Swoją drogą, od dłuższego czasu czekam aż ich podcast będzie dostępny nie tylko poprzez stronę, ale też wszędzie, podobno miało być “za jakiś czas” ale ten czas nigdy nie nastał. Szkoda bardzo, ale bez opcji dodania do Overcast się nie przełamię
Mozna dodac recznie rss do Overcast. Sprawdzone
A niech to, a ja z tego samego powodu odpuszczałem ten podcast. Działa również w PC.
https://panoptykon.org/podcasty/rss.xml
Tak co do bezpieczeństwa danych… państwowych…
Jak na wykopka przystało, trochę odkopie
natrafiłem na wykopie na taki wpis, co sądzicie? Jak dla mnie również akcje - “hurr durr usuwam fb durr szpiegujo hurr” to mocne “XD”, skoro używam Amazon, by zadzwonić z telefonu z kontem Google i zapłacić MasterCardem w McDonald.
Chętnie bym przeczytał ale usunąłem wykop (wyciąłem w piholu).
Ho ho ho. Merry X-mas
O proszę, Firefox startuje ze swoim VPN: Mozilla VPN: Protect Your Entire Device
BTW. Korzystają z Mullvad, który jest rekomendowany przez specjalistów (nawet bardziej niż Nord czy Proton).
Guyz, darmowy vpn na rok: https://hackablepodcast.com/gift. Z tego co wiem nie najlepszy i niestety nie ma wersji na macos, jest tylko android, ios i windows, ale zawsze to coś c:. Tylko 1000 pierwszych osób otrzymuje więc wbijać c:.
Ugh, jeśli ktoś chce darmowy VPN to niech lepiej już zrobi trial Windscribe albo Tunnelbear. Ale lepiej zapłacić.
ALBO ZROBIĆ WŁASNY VPN!
VPN na DigitalOcean:
VPN na Google Cloud:
Jakby się ktoś zastanawiał jak wygląda szanowanie prywatności w internecie przez portale na domyślnych ustawieniach
… przynajmniej jest alfabetycznie
Usuwałem duplikaty w excelu i chyba posortowałem
Pamiętajcie - święta to dobry moment, żeby zaktualizować rodzinie sprzęt, zmienić dns na routerze (NextDNS anyone?) i nauczyć kasować rzeczy z internetu oraz historii.
A czy stawianie serwera VPN w domu na własnej maszynie ma sens? Nie “spłyci” to zbytnio maskowania źródłowego IP?
W kwestii bezpieczeństwa jest to milion razy lepsze, niż płatny VPN. Sam się będę za to zabierał jak wrócę wiosną do domu. Jeszcze tylko nie wiem, czy zrobię to na miniaczu, czy na Synology.
W kwestii ukrywania się nie ma to sensu, bo wszystko będziesz przeglądał „z domu”. Tylko pytanie, czy to drugie ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie, jeśli nie robisz nic nielegalnego. Chociaż z tym ukrywaniem się to tez nie jest tak różowo. Używanie VPNa 3rd party może co najwyżej wydłużyć o pare tygodni papierologii namierzenie Ciebie, a nie to uniemożliwić.
Dochodzi jeszcze sprawa prędkości. Jak będziesz daleko, to internet Ci mocno zwolni przy takim rozwiązaniu. IMO mimo wszystko warto.
Zależy co masz na myśli?
U mnie taki domowy VPN najlepszy. Żona nie może odpuścić tych wszystkich polskich serwisów stream-ingowych.
Zauważyłem, że tylko „domowe” IP przechodzi w 100% za każdym razem, więc domowy VPN jak znalazł.
Ten Mullvad działa całkiem dobrze, do tego stopnia dobrze, że sobie go opłaciłem na miesiąc. (Chciałem mieć serwer w paru krajach do Netflixa oraz innych serwisów filmowych). Nie zwalnia mi w ogóle sieci. No i wspiera Wireguard. Minusy? Nie ma aplikacji na iOS i trzeba sobie samemu dodać klucze do Wireguard. Na maka jest apka i działa bdb. Polecam tak w sumie. No i fajne jest to, że nie ma lockinu - płacisz zawsze tyle samo niezależnie czy bierzesz na miesiąc czy na rok, co sprawia, że jak kupujesz na miesiąc to nie czujesz się wydymany.
Działa Ci Netflix w Polsce? Mi każdy VPN jaki sprawdzałem klęczy przy Netflix i innych HBO, tylko mój domowy VPN działa.
No big deal ale w Polsce wszystkie serwery mają status: “Rented”, ciekawe u kogo?