Skarpety nie. Colour catcher tak. Ale znalazł się w filtrze. Od tego czasu ląduje w siatce razem z biustonoszami.
I tak paruję, ale przy wyciąganiu nie raz nie dwa ze skarpetkami chciały wyjść sąsiadujące, stąd plan przegródek, bo to minimalizuje
wszedlem na twoja strone i tam jakies projekty i drukowanie 3d przegrodek bylo, stwierdizelm WTF i wyszedlem
Monica, chill
pytanie z elektryki.
Czego używacie albo co polecacie w przypadku oświetlenia w ogrodzie aby włączało się samo i gasiło również.
Mam z rozdzielnicy puszczony kabel na ogródek, tam będą zamontowane jakieś światła przy kostce brukowej itp. i chciałbym mieć opcję:
- zdalnego wł/wył
- ustawienia czasowego.
podejrzewam że potrzebuję jakiś bezpiecznik na szynie din, pytanie co i jak
Chyba lepiej iść w światła które mają wbudowane cuzjnkiki natężenia światła?
Jak masz kabel prosto ze skrzynki, na osobnym bezpieczniku, to pewnie coś takiego
Do wifi potrzebny Ci będzie zasięg wifi i apka typu SmartLife, Tuya czy dostarczone przez producenta.
Jak masz cokolwiek ze smart home na zigbee (Tuya, Home Assistant) to są też na Zigbee
Na homekita pewnie też jakieś znajdziesz.
właśnie trochę temu nie ufam, jedne też będą bardziej w cieniu w ciągu dnia i nie chciałbym żeby świeciły bo będzie im się wydawać że już jest po zachodzie słońca, wolał bym je zapalać czasowo z opcją wł/wył z aplikacji.
no właśnie to mnie zastanawia czy ja musze mieć w skrzynce jeszcze taki bezpiecznik i dopiero to wpięte czy to już jest tym bezpiecznikiem samo w sobie.
myślałem właśnie o takim z tuya, skrzynka jest blisko w zasięgu wifi więc tu spokojnie by to sięgnęło
To jest smart bezpiecznik. Wpinasz zamiast tego analogowego pstryczka
To nie jest bezpiecznik i należy go stosować oprócz, a nie zamiast, wyłącznika nadprądowego.
o to to
to jest przełącznik, jak od światła w ścianie, tylko automatyczny
i niech was ręka elektryka broni przed pomysłami montowania go zamiast bezpiecznika
Jaka obudowa na dysk Nvme co by do maczka podłączyć i jak człowiek mieć miejsce na pliki?
no to mam teraz musk rozjebany.
To to nie jest zastępstwo czegoś takiego?
A jeśli nie to mógłbym prosić o szybką lekcję jaka jest różnica żebym nie pierdolił głupot?
przekaźnik sam się nie wyłączy jak coś się zjebie, tak chyba najprościej wytłumaczyć - no chyba, że się przepali całkiem, ale masz wtedy nowy problem w postaci pożaru - przekaźnik to dosłownie 2 blaszki, które się stykają albo nie i stykają się dzięki elektromagnesowi i sprężynce
a ten co masz na zdjęciu wyłącza się sam jak płynie przez niego za dużo prądu
Te smart moduły to po prostu przekaźniki, mają funkcję dokładnie taką samą jak smart gniazda czy dopuszkowe moduły przekaźnikowe, tylko w obudowie umożliwiającej montaż na szynie din w rozdzielnicy. Taki moduł w żaden sposób nie zabezpiecza przed zwarciem w obwodzie, co najwyżej, jeżeli ma pomiar mocy, to może zasygnalizować jakiś zwiększony pobór prądu lub zbyt niskie czy zbyt wysokie napięcie, ale to wszystko. Wyłącznik nadprądowy to urządzenie dedykowane do zabezpieczania przeciwzwarciowego, ma prąd nominalny i charakterystykę dobraną do konkretnego obwodu i każdy obwód w rozdzielnicy musi być nim zabezpieczony. To, z czym, być może, pomyliłeś wyłącznik nadprądowy, to rozłącznik, czyli przełącznik on/off, który przełącza się ręcznie i nie ma on żadnej funkcji zabezpieczającej.
Czy polecicie coś do noszenia gratów do biura i klientów?
Do środka musi wejść: laptop 14 cala + ładowarka sieciowa + kilka/naście dokumentów A4 + pozostałe pierdoły typu kalkulator, wizytownik, długopisy, małamysz, słuchawki, powerbank, chusteczki…
Coś między neseserem - briefcasem - torbą na laptopa - ew. może plecakiem, choć tego ostatniego sprzętu nigdy nie ograłem roboczo.
No i najlepiej nie za taczkę bitkojnuf, ehhh
Jeżeli nie jesteś prawnikiem, to bardzo polecam plecak
plecak to chyba najwygodniejsza opcja
a jak koniecznie torba, to mam taką z Targusa, ale niebieską, robi robotę, ale może być ciasno, bo sam noszę w niej raczej samego laptopa, kabel i bardzo małą ładowarkę
potrzebuję GoPro, lub jej odpowiednik, do nagrywania ze statywu timelapse tak średnio przez około 8h, czasem więcej żeby później zrobić z tego jakiś minutowy filmik, będzie to stać na zew. czasem w słabych warunkach, deszcz itp, musi być proste w obsłudze i żeby ogarniało zmieniające się światło w ciągu dnia żeby nie było nagle po 4h ciemnej plamy na nagraniu, nie może być z drugiej ręki, potrzebuję fakturę. Co polecacie bo zatrzymałem się w tym temacie na modelu 3+