Co kupić?

My bad :smiling_face_with_tear:
W mojej głowie “współczesny domofon” ≠ “smart domofon”

Wpisałem na Ali “tuya intercom” i wyskoczył mi jakiś pierdyliard rozmaitych dzwonków ktore można połączyć z tym otwieraczem bramy.

Mam wideodomofon oparty o Tuyę (przedstawia się jako SmartDoorBell-IPBox) i pod względem integracji z HA to porażka:

1. Integracja idzie przez chmurę, a nie lokalnie
  2. Encje i eventy które widzę są mega ograniczone i nic sensownego nie da się z nimi zrobić. W zasadzie to jedynie opcje pozwalające traktować domofon jako kamerę. Nie mam eventów że ktoś dzwoni, nie mam opcji na sterowanie elektrozamkami (furtka, brama)

W zasadzie jedyną opcją jest apka Tuyi

1 polubienie

Co do 1. to dość powszechna bolączka stety/niestety.

Co do 2. chyba i tak byś niewiele zautomatyzował, bo np. co? Ktokolwiek podjedzie i zadzwoni > otwórz bramę? @Damien chyba chodzi tylko o to że jak ktoś zadzwoni to żeby z tej samej aplikacji mógł otworzyć. Do tego nie potrzeba automatyzacji tylko tap-to-run.

Osobiście dwóch automatyzacji bym potrzebował:

1. Powiadomienie o tym że ktoś dzwoni. Jaka jestem na piętrze to czasem nie słyszę dzwonka domofonu z parteru, z przedsionka oddzielonego drzwiami (a telefon nie zawsze mam przy sobie)
  2. Jak już usłyszę i widzę przez okno na piętrze kto jest pod furtką, to chciałbym mu otworzyć dodatkowym przyciskiem i zanim on dojdzie do drzwi, zejść na dół.
1 polubienie

No tak, teraz rozumiem.

Pozostaje mieć Smart Life app jako dodatek do HA.

Jaki laptop kupić do grania? „Mamie” muszę powiedzieć, że to do pracy, ale wiadomo. Bo cały czas się zastanawiam czy jakiś MacBook (dużo osób mówi, że normalnie się da grać), bo mam już kilka urządzeń od Apple, czy jednak Windows, bo jednak jak granie na kompie to to jest opcja default. Skrzynia odpada, bo chcę mieć możliwość grania poza domem. Gram raczej w nienajnowsze produkcje, albo takie bez wodotrysków graficznych, ale takie Satisfactory bez problemu zagrzewa nawet mocne komputery stacjonarne. Ale jakby mógł odpalić jakieś „porty” z PS5 to byłoby miło, bo zakupu konsoli nijak nie uzasadnię.

1 polubienie

Piec. Zdecydowanie piec. Elastyczniej, dużo większa biblioteka.

Mam Mac Studio z 32 core GPU i 64 GB RAM. Baldur 3 na wysokich mocno grzeje to pudełko.
I najgorsze jest to że system w ogóle nie reaguje jak gpu i cpu ma pod 80 oC (co powodowało momentami klatkowanie)
iStatem musiałem regulować ręcznie prędkość wiatraków co spokojnie zmniejszało temp do ~40 oC. Ale to już było słyszalne.
W MacBooku też będziesz miał ten problem.

PC gamingowy jest imho dużo lepiej zoptymalizowany pod odprowadzanie ciepła względem ogólnego designu.

2 polubienia

A jakie parametry są optymalne? Bo z PC jest tyle opcji. W Apple to w zasadzie wybierasz czy Air czy Pro, której generacji M i ilość RAMu. Przy PC każdy komponent może być z innej stajni i na innym poziomie zaawansowania. Nie biorę pod uwagę wersji „najlepsze komponenty na rynku” i jazda. Jakie jest teraz optimum miedzy ceną a jakością? Nie kupowałem komputera od lat. Jak kupowałem komputer to GeForce 670 to była średnio-mocna karta (i mam ja do tej pory), teraz mamy już numer 4000. Załóżmy jako benchmark, że chciałbym odpalić na tym komputerze gry z PS5, które są na steam. Wystarczy w średnich/częściowo wyższych ustawieniach graficznych, ale z odrobiną zapasu na kilka lat przyszłych gier.

