Głośniki Sonos i alternatywne rozwiązania

Moi Drodzy,
Mam do Was pytanie czy macie może doświadczenie z głośnikami Sonos? Szykuję się do porządnęgo udźwiękowienia nowego domu i nie tyle zależy ma na możliwie najlepszej jakości dźwięku co na stworzeniu swoistego ekosystemu. To ma działać. Bezawaryjnie. Czy to wszystkie głośniki we wszystkich pomieszczeniach razem czy to osobno, ma być multiplatformowa aplikacja do obsługi i ma być wygoda.
Wiem, że Sonos to daje. Ale czy są jakieś alternatywy? Najlepiej… nieco tańsze…
Z góry Wam dziekuję!

1 polubienie

Do niedawna był jeszcze Chromecast Audio. Możesz wtedy mieć głośniki jakie chcesz. Tylko że chyba niedawno wycofali ze sprzedaży.

Tak, mam chromecast audio ale jednak nie mogę powiedzieć, że to jest rozwiązanie w 100% bezawaryjne. Dość często trzeba resetować urządzenie żeby mi się znów pojawiło w aplikacji Home. Zaczyna mi też zależeć na stopniowym wycofywaniu się z ekosystemu Google więc Chromecasty niestety odpadają.

Polecam Bose SoundTouch. Sam miałem Sonos Play 3 i zdecydowanie lepsze są urządzenia Bose. Pod względem ilości funkcji, możliwości podłączenia każdego urządzenia przez bluetooth, pilota, programowalnych przycisków i (jak dla mnie) lepszej jakości dźwięku. Obecnie mam Soundtouch 10 oraz 20, bardzo solidne sprzęty… Do tego bose nie potrzebuje “bridge’a” tak jak Sonos…

W Bose najbardziej boli mnie to:

Czy głośnik obsługuje funkcję AirPlay?

Nie. Nowe modele nie obsługują już funkcji AirPlay. Niemniej jednak poprzednia generacja głośników SoundTouch 20 i 30 nadal umożliwia jej wykorzystywanie.

A to ciekawa uwaga. Nigdy nie używałem air play ale chciałbym pozostać otwarty na możliwość dopasowania głośników do każdego ekosystemu.
Dzięki @anon75923730 i dzięki @Martin_Fox

Panie jedziemy na tym samym wózku teraz bo dokładnie przede mną to samo zadanie stoi. I tak… decyduję się na Sonosa do gabinetu pod telewizor. Do salonu idę w zestaw amplituner stereo i podłogówki, ale wzmak ze wsparciem dla Airplay2.

I teraz… jak masz Airplay2, to by default masz zazwyczaj aplikację firmy trzeciej oraz wsparcie bluetooth. Oznacza to, że jak będziesz na androidzie to możesz smiało wysłać content do tego głośnika. Na Apple działa z kolei świetnie Siri - możesz powiedzieć Siri play me something chillin in my living room i mogą zagrać Ci zespoły głośnikowe (np kilka sonosów) lub po prostu jeden.

W domu do tego, aby sterować głosem bez spiny planuję umiejscowić ze 3 homepody.

Do gabinetu mam zamiar wziąć sonosa beama może z subem, ale nie jest to wymóg bo to będzie telewizor bardzo rzadko używany raczej.

Do salonu na razie się waham… mam kilka opcji. Nie ukrywam, że rozważam też Devialety, ale tutaj mam mało doświadczenia - na pewno cały zestaw devialetów nie zamknie mi się do 20k pln, a taki limit sobie przyjąłem… nie wiem jeszcze.

W każdym razie, przy wyborze głośników ważne dzisiaj jest to, aby były airplay2 compatbile.

2 polubienia

Czy ktoś słuchał i może zrobić recenzję?

1 polubienie

Oooooo, w dupę. Ale fajne. Muszę zobaczyć, czy tam jakoś LIFX wejdzie, bo akurat jakiś nowy maluszek wyszedł dopiero co i chyba gwint będzie pasował.
Superanckie te lampy.

1 polubienie

W ostatnim i chyba przedostatnim odcinku „Bo czemu nie” trochę o tym gadano. Podobno zbiera słabe opinie nt. jakości dźwięku, gra dużo gorzej od Homepoda, ale jak coś ma grać lepiej niż iPad to wystarczy.

1 polubienie

:broken_heart::broken_heart::broken_heart::broken_heart::broken_heart:

Tzn. żeby było jasne - prowadzący mówili, że dla nich gra OK, ale właśnie porównując do iPada i głośników wbudowanych w komputer oraz zaznaczając, że wymagań co do dźwięku nie mają dużych i że Homepod gra dużo lepiej. W każdym razie raczej do muzyki tej Ikei się nie będzie kupowało, ale jako smart głośnik pewnie sprawdzi się świetnie.

Kurde, no dla mnie to marzenie. Wygląda bardzo ładnie, cenowo też ok, wrzuciłbym w pokoju zamiast lampki… Albo w mieszkaniu większym do szafy i pięknie. Eh… Może nowa rewizja będzie bardziej Sonosowa?

Zastanawiam się nad tym tańszym z Ikei ale w sumie nie mam dużych wymagań - chcę mieć coś na biblioteczce za kanapą, żeby do kawy posłuchać podcastów. Raczej zero muzyki bo do tego mam inny sprzęt. Znacie coś tańszego? Może po prostu Google Home Mini?

1 polubienie

polecam obejrzeć

Cytat Sonos + Ikea

1 polubienie

Krzysiek Kołacz to jest zło wcielone :smiley: Gość robi z siebie wielkiego znawcę świata biznesu i technologii. W wieku 27 lat pouczałby Billa Gatesa jak się biznes prowadzi.

Kupiłem lampkę. Gra bardzo fajnie. W stosunku do HomePoda - więcej środka, więcej górnego basu, mniej dolnego basu, mniej ostre wysokie. Jak za tę kasę - wykonanie i dźwięk kapitalny. BTW jak można porównywać HomePoda za 1.5 k do produktu 0.5 ceny w dodatku z wbudowaną lampką o wartości kilku stówek. Jak ktoś chce audiofilskiej jakości to powinien się mocno zastanowić nad swoimi oczekiwaniami… Lampka i audiofilska jakość? Have a fuckin mercy :smiley:

3 polubienia

Ja to mocno żałuje, że w PL nie jest Homepod dostępny. :cry:

Bo? Przecież kupić w PL to żaden problem.
Czego tak Ci zal?

1 polubienie

Niby gdzie oficjalnie? A serwis?

Nie przesadzajmy już. Stawiasz HomePoda i stoi i gra. Szansa na to, ze coś się sypnie jest naprawdę znikoma. W najgorszym wypadku zwiedzisz sobie Berlin.