A propos tego
dlatego napisalem "NAS nie wyklucza jednak dodatkowego backupu. "
A jak wyglada obsługa zdjęć iCloud? Jest taka możliwość, żeby nie mieć zdjęć w pamięci telefonu, a mieć tylko w iCP?
Jeśli iCP to iCloud, to można sobie zapisać zdjęcia na iCloud Drive. Nie synchronizują się wtedy z aplikacją Photos i nie zajmują miejsca na telefonie.
Sorry, ale jestem w tym ciemny. Jeśli włączę synchronizację zdjęć z iCloudem, to wszystkie zdjęcia automatycznie pojawią się w chmurze? Powiedzmy, że w iPhonie mam 2k zdjęć. Będę mógł je zobaczyć w aplikacji Zdjęcia na moim iPadzie tylko wtedy, kiedy iPad będzie pod internetem? Jak będzie offline to będę mil dostęp tylko do tych zdjęć zapisanych na urządzeniu?
Dokładnie tak to dział tylko musisz mieć włączone synchro na obu urządzeniach.
iPad zciągnie na dysk lokalny to co masz w chmurze. Będziesz mógł przeglądać lokalnie. Kolejna synchronizacja w momencie podłączenia do sieci. Jeśli zaznaczysz opcje oszczędzania pamięci to zacznie „wypychać” do chmury starsze zdjęcia i pozostawi miniaturki.
Jeszcze jedno. Jeśli usunę jakieś zdjęcie z „Photos” to ono zostaje w chmurze, czy tez się kasuje? Trochę lipa, ze nie wiadomo co jest w pamięci telefonu, a co w chmurze.
Też się kasuje. To co masz w Photos, synchronizuje się z chmurą.
To są lustrzane odbicia. Jeśli masz włączone synchro to jeśli widzisz miniaturkę to na pewno jest w chmurze. Zdjęcia „kasują” się z telefonu/iPad jeśli zaczyna brakować pamięci (jeśli zaznaczysz taka opcje).
Tak w ramach ciekawostki, bo to bardzo mało znana chmurka:
EDIT 29.02.2021
I kolejna:
Google zawsze będzie Google.
Jakie firmy polecacie na dziś? Chcę sobie uruchomić self hosted Beeper i zastanawiam się nad usługodawcą.
O, można? Also - hetzner do wszystkiego
Ano, można
Potrzebujesz tylko własny klient do protokołu Matrix. Będę rozkminiał temat.
jest fajny, stabilny, ALE zacząłem mieć pewne wątpliwości co do niego po zdjęciu lgbt-focused instancji mastodona czy tam innej pleromy
O, jest jakieś źródło? Oraz, no to jaka alternatywa?
a co do alternatyw - ja używam akurat liteserver.nl, bo dość często mają promocje, które ma się na zasadzie “złap raz, masz na zawsze” i jestem dość zadowolony
W przedszkolu, do którego chodzą moje dzieciaki nastała normalność i nie ma już zgody na przesyłanie zdjęć via chaty do Mety. Czy na rynku jest jakaś sensowna chmurka za pomocą, której nauczyciele mogą wrzucać zdjęcia i filmiki z imprez przedszkolnych?
Jak się robi taką zmianę?
Dla nauczycielek chyba najlepiej jak najprostsze rozwiązanie typu Dropbox czy googledrive.