Bez ręcznego „przeparowywania” systemów się nie obejdzie.
I to jest właśnie debilne. Żeby mieć np dobre stereo od Sonosa i soundbar to muszę kupować dwa suby… jeszcze bym to przebolał jakbym mógł je na raz wykorzystywać i tu i tu bo mam duży salon, ale no c’mon
Byłem już bliski zamówienia dodatkowego Gen 3 do pary Era 300 ale ostatecznie się wstrzymałem. Przez długi czas w salonie słuchałem na Arc + Sub i 2 x Era 300 ale nie było to za bardzo komfortowe, szczególnie ręczna regulacja głośności która sterowała tylko danym zestawem.
Uwielbiałem brzmienie pary 300 ale co jakiś czas brakowało mi tego głębokiego basu z Gen 3. Poza tym Era 300 grają bardzo szeroko i zjadają Arc’a w kwestii wypełnienia salonu dźwiękiem.
Ostatecznie zdecydowałem się spiąć wszystko razem i spróbować dostroić zestaw z TruePlay. Sonos diametralnie poprawił swoją plaikację przed premierą Arc Ultra i strojenie działa na prawdę dobrze. Jestem zadowolony z efektu bo zestaw gra dobrze muzykę i jeszcze lepiej audio z Atmos. Czasami posłuchałbym samych 300 ale znając sonosa szybkie przełączanie zestawów nie będzie możliwe.
W takim zestawieniu jest kwadrofonia o prostu?
Przy muzyce decydujesz czy ma być tryb Ambient (odpowiednik dzięków jakie wydobywają się z tylnych głośników kiedy źródłem jest stereo z TV) lub pełny, ale wtedy i tak nie grają wszystkie głośniki. Z tego co osłuchałem to z 300 grają woofery, zewnętrzne boczne i górny. Przedni nie gra w ogóle. Jest to kontrowersyjna decyzja ale przy odpowiednim dostrojeniu razem z belką brzmi to bardzo dobrze i zachowana jest równowaga miedzy belką a surround.
Właśnie zamówiłem dość budżetowy soundbar (LG SP2), ale to mój pierwszy soundbar w życiu, stąd pytanie - czy jeśli go podłączę pod TV, też LG, po HDMI Arc, to zarówno grając na PS5 jak i oglądając filmy na Apple TV, dźwięk będzie pochodził z soundbara?
Tak
Szkoda, że tak wiele miesięcy musiało upłynąć zanim odkryłem jakie korzyści brzmieniowe daje odhaczenie suwaka “Loudness” w ustawieniach EQ Sonosów. Może to kwestia tego, że człowiek ma już swoje lata, i “częstotliwościowa V’ka” na dłuższą metę zaczyna męczyć, ale to jak odkryć te głośniki na nowo.