Chwalimy się:📲 Świeże zdobycze elektroniczne

Ludzie mówią, że jeśli się pilnujesz, to po tygodniu takiej pracy już wchodzi to w nawyk. Warto? Chyba, bo rozwijasz mózg i otrzymasz kolejnych sługusów do wbijania skrótów klawiaturowych, a MBP powinien dać radę :smiley:

Ja mam jeszcze problemy ze starymi nawykami, np. shifta używam tego, który jest najbliżej jakiegokolwiek palca, zamiast przeciwnego do ręki którą wpisuję znak. Do tego mam tak zdrętwiałe serdeczne i małe palce, że mnie wszystko boli gdy próbuję wpisać q, z, p (nie prawie nigdy nie trafiam za pierwszym razem), a przyciski pokroju ‘,’ ‘.’ ‘/’ nie trafiam prawie nigdy prawidłowym palcem (kciuk tu chce wszystko robić), a pisanie cyfr to dramat. Ogólnie sporo problemów, ale to dopiero drugi dzień, pomęczę się tak do niedzieli, jak nie będzie lepiej, to odpuszczam.

1 polubienie

iPad Pro ma też dużo lepsze mikrofony.

2 polubienia

Właśnie to miałem napisać. Po doświadczeniu głośników stereo w iPhone mam teraz Air 3 gdzie głośnik jest mono… to jest dramat!!! (… pierwszego świata, wiadomo). Co z tego ze jest głośniejszy - jak mono. Z głośnikami może byc jak z 120 Hz. Raz doświadczysz i nie ma powrotu. Mnie to irytuje codziennie…

Edit. Przeczytałem co chciałem przeczytać a jest „mikrofony” :smiley: głośniki na pewno tez ma lepsze stereo!!! :rofl:

1 polubienie

W Air 4 głośniki są dokładnie pomiędzy Air 3 i Pro. Jako że sam przesiadłem się z Air 3, to jest lepiej, a mikrofony - do rozmów i tak używam słuchawek albo osobnych głośników bluetooth najczęściej.

Nie mam jak porownac ipada 120Hz vs 60 ale moge pro 2018 z iphonem i osobiscie nie widze wiekszej roznicy w plynnosci dzialania wyswietlacza. Pewnie jestem slepy.

1 polubienie

Ja widziałem 120Hz w sklepie, ale nie chcę się przyzwyczajać. Wolę mieć dłużej działające na jednym naładowaniu urządzenie. Tablet to jeszcze, ale 120Hz w telefonach to, moim zdaniem, overkill.
A propos płynności to polecam włączenie Reduce motion w ustawieniach dostępności.

3 polubienia

Śmieszny efekt nawet przy samym przechodzeniu między oknami aplikacji. Trzeba się przyzwyczaić. Zostaje na razie. Dzięki za hint!

Mam jeszcze jeden - jeśli lubisz czytać przy słabym świetle:
Settings - Accessibility - Accessibility Shortcuts - Reduce white point

Po zaznaczeniu tej opcji, wciśnięcie przycisku Power (albo Home w modelach z przyciskiem Home) trzy razy znacznie obniży jasność ekranu i można go potem przyciemnić nawet jeszcze bardziej niż normalnie.

5 polubień

Korzystam. Bardzo sobie chwale! :slight_smile:

Opcje dostępności są zazwyczaj ignorowane, a wiele z nich jest super przydatnych.
A Full Keyboard Access znasz? Pozwala kontrolować urządzenie z klawiatury.

Dla mnie to jest namiastka tego co kiedyś było w starych telefonach w settingsach. Uwielbiam tam grzebać!!!
FKA znam ale mi się kompletnie nie przydaje. Nie podłączam klawiatury pod iPhone.

1 polubienie

Miałem na myśli iPada :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Kurka skusiłem się i kupiłem AirPods Pro. Nie wiem skąd tyte stękania było, że takie super, ekstra duper bo nic w nich takiego nie ma urywającego tyłek, ale no cóż… jestem owca :frowning:

1 polubienie

Dobre!!

1 polubienie

Kurde, a ja się bije z myślami. To, że są Apple-owe to jest ich zaletą i największą wadą normalnie.

Na Jabra Elite 85T czekam już chyba z pół roku, niby już można pre-ordery, niby już dostępne…

Z drugiej strony planuje kupić Sony XM4 więc pewnie dokupię Soundcore-y na outdoor use i do łóżka (:rofl:) i tyle będzie z tego :roll_eyes:

Chodzi mi trochę po głowie Magic Trackpad do iPada. Ma ktoś takie połączenie?

once go 4 głośniki w iPadzie, never go back…

czy jakoś tak…

z resztą podobnie 120Hz, ciężko czasem nawet wrócić do iPhona po dłuższej pracy z iPadem Pro…

używam ponad pół roku i nie ma szans na powrót do innych. miałem boplay h5 gdzieś jeszcze ma bose i jbl, w życiu już ich nie użyje:)

1. wiedza kiedy pakuje do ucha
  2. spinają się z wszystkimi moimi jabkowymi urządzeniami odrazu
  3. do biegania idealne - nie wypadają nie wkuriwaja
  4. anc dział przyzwoicie a jak się wyłączy to transparent robi mega robotę (ale pewnie dlatego że już głuchy jestem od słuchania death metalu)
1 polubienie

Tylko multi point już nie taki fajny jak się ma jeszcze coś nie jabłkowego, chyba?

dlatego cieszę się, że nie miałem z pro dłuższej styczności niz 5 min w sklepie :sweat_smile:

2 polubienia