Fenomenalny tytuł, ufundowany na wspieram.to, kupiłem w ciemno (tzn. po poczytaniu co tam twórcy mówią o grze) i to jest jedna z najlepszych gier w jakie grałem. Świetnie narysowana, fenomenalnie napisana (nawet instrukcja!), prześmieszne gagi, wartka gra. Mimo, że w sumie jest dużo tekstu do czytania w tej grze to jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś się nudził. Każdy kto do nas przyszedł grać był nią zachwycony (jak ktoś w Poznaniu, to zapraszam na partyjkę).
XIX wieczny Londyn, ućkła królowa i jej szukamy. Możemy być Dickensem, Wildem, Alicją w Krainie Czarów, możemy zwiedzać Londyn, pić z Monetem, zajrzeć na Rave Party, szukać Jaskółki (Afrykańskiej!) i wiele innych. Rozgrywka trwa niezauważalne godziny.
Ostatnio pykaliśmy sobie w Terraformację Marsa, ale ciężko jest się spotkać na wspólną sesyjkę. I co? Na Humble Bundle jest pakiet planszówek gdzie za 6 zielonych jest między innymi wcześniej wspomniana Terraformacja
To ja ze staroci wydawanych jeszcze przez Encore podam : Labirynt Śmierci, Gwiezdny Kupiec i Odkrywcy nowych światów… co ciekawe na Aledrogo te gry chodzą naprawdę drogo po 400-700 zł … z nowych Catan. i część z tych które grupowicze juz podali wyżej… A z kart… Brydż… tak podwyższam średnią wieku forum…
Wiek: 10+, 2-10 graczy, do 10 minut na partię, trzeba rozegrać kilka partii
Fajna gra towarzyska, można wciągnąć starsze dzieci, łatwa do nauki, po 1-2 partiach wszyscy wiedzą wszystko. A wtedy zaczyna się kombinowanie.
Karty sztywne, pudełko wygodne, potrzebna tylko kartka papieru i coś do pisania do liczenia punktacji.
Więcej o samej grze: https://xpil.eu/szesc-bierze-recenzja-karcianki-dla-calej-rodziny/