Głośniki Sonos i alternatywne rozwiązania

No i stało się. Po 7 latach posługi mój soundbar wyzionął ducha.

Poproszę zatem o polecajkę, najchętniej do 1000 zł. Jak będzie trochę więcej to też przeżyję, ale dla ścisłości: nie jestem melomanem, nie będę na tym słuchał muzyki, jest mi to potrzebne do zastąpienia pierdzików w TV i właściwie tylko tego.

Co musi mieć:
HDMI ARC

Czego mieć nie musi
Airplay / WiFi
Asystenta głosowego
Bluetooth

Czego nie może mieć:
Subwoofer (bo nie mam gdzie postawić)

Aha, w miarę możliwości nie Samsung

Czyli Ikea może być? :wink:

5 polubień

Po szybkim przejrzeniu internetu, chyba będę miał do wyboru jeden z trzech:

Sony mi właśnie zdechł po 7 latach, więc w sumie to chyba przyzwoita rekomendacja :smiley:

zawsze jako soundbar będę jamaszke proponował :slight_smile:
Soundbary: głośnik soundbar do telewizora (listwa pod telewizor) - Top Hi-Fi & Video Design (tophifi.pl)

1 polubienie

O widzisz. Kilka mieści się w budżecie. Np. Yas-109.

1 polubienie

a nie możesz go naprawić?

2 polubienia

forum pomyliłeś?!

9 polubień

Przeguglowałem przez problem, rozkręciłem, zastosowałem wytyczne. Nie pomogło. Wygląda jakby się kompletnie zbrickował po ostatnim padzie prądu i wg reddita jest to nienaprawiane.

Liczyłem na nieco większy odzew :smiley:

Muszę toto kupić dziś albo jutro. Ktoś coś?

jakbym miał brać w ciemno z internetu, to bym chyba brał Bose

ale ogólnie uważam, że wszystkie soundbary to :poop: i powinno się je zaorać, zaraz po SUVach i pickupach w mieście

1 polubienie

A jaka jest alternatywa? Nie chcę nic w wersji 5.1

bierz jamaszke i będzie pan zadowolony:)
jak możesz przekroczyć budzet to SR, a jak nie to coś co się w budżecie mieści albo akcptowalne jest

SR-B20A dostępne w Czechach. SR-B30A z Twojego linka - niedostępne w Czechach :frowning:

Jedyna nadzieja w tym:

Może kiedyś zmienię sonosa na coś takiego, chociaż ilość zajmowanego miejsca kłóci mi się trochę z tym co jest ogólnie postrzegane jako soundbar.

1 polubienie

@Artur_Morawski nie ukrywam, że na Twoje polecajki czekałem najbardziej

1 polubienie

kup w PL i każ wysłać do Czech, albo jak nie mogą to do mnie i ja Ci wyśle do Pragi:)

do pewnego pułapu cenowego - nie ma niestety
przy czym ja wierzę tylko w klasyczne stereo do salonu, w opcji wzmacniacz/amplituner - kable - kolumny

ale

dałbym się namówić, gdybym oglądał więcej filmów i potrzebował dźwięku przestrzennego

No niestety muszę Cię rozczarować, bo mam praktycznie zerowe doświadczenie z soundbarami entry-level. Słuchałem kiedyś jakiegoś Bose z tej półki, chyba 300 (generalnie bez subwoofera) i grało to mega słabo, mój obecny TV gra na pewno lepiej. No ale wyobrażam sobie, że grał lepiej niż TV manta, do którego był podłączony. W zasadzie nie wiem po co wypuszczać taki model. Być może dialogi byłyby lepiej słyszalne, bo średnica była mocno „wypchnięta”, ale to tyle z zalet. Praktycznie zero niskich tonów. Na pewno kosztował 3-cyfrową kwotę (byłbym bardzo zdziwiony, gdyby było inaczej).

A tak z ciekawości, co miałeś do tej pory, że szukasz kolejnego, i jaki masz TV? Ciekawi mnie Twój punkt odniesienia :slight_smile:

2 polubienia

Mam jakiegoś starego Philipsa (TV) który nie chce się zepsuć więc nie mam jak kupić czegoś lepszego. Do tego miałem podpięte Sony HF150 które wtedy (7-8lat temu) było polecane jaki przyzwoity soundbar do TV.

Dźwięk w TV nigdy nie był dla mnie jakimś specjalnym źródłem fascynacji, jedynie muszę mieć coś co pozwoli mi zrozumieć dialogi i słyszeć poprawnie film/serial. Dlatego nie szukam kina 5.1.

Do słuchania muzyki mam w biurze monitory Presonus 3.5 a po całym mieszkaniu rozrzucone Nest Audio. Więc jestem melomanem dokładnie żadnym. Słoń nadepnął na ucho.

Znalazłem na Yamaha-store za ~1150 zł. Zamówione :smiley:

3 polubienia