Gorzkie żale

A nie, nawet nie podali

Ale czego oczekiwać po Onecie

imbir+kurkuma rox:) #teamimbir

2 polubienia

Kolejny technologiczny gorzki żal

Czemu nikt nie wpadł na to żeby można było sobie wyłączyć Bluetooth auto-connect per urządzenie.

Niektóre słuchawki mam sparowane z różnymi urządzeniami i wolałbym sobie wybierać ręcznie do czego mają się połączyć LUB mieć opcję auto-connect. A tak mam tylko auto-connect i automatyczne połączenie do wszystkich sparowanych urządzeń.
Wkurwia mnie to do tego stopnia, że mam osobne słuchawki do ipada, osobne do telefonu i osobne do komputera.
(pewnie właśnie sobie odpowiedziałem czemu tego nie ma)

2 polubienia

Tak, ale witamina D się nie kumuluje na czarną godzinę :crazy_face:

Czy ja wiem… nasłonecznienie jest wystarczające, raczej ludzie nie korzystają/nie mogą korzystać ze słońca gdy to świeci, pierwsze z niechciejstwa, drugie z powodu np. pracy czy innych obowiązków. A jak już wyjdą, to zakutani od stop do głów w grube ciuchy, jak na Syberię, gdy na dworze komfortowe 15°.

Ja chodzę cały rok w krótkich spodenkach, czy śnieg, czy deszcz, witaminy D nie suplementuję, zimą jak jest słońce - cóż - trochę moje uprzywilejowanie - ale robię sobie przerwę i biorę pieseły na spacer. Udaje mi się naprodukować jej wystarczająco nawet zimą, bo oznaczałem poziomy, i były w normie

2 polubienia

Słuchałem podcastu o zdrowiu i gość mówił, że co rano wcześnie wychodzi na słońce bez bluzki i wystawia się na kilkanaście minut na słońce. Podobno potrzebne to organizmowi nie tylko do witaminy D, ale też reguluje różne hormony, bo organizm dostaje klarowną informację, że dzień się zaczyna. Z tego samego powodu okulary słoneczne są groźne bo mózg przez brak odpowiedniego światła nie wie, że jest dzień i słońce i np nie produkuje melatoniny, która ochrania skórę przed słońcem, a potem mamy raka skóry. Itd itp.

2 polubienia

ja krótkie spodnie ostatni raz miałem na sobie jeszcze w tamtym tygodniu, ogólnie cały rok noszę się lżej niż wynika z pogody, bo mi cieplej niż reszcie dookoła

z resztą z jednej strony słońca nie lubię, ale z drugiej staram się trochę eksponować na nie, mimo że paradoksalnie przez uwarunkowania zdrowotne powinienem unikać, ale również zapotrzebowanie na wit D mam większe
z trzeciej strony pracuję zmianowo i czasem zimą jak wychodzę do pracy, to słońce się prawie chowa, a też dopiero od niedawna mam w miejscu pracy stały dostęp do okna…

męczyłem siebie i swój wzrok przez dwadzieścia kilka lat, bo nie lubiłem nosić okularów,
w słonecznym sezonie byłem wiecznie przebodźcowany światłem i z oczami zmęczonymi aż do bólu głowy
czasem jak jest za mocne słońce, to bez okularów nie zobaczę dosłownie nic, nawet jak maksymalnie zmrużę oczy, gdy w tym samym czasie moja Żona bez okularów jest w stanie widzieć
teraz w okularach chodzę praktycznie zawsze, podobnie prowadzę auto praktycznie cały rok o ile tylko nie jest pochmurna pogoda

lekarze mogą mówić swoje, ja tam wolę zachować wzrok, a takiej wrażliwości na światło raczej się nie pozbędę/nie wyleczę…

2 polubienia

taką dawkę się bierze na tydzień, a nie dziennie

skąd taka wiedza, skoro lekarze przypisują nawet dzieciom do około 1000 jednostek dziennie?

a dorośli mogą suplementować 1000-2000

wszystko liczone na dzień, nie na tydzień

2 polubienia

ilekroć kupuję, to farmaceuta mnie ostrzega „ale pamięta pan, że tego nie wolno codziennie?”

a to mogę spać spokojnie, bo ja przynajmniej 1-2x w tygodniu zapominam wziąć, zazwyczaj w weekendy

2 polubienia

to jakis kiepski farmaceuta
zwykly google search wypluwa dziesiatki wynikow takich jak te:

dla naszego wieku:
" zalecana jest suplementacja cholekalcyferolem w dawce 1000–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok."

3 polubienia

A jak patrzę na szybko, to w badaniach zwykle do 20kIU/tydzień stosują

2 polubienia

ja tam widze
“The prevention and/or correction of vitamin D deficiency/insufficiency with 800-1000 IU/daily of vitamin D (…) are safe.”
czyli 800/1000 dziennie a nie na tydzien

Tak miałem przepisane przez lekarza jak miałem niedobór.

W UK to raczej na deszcz i wiatr :smiley:

Powiedz, ze to taki bardzo slaby trolling z twojej strony?

Polecam tego Pana i ten artykuł dot. witaminy D

4 polubienia

Z komentarzy kolegów wnoszę, że muszę zmienić farmaceutę.

2 polubienia

Mam niedobór witaminy D (wyszło na badaniu krwi, przez przypadek)i dostałem od doktora 1000/dzień przed miesiąc. Tutaj nawet jakbym chciał to teraz o słońce trudno - UK

2 polubienia