Co kupić?

Panowie (i Panie też) potrzebuję pomocy w wyborze switcha do sieci w domu, 24 porty, fajnie jak by 6-8 portów było POE bo mam jeden Unifi AP Pro i jak by to działało prosto ze switch to spoko, a reszta POE planowana jest pod kamery (4 na pewno), docelowo switch ma wylądować w szafie rack, nie potrzebuję jakiejś zawrotnej prędkości bo mam światłowód jedyne 200Mb/s a w domu większość na wifi, myślę że połowa portów nie będzie w użyciu ale niech to będzie już na przyszłość żeby nie kombinować poźniej z drugim switchem. Fajnie jak bym się zmieścił do 500zl brutto.

Jak już poszedłeś w Ubiquiti to ja bym już tam u nich szukał. Jeśli będzie za drogo to weź mniejszy z 4-8 POE i 2 z większą ilością portów bez POE. Dużym plusem Ubi jest to jak oni graficznie przedstawiają połączenia, możliwość zarządzania odczytywanie prędkości, użytych zasobów. Ja to bardzo lubie oglądać i zazdroszczę - bo sam w Velopach tego nie mam (niech stanie na ostrokątny klocek lego kto projektował panel admin tych Linksysów).
Więc jak już zainwestowałeś to moja filozofia byłaby taka, żeby iść w Ubi dalej. Może trochę później, może dozbieram, może używany ale tego producenta.

czy switch nie jest po prostu łącznikiem tutaj tych urządzeń a statystyki i tak będę miał w Unifi Express o których mowa?

nie bardzo chcę mnożyć ilość tych urządzeń :confused: , ubi jest też mega drogie :confused: później nie za bardzo chcę bo zaczyna mi się robić tam plątanina jedna wielka i nieogarnięcie tego przez długi czas, dozbieranie nie załatwia tu sprawy bo czy ja uciułam 2 tys na przestrzeni miesięcy na to, czy wydam teraz nagle to i tak wydam 2 tys co się dla mnie mija z celem, używany odpada, brak faktury i nie ufam takim używanym sprzętom.

16 portow z poe 200usd Switch Lite 16 PoE - Ubiquiti Store

ja wiem że chcesz pomóc i że 500zł dla Ciebie to jak splunąć w trakcie nurkowania ale wake up :smiley:

no to zostaje cokolwiek najtanszego unmamangment Switche :: WISP.PL Dystrybutor sprzętu sieciowego

ale i tak bym bral uni:)

i jak patrz e na te co maja PoE to zaczynaja sie kolo 1k dlatego ten uni za 200 usd jest ideolo:)

jak uważasz ale moim zdaniem jeśli switch na 24 porty (czyli potencjalnie 24 urządzenia) nie będzie od Ubi to połowę kasy, którą już na nich wydałeś możesz wyrzucić do śmieci. Bo za połowę tego mogłeś sobie kupić jakikolwiek inny mesh i do tego dokupić dowolny switch renomowanej firmy jak linsys, tp-link itd. Cała radość z Ubi jest wtedy kiedy masz od nich całą sieć.

edit.
Nie kupujesz 400 konnego prosiaka, żeby mu zakładać barumy czy inne chińskie opony…

1 polubienie

Pewnie dlatego że lite to Layer 2 switch a inne Layer 3 switch. Jak na layer 2 to chyba rzeczywiście jest z deka przepłacony

nie jest bo przebija mocno budżet, do tego ma 16 portów (tak wiem napisałem że będę połowę użytkował ale wiemy jak jest, kabli dochodzi, a później brakuje portu lub dwa i rzeźbienie), POE nie jest musi have tutaj bo głównie były by pod kamery a to często ma sam rekorder, ale jest miłym dodatkiem, fajną sprawą był by taki uni na 16 portów ale zwykłych bez POE i za mniejsze pieniądze :wink:

cały czas nie rozumiem dlaczego tego ruchu nie monitoruje tak czy tak Unifi Express w moim przypadku a switch tylko daje opcję włączenia większej ilości urządzeń po kablu do niego, inna sprawa że wydałem tylko na Express, AP Pro dostałem :wink:

Kwestia tego, czy chcesz kupic dumb switch, czy zarzadzalny. Jak zarzadzalny to bierz ubi. A jak bylejaki, to znajdziesz na allegro za grosze jakiegos chinola.

Możesz też rozważyć dwa osobne switche. Może wyjść taniej.

jak by co to moge ci sprzedac mojego mikrotika
co prawda tylko 8 portow ale ma dwa sfp+ i jest L3, i zarzadzalny mocno i 2,5gb i miesci sie w budzecie bo za polowe ceny go oddam. kupiony w grudniu 23

1 polubienie

Tak z ciekawości - jakie są zalety zarządzalnego switcha w warunkach domowych?

2 polubienia

IMHO poza radością z kucowania - żadne :wink:

3 polubienia

Tak żem czuł :grin:

teoretycznie mozna zrobic iot na osobnej, niedostepnej z zewnatrz, sieci. Bo to wlasnie te urzadzenia sa najbardziej podatne na wlamania.

1 polubienie

w sumie ja mam na nim dhcp, a kiedys jeszcze robił za router (dopóki się nie okazało ze ma prędkość natowania jakieś 1,2Gb co było dlamnie nieakceptowalne, bo jestem gupi - opisane w innym wątku).

To samo osiągniesz routerem, nie potrzebujesz do tego programowalnego switcha

1 polubienie

Jeśli masz kilka kamer w różnych częściach domu i chcesz odseparować ruch iot od pozostałego ruchu, to router nie wystarczy. Jak ktoś się wlamie do urządzenia iot po wifi czy bt to przy bardziej skomplikowanej sieci router też nie pomoże. Ale faktycznie rzadko kto potrzebuje takiego switcha w mieszkaniu

nie. bo nie zrobisz separowanych vlanów

2 polubienia