Chwalimy się:📲 Świeże zdobycze elektroniczne

z tej złości że nie jade do mex właśnie zamówiłem UCG-Max bez dysku bo nie potrzebuje
(chyba) :slight_smile: :love_you_gesture: :rainbow: :skull_and_crossbones: :skull:

Tak ten tego no… miałem oszczędzać pieniądze, dlatego jutro powinien przyjść:

A dziś zakupiłem Lenovo Legion Go

4 polubienia

Moje poprzednie zaczęły powoli pękać, to kupiłem rezerwę magazynową.

Mimo wad, są to moje ulubione słuchawki.

8 polubień

O, to czekam na recenzję i porównanie do steamdecka.

1 polubienie

wjechał ubiquiti max i jednak to badziew jest. jak ktoś ma 2gb łacze to nie ma sensu kupować bo obojętnie czy jest ids włączony czy nie max co wyciągnie to 1.5gb. nie wiem czy oddawać czy zostawić… ale żyłka mi lekko skoczyła:(

Ookla lubi przełamać, jakie masz wyniki na fast.com?

o tutaj lepiej :slight_smile: ale i tak nie ma to znaczenia większego zostawię chyba ten badziew z ubiquiti i tyle:)

Nie ma znaczenia bo te numerki możesz porównać do średnicy rury odplywowej z kibla. Większa rura nie sprawi że gówno odpłynie szybciej, tylko że się nie zatka i nie spowolni przy większej ilości gówna.

12 polubień

najbardziej wiarygodny (moim zdaniem) jest speedtest z cloudflare, bo i tak pół internetu za nimi stoi

6 polubień

Masz jakiś ruch na łączu czy ubi nie wyrabia przy obciążeniu (ping 136ms)?

I tak i nie. W szczególnie wymagających aplikacjach latency ma spore znaczenie, zazwyczaj nie ma bezpośredniego przełożenia z wielkości rury ściekowej ale przy obciążonej rurze ilość przepływającego g*wna ma mniejszy wpływ na opóźnienia. W sumie sprowadza to się do procka oraz zdolności wydajnościowych pudełka - zazwyczaj do większej rury dorzucany jest wydajniejszy procek.

Mówiąc wprost - przy znacznym obciążeniu łącza opóźnienie wciąż zachowane na poziomie kilku a nie kilkuset ms. Oglądacz forumowy tego nie zauważy a gracz szczelankowy owszem. U @sivy ta różnica jest spora … i zwykły test ma różnicę 100ms+, to dużo. Jako gracz wolałbym od przepustowości gigabitów mniejsze odchylenia opóźnień:

image

Bufferbloat?

https://community.ui.com/questions/USG-QOS-and-Bufferbloat/3e6c79a0-9682-4c0b-9eef-58b23224e449

na starym sprzecie - gw r86s jest wszystko w normie i idealnie zaisntalowany tam jest opnsens - wydajnośc wychodzi dokladnie to co dostaje z orenzady czyli 2/600. z ubi spada do 1,5/600 czyli do wartości które deklarują jak jest włączony IDS/IPS - a ja go mam wyłączonego. wiec nie wiem o co kaman.
w trakcie testów obciążenie było żadne (mniej więcej to samo co przy starym sprzęcie) - dlatego jestem troszkę zdziwiony ze taki ubiquiti tak słabo wypada.
popatrze se i zobaczymy co wyjdzie z czasem…

Powyżej pewnej wielkości rury, ciężko o obciążenie. Zwłaszcza przy założeniu że tej rury używają dwie/trzy osoby z danego ogniska domowego :smiley:

W sensie, bardzo chciałbym zobaczyć w jaki sposób Sivy wysyci to łącze choćby w 30% przez powiedzmy godzinę dziennie.

1 polubienie

moze zrobic spobie lokalny backup youtube’a :wink:

1 polubienie

I piękny jest!

Ale tak obiektywnie… to jest słaby wynik? No cmon

Przecie nie po to tak się starał mieć 2Gbps z oranżady, żeby teraz móc wykorzystać tylko 1.5 :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Przyszlo ^^

13 polubień

zero szans:)

2 polubienia