Stylus - do zmiany wyglądu stron, głównie aby miała ciemny motyw jeżeli ich twórca sam o to nie zadbał. Aby samemu ich nie pisać korzystam z Userstyles.org
Alternate Player for Twitch.tv - nazwa mówi sama za siebie, przede wszystkim do blokady reklam, bo uBlock sobie z nimi nie radził
Cookie AutoDelete - 15 sekund (można zmienić) po wyjściu ze strony jeżeli jej cookie nie są używane w innej karcie to przepadają. Można stronę/domenę dodać do whitelisty aby jej ciasteczek nie ruszać.
Facebook Container - wszystkie strony facebookowe, w tym też np. instagram odpalają się w osobnych kontenerach
Invidious Redirect - przekierowuje YouTubowe linki na alternatywny player Invidio.us, na którym nie ma reklam, trackingu i nie jest powiązany z Google, więc nic na naszym youtubowym koncie się nie zapisuje. Można tam zaimportować swoje subskrypcje
Tampermonkey - wtyczka do której można dorzucić różne użyteczne skrypty, których jest cała masa np. na Greasy Fork. Ja mam dla przykładu TweetDeck Clear do szybkiego czyszczenia kolumn na TweetDecku
To co widać na pierwszy rzut oka: Papier - z nowej karty robi piekny, czysty i prosty notatnik, mający jednocześnie wszystko czego potrzebuję. Przekreślenia, checkboxy, można zmieniać kolor tła, bajunia. Podstawowy, pierwszy notatnik na PC.
To co widać na drugi rzut oka:
na boku paska skróty do zapisania strony do:
Instapaper
Raindrop
Evernote Clipper
Milanote
Video Downloader professional - jeśli znajomy na urodzinach mojego dziecka nakręci film i żeby mi go wysłać wrzuci np. na cda.pl, to dzięki temu mogę pobrać, żeby za pomocą np. pendriva obejrzeć z żoną wygodnie na telewizorze
Poza tym jest jeszcze trochę innych, których już nie używam, albo sporadycznie (np. dodawanie do Pocketa trzymam bo czasami coś teges, ale na co dzień Instapaper)
YoWindow - prognoza pogody, nie tylko w przeglądarce (na tę chwilę wymaga Flasha, ale pracuja nad wersją HTML5), ale taż jako apka na Androidy i iPhnone’y
Web Of Trust - ocena bezpieczeństwa stron i linków [nie tylko] w wyszukiwarce. Można dodawać swoje adresy do white/black listy.
Checker Plus for Gmail - dodatek do gmaila, informuje o nowych mailach, można je odczytać, usunąć czy zarchwizować prosto z opcji dodatku. Dzięki temu nie potrzebuje żadnych dodatkowych klientów do maili ale unikam również wchodzenia na stronę gmaila. 1Password X - bo wiadomix, nawet nie linkuje. Darkness - apka umożliwiająca włączanie/zmienianie ciemnych montywów na wielu różnych stronach. Z pośród wielu aplikacji ta działa najlepiej z apek na Chroma. Arhn.eu - dodatek arhn.eu powiadamiających o ich nowych filmach, streamach itp.
Dla mnie absolutnym hitem jest Extensity – rozszerzenie pozwalające zarządzać innymi rozszerzeniami. W Extentity mogę włączyć i wyłączyć dowolne rozszerzenie jednym kliknięciem, wyłączyć wszystkie obecnie aktywne roszerzenia jednym kliknięciem (i potem włączyć je z powrotem), a nawet grupować rozszerzenia w profile. Mam np. profil z dodatkami, których potrzebuję przy konkretnych zadaniach – włączam je tylko gdy są niezbędne. No i przeglądarka momentalnie staje się lżejsza
A poza tym – kilka najciekawszych: Da Vinci Tools rozszerza możliwości Google Analytics, Google Tag Managera i Google Data Studio. Session Buddy do grupowania zakładek. Testowałem również OneTab, ale kiedyś straciłem długą listę linków; a także Toby, też dobrze się sprawdza. Unsplash Instant dla nowej zakładki. Kiedyś Momentum, ale nigdy nie korzystałem z jego dodatkowych opcji. Emoji Keyboard – bo na Windowsie dodawanie emoji nie jest takie przyjemne
Maniakom klawiatury polecam Vimium (dostępny też na Firefoksa). U mnie nie do końca się sprawdził, ale okazjonalnie włączam (oczywiście w Extentity), gdy chcę ograniczyć klikanie.
Jeżeli masz najnowszą wersję Win 10 (1903) to gdy klikniesz Windows key oraz ; wyskakuje okienko z emoji oraz lenny faces. Działa to wszędzie gdzie piszesz tekst.