chciałbym kupić coffee table book, ale z wnętrzem równie bogatym i pięknym jak sama książka
tematyka: fotografia, podróże, design
znacie coś top top co powinienem wziąć?
chciałbym kupić coffee table book, ale z wnętrzem równie bogatym i pięknym jak sama książka
tematyka: fotografia, podróże, design
znacie coś top top co powinienem wziąć?
Za wikipedia:
" A coffee table book is usually a notebook containing a number of mathematical problems and theorems contributed by a community meeting in a particular place."
Czy o tym mowimy?
nie, z mojej definicji:
duża książka, w ładnym wydaniu, z twarda okładka, która większość kupuje, żeby położyć na stoliku w salonie i nigdy jej nie otworzyć
aha, do tego jest jeszcze droga
Ja ze swojej strony mogę polecić serwis dysona w PL. Oddałem V11, bo się sam wyłączał po 2 sekundach odkurzania. Wymienili silnik i coś tam jeszcze na gwarancji. Kurier był po niego w poniedziałek, a w czwartek wrócił już z naprawionym odkurzaczem.
tu możesz popatrzeć co ciekawego mają, u mnie się lepiej sprawdza przywożenie takich rzeczy z muzeów jako pamiątki
wyborny link, dziękuję
a może coś z innej beczki?
https://antykwariat-zakladka.pl/produkt/tak-sie-rysuje-historyjki-obrazkowe-2/
a jakby cię interesował street art, to #prywata mam takie dwie sztuki
https://www.amazon.com/James-Rizzi-New-York-City/dp/3829706383
na leżenie w salonie nadają się idealnie, wielkie, drogie, kolorwe i ładne (u nas akurat nie leżą, czekają schowane na sprzedaż…)
dzięki, ale po samej cenie z amazona widzę, że to poza moim budżetem
Wbrew pozorom Magic Keyboard jest bardzo dobrym narzędziem do pisania, bo jest płaska i nie męczą się ręce, jak opieramy nadgarstki na stole. Mechaniczna wymaga albo podkładki pod nadgarstki, albo zmiany sposobu pisania, gdzie trzymamy je w powietrzu, a klawiatura jest dużo niżej powierzchnia biurka.
Jeśli będziesz kupował mechaniczną, to koniecznie zainteresuj się taką, która ma na pokładzie QMK (to system operacyjny open source’owy, który zapewnia Ci niezależność działania klawiatury nawet jak firma ją produkująca padnie). Keychron oferuje takie i pewnie jest to obecnie najprostsza i najlepsza opcja.
Popatrz na wydawnictwo Taschen. Mają przepiękne albumy, a że zbliża się Black Friday, jest szansa na fajny rabat
Philips one blade - który model i dlaczego?
Ja używam taki najbardziej basic model (dołączany do zestawu Multigroom 9000, osobno chyba nie jest dostępny) i poza tym, że bateria trzyma dość krótko (ze 2-3 golenia samej szyi) i ładuje się długo (według instrukcji powinna 8h) to nie wiem czy mi czegoś w nim brakuje. Może jedynie jakiejś informacji o stanie rozładowania i naładowania bo ta dioda jedyne co robi to świeci jak się podłączy ładowarkę.
Szukam taniego rozwiązania do składowania danych (90% to zdjęcia). Dotychczas wystarczał mi GDrive + dysk zewnętrzny, ale jedno i drugie zapchałem pod korek. Nie potrzebuję zaawansowanych konfiguracji, nie są to dane warte miliony, ale jednak nie chciałbym ich stracić.
Pojemność 8 TB będzie wystarczająca na długi czas (pewnie szybciej padnie dysk niż go zapełnię). Domyślam się, że wszyscy zaczną polecać NASa, ale nie wiem czy ma to sens w przypadku opcji budżetowej. Nie chcę stawiać swojego serwera, preferuję gotowe rozwiązanie.
Jakie opcje warto rozważyć?
jak bys nie liczyl, w dluzszym terminie NAS bedzie najtanszy. Z tego co widze w Google 2TB to 100zl/miesiac i wiecej sie nie da.
Pobawilem sie kalkulatorem w jednym z tanszych miejsce (B2) i 8TB to koszt ponad 500$ na rok
Za 500$ to kupisz juz jakis fajny dwudyskowy NAS, a za kolejne 500$ pewnie ze dwa dyski 8TB - czyli po dwoch latach jestes juz do przodu
za ~2000zł to ja kupiłem 2x18TB ostatnio, a nie 8 (refurb, ale w pełni świadoma decyzja ze względu na “bathtub curve”)
Synology DS223J albo DS223 wystarczy? Jeśli chodzi o dyski, to ichne HAT3300 Plus czy lepiej coś samemu ogarnąć, typu WD Red Plus?
staralbym sie kupic 2 rozne dyski, albo chociaz z roznych partii, wtedy jest male prawdopodobienstwo ze oba padna jednoczesnie.
Jesli tylko i wylacznie do plikow, to wersja J wystarczy. Wyzsze modele sa potrzebne, gdy bardziej zamierasz korzystac z dodatkowych funkcji NAS, np do synchronizacji, dockera czy multimediow.
OD z difolta jest niby 1tb ale w cenie rozszerzasz do 5 a później przez ticket do MS do 10 albo 25TB
edyta:
doczytane i teraz z 5 do 25 sie podnosi ticketem, moi to dla mnie robili chyba grubo przed pandemią i wtedy bylo do 10.
W których wersjach jest możliwość takiego upgrade’u?
od e3 ja mam teraz do 10 podniesione. i raczej wiecej nie bedzie mi potrzebne ale można ticket zrobić i podnieść do 25, tylko trzeba dojśc do 90% tego 5tb dopiero wtedy można rozszerzyć.