@sivy pomozesz? Tylko weź podziel swoje rekomendacje przez pół i zaokrągl w dół :wink:

3 polubienia

napisze dzisiaj. jestem w sandomierzu z dziewczynami na zwiedzaniu.

1 polubienie

Pamiętajcie tylko, że jeśli to ma jakieś znaczenie to mówię o laptopie, nie o stacjonarce.

A jaki jest budżet?

Bo chyba wybór jest tylko między Asus ROG, Razer i Gigabyte

hyperbook albo dream machine. jak siade do kompa to wrzuce propozycje. jaki budzet i jakie gry mniejnwiecej?

Iledziesiąt tysięcy chcesz wydać?

Gry jako benchmarki to powiedzmy, że te które Sony wydało na steam. Czy to jest odpowiedni poziom to nie wiem, bo teraz mając stary komputer to gram w base buildery (Oxygen not included, Timberborne, Satisfactory), starocie różnego rodzaju, ostatnio zagrywam się w Farming Simulator 22, Bo jest to moja forma medytacji. Ale jakbym miał coś mocniejszego to grałbym też w inne gry. To nie do końca tak, że chciałbym potfora żeby grać w minecrafta, po prostu teraz gram w to co mi może uciągnąć mój kilkunastoletni PC. Grafika mi wystarczy na medium, więc jak teraz byłaby wysoka, a nie ultra a za kilka lat medium do najnowszych gier to będę bardzo usatysfakcjonowany.
Budżet to powiedzmy 7-8 tysięcy, bo tyle dałbym pewnie za jakiegoś MacBooka z M2 (chyba że się całkowicie mylę i mam niedopasowany budżet do potrzeb).

wersja na hyperbooku z rtx 4070
wersja na dreammachine tez rtx 4070
w tych dwóch masz 32gb ram i dysk 2tb. jest w nich jeszcze potencjał na rozbudowę bo można dołożyć kolejny dysk albo pamięć. to jest naprawdę niezły sprzęt w dobrej cenie. tylko jest dość duży bo to 16" ale do grania komfort. wydajność dość mocno powyżej ps5 ale gierki z ps5 będą wyglądać owiele lepiej niz na ps5. i spokojnie pociągną jeszcze kilka lat.
większość gierek obecnej generacji z ustawieniami high i 60fps+ ale musza być wlaczone DLSS i FG (bez RT)

gry na tych lapkach będą wyglądały lepiej niż na dowolnym mac z dowolnym procesorem

1 polubienie

Dziękuję dobry człowieku. To naprawdę solidne rekomendacje.

1 polubienie

możesz się nad mocniejszymi wersjami zastanowić z 4080 wtedy w ultra na luzie pograsz albo w high z RT - tylko dopłata ponad 2,5k-3k
pamięć i dysk możesz w tych lapkach wziąć - brak i kupić na mieście pewnie jakieś 200 PLN oszczędności, tak samo z dyskiem tutaj nawet może być taniej o jakieś 300 PLN. włożenie pamięci i dysku to odkręcanie 2 śrubek.
jeszcze jedna istotna sprawa te maszyny na bateri pociagna w trakcie gry tak max 40 minut, zasilacz jest wielki w pyte można się nim bronić na ulicy:) to sa DTR’y za ludzkie pieniądze - laptopy stacjonarne:)
ja jakbym miał coś takiego kupować to gdzieś z boku podwieszony pod biurkiem podpięty na stałe do HUB’a i zewnetrzny minetor + klawa + myszka

2 polubienia

Więcej mocy mi chyba nie trzeba, dzięki za info o możliwych oszczędnościach na dyskach i pamięci. A plan mobilności jest mniej więcej taki. Stacjonarnie tylko w różnych miejscach. :wink:

1 polubienie