🇪🇺 Brexit - co o nim myślicie?

Czyli partia pracy jest centrowa a PiS lewicowy :joy:

Ciężko nadążyć :sweat_smile:

4 polubienia

Koalicja PiS-Razem to komunizm, czego nie rozumiesz.

2 polubienia

No ej, akurat pierwszy raz w historii prawie że się muszę zgodzić z Martinem. Stramer mocno skręcił w stronę centro lewu. Paradoksalnie tacy lib dems teraz wydają się być bardziej na lewo od Labour.

Dalej jest to nieporównywalnie lepszy wybór niż Torysi, ale nie przesadzajmy z tą lewicowością obecnej Partii Pracy :wink: to nie są już czasy Corbyna.

to przeganiamy brytoli czy juz nie?

Nie no, ja tylko porównuję do PiS które wg klasyfikacji Martina jest na lewo od Partii Pracy :sweat_smile:

1 polubienie

Bo gospodarczo jest :smiley:

Sam nie wiem, śmiać się czy płakać ale takie mamy realia.

Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na nowy odcinek 2LR.

Ciężko nadążyć, bo właśnie w odpowiedzi na zmieniające się warunki geopolityczne, dzieje się, nie tylko w Polsce, oddzielenie warstwy światopoglądowej od gospodarczej. Czy prawica stając w kontrze do niekontrolowanej imigracji, która po pierwsze pogłębia problem braku mieszkań, a po drugie pogarsza sytuację najmniej wykwalifikowanych polskich pracowników jest bardziej prawicowa czy bardziej lewicowa?

2 polubienia

Ale oni gdy są przeciwko migracji to zupełnie o tym nie myślą.

Polska prawica to stawała w kontrze tylko oficjalnie, robiąc z imigracji źródełko dochodu :wink:

Patrząc tylko gospodarczo, imigracja jest potrzebna każdemu rozwiniętemu krajowi, słowo klucz to “niekontrolowana”.

Klucz nie w ograniczeniu migracji a w uczestnictwie państwa w rynku budowlanym.

Póki co to pogarsza sytuację takich np. rolników :smiley:
Ostatnio widziałem ankietę w której bodajże 50% rolników nie chciało żeby Polska przyjmowała imigrantów, ale jednocześnie 70% tych samych respondentów odpowiedziało “TAK” na pytanie “czy zatrudniłbyś obcokrajowca” :smiley:

Swoją drogą:

True. Chyba zamiast “lewica” trzeba będzie zacząć używać “liberalna socjaldemokracja”

1 polubienie

W sumie przypomniał mi się ten złoty tweet ojca polskiej myśli prawicowej, krula krulów :joy:

4 polubienia

ciekawe czy dzis tez bedzie brexit

W sensie?

dzis graja mecz :wink: ponoc u brytów to sprawa wagi państwowej (exit z mistrzostw)

1 polubienie

To tak jak posłowie lewicy, którzy zarabiają na wynajmie mieszkań. Musimy chyba niestety opierać się na deklaracjach :grin:.

Kraj europejski, który z imigracją poradził sobie wzorowo, najbardziej bym chciał zobaczyć.

Z tym się zgadzam, ale jak na razie Państwo nie uczestniczy, a mamy nadreprezentację migrantów i uchodźców z Ukrainy i to nie pozostaje bez wpływu na rynek mieszkaniowy.

Imigranci dzięki niskim wymaganiom płacowym zastępują kierowców Uberów, rozwozicieli pizzy, pracowników firm sprzątających itd. To jest naturalna kolej rzeczy, ale warto mieć świadomość zjawiska.

tu śmiem się pokusić o stwierdzenie, że sypanie kasy do kieszeni deweloperów ma większy wpływ, szczególnie biorąc pod uwagę fakt jak dużo pustostanów jest (ale to temat na wątek polityczny, a nie brexitowy)

1 polubienie

moim zdaniem pustostany nie sa zle. Ktos to kupil, placi czynsz. A ze nie uzywa? Jego prawo. To tak jak kupic samochod i wstawic do garazu i nie jezdzic. Placi OC? no to wszystko ok.

1 polubienie

To raczej sytuacja gdzie garść ludzi wykupuje 60% samochodów na rynku tylko po to żeby postawić je na chodnikach żeby stały.

Ceny aut idą tym samym w górę a i miejsc do parkowania w mieście ubywa.

W budynku 500m ode mnie połowa mieszkań jest wykupiona na pniu przez jakiś skandynawski fundusz. Stoją puste. Ceny oczywiście wywindowane bo o pozostałe 50% mieszkań ludzie się chcieli pozabijać.

5 polubień

o to to, karakany “inwestorzy” mówią cały czas HODL, a ludzie zwyczajnie nie mają gdzie mieszkać. Mieszkania nie powinny być inwestycją, a prawem. Dlatego bardzo popieram wysoki i progresywny podatek katastralny, niezależnie od typu podmiotu