczyć. Oprócz wersji podstawowej jest jeszcze do niej co najmniej kilka dodatków. Polecam :smiley:

Dzisiaj z żoną, zaczęliśmy ogrywać Gloomhaven: Szczęki Lwa. Po pierwszym samouczkowym scenariuszu ciężko coś powiedzieć, ale wydaje się przyjemne.

Oprócz tego nigdy nie wrzucałem naszej kolekcji planszówek i gier karcianych. Ta się ciągle rozrasta, a my nie mamy czasu grac. Niektóre z tych gier nadal leżą i czekają na rozpakowanie.

6 polubień

I jak oceniasz Kaskadię po takim czasie? :grinning: warto?

Fajna. Tlumaczenie zasad w 5 minut, łatwe karty ( każde zwierze ma 4 stopnie trudnosci, od A do D) opanowują nawet przedszkolaki, jest tryb solo z wyzwaniami dla roznych stopni trudnosci.
Zagralismy z synem na kartach B, trzeba było wytłumaczyć niektore z nich. Ale daja rade.
Oczywiscie im wiecej graczy (max 4) tym lepiej.
Szybkie rozkładanie, mała losowość, niska negatwna interakcja, proste liczenie punktow i szybkie pakowanie. Za te cene warto, ALE nie za czesto. Tak raz na tydzien jest OK…

2 polubienia

My na imprezkach najczęściej gramy w nieśmiertelne “Party Alias” :slight_smile:
Ostatnio doszło też “Nigdy w życiu”. Też jest kupa śmiechu… :slight_smile:

Do mnie idzie dodatek do “Zamku” - Sokół

Rozszerza grę na dwa dodatkowe tryby

Będzie ktoś z Wąsaczy?

Na “Planszówkach w Spodku” ograłem w “Heroes III” Zamkiem przeciwko oGRYwamy (Nekropolia).
A zakupiłem:
Kooperacja dla max 4 osób - eksploracja (losowych) lochów, zbrojenie i w końcu atak na bossa

Każualowa gierka na szybko, kooperacja z przeszkadzającym kotem
https://allegro.pl/oferta/mixture-mischief-karta-promo-gra-karciana-12391925845
Walka o zasoby - kwiatki, za pomocą różnych zapylaczy

No i zabawa w doktora:

i dodatek do DIXIT - Marzenia (nr5)

1 polubienie

No dobra. Pomocy. Pilnie. Za 2h ruszam na festiwal komiksów i gier. Chcę kupić planszówkę dla siebie, konkubiny i dwójki chłopaków (po 11 lat). Do tej pory graliśmy w Dixit, Ego, Wsiąść do pociągu. Chciałbym coś poważniejszego - słuchałem ostatnio o Detektywie ale nie wiem czy to nie za bardzo zaawansowane. Może coś ze świata Władcy Pierścieni?
Weźcie pomóżcie proszę!!! Chcę grać na planszy!

1 polubienie

Detektyw jest super ale to jednostrzałowiec (poszukaj używanych) i musisz zrobić te bodajże 5 scenariuszy w jeden ekipie. Ja tak ekipę zbierałem, że rok trwało ukończenie z jednym hardrestartem bo kompletnie nic nie pamiętaliśmy

Ja ze swojej strony polecam:
Terraformację Marsa,
Arc Nova (trochę terraformacja ale budujemy zoo)
Brass: Birmingham też będzie strzałem bez pudła

Bez planszy ale też super:
Coatl
Azul
Sagrada

1 polubienie

Terraformacja Marsa - jak wyżej.
Na “Planszówkach…” grałem też w Horrified

Gra w sam raz dla czworga, kooperacja: bronicie miasta przed potworami: Drakulą, Potworem z Laguny, Mumią, Niewidzialnym człowiekiem, Potworem Frankensteina (i jego narzeczoną) i Wilkołakiem. Każdy potwór jest do pokonania w inny sposób, na początek proponują 2, a w wersji najtrudniejszej 4 potwory do pokonania.
Ciekawe jest też wspomniane przeze mnie Miasto Kości

1 polubienie

Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie (po prostu bardzo dobra gra)
Warhammer Quest (bo kocham ten seting)
GloomHaven + Szczeki Lwa (jakieś 2-3 lata grania tam jest jakieś 100 scenariuszy w podstawce) - uwaga podstawka wazy jakieś 15kg :slight_smile:
Detektyw (z żona pyknij, ja właśnie jestem w trakcie namawiania mojej kobiety na to)

1 polubienie

Dementuje polecenia Terraformacji Marsa
Nudaaaaaaaaaaaaaaaa

Finalnie kupiłem sobie pudełkowego Cyberpunka 2077 (tak jakby ten z GOGa i Steam to było za mało, plakat rysunek z Bladerunnera i zawieszkę do kluczy - krwawiącą rękę zombiaka. O planszówce jakoś pomyślę jeszcze. Nakręciłem się na Terraformację Marsa ale @Michael mnie wytrącił z równowagi decyzyjnej i nie wiem co robić.

Nie słuchaj jego pierdzielenia. Super gierka jest, sporo osób to potwierdzi (chociażby ranking na BGG) Z drugiej strony ja np wolę Brassa niż Terraformację

W sensie gra czy planszówka CP2077? Bo planszowa od cmony chyba dopiero niedawno opuściła kickstartera.

Nie nie, CP2077 na PC. Po prostu nie miałem jeszcze pudełka a w środku były fajne naklejki.
Kupię tą terraformację. Co ma być to będzie.
A warto to ograć na PC?