🛡️ Bezpieczeństwo w sieci

To już piej tego nie używać w ogóle.
Darmowe rozwiązania nie bez powodu są darmowe.

3 polubienia

NordVPN albo ProtonVPN i masz spokój. Pamiętaj, że w tym aspekcie nie patrzy się wyłącznie na $$$.

2 polubienia

A czy macie jakiś sposób na ogromne ilości CAPTCHA które zaczynają się wszędzie pojawiać korzystając z VPNa? (W moim przypadku Nord, na prawie każdym serwerze).

Kilka stron wydaje się nawet blokować totalnie dostęp przez VPN - na przykład AirAsia, gdzie właśnie chciałem sprawdzić cenę biletu będąc podłączonym do VPN.

Czy jest jakaś baza adresów IP pochodzących od providerów VPN i serwisy sobie je dowolnie obciążają dodatkowymi CAPTCHA lub blokadami? Może w innych (droższych?) VPNach będzie lepiej?

1 polubienie

Obawiam się ze cena tu nic nie zmieni

Puszczałem to z miesiąc temu do jednej redakcji - ale i na wąsowym forum może kogoś zainteresuje taki przypadek z życia.
Nie korzystam z FB, więc poniższa sprawa dla mnie była dość zaskakująca:
Córka zmieniała telefon-zapomniała hasła do swojego konta w apce Messenger (bez konta na FB, jest za młoda), i instalując ją w nowym telefonie wybrała opcję “Nie pamiętam hasła”. Dalej typowo: dostała SMS-em kod do resetowania hasła, wprowadziła go, zmieniła hasło na nowe i zalogowała się do Messengera. Zdziwiłem się dopiero, gdy przybiegła do mnie z telefonem, i widzę u niej aktywne obce konto, opisane imieniem i nazwiskiem jako “Maciej P…”. Widać kilkadziesiąt kontaktów, wiele rozmów, dane, jakieś zdjęcia, cały ten stuff… Podjąłem kilka nieudanych prób przelogowania się na jej własne konto, ale za każdym razem Messenger podpowiadał jako domyślne to konto gościa. Usuwałem dane, jak i aplikację, i próbowałem jeszcze raz (nawet na nowe, inne hasło) zalogować córkę do M. I znów apka loguje się jako “Maciej P…”.
Poklikałem w ustawieniach tego “Macieja” (czułem się dość dziwnie przyznam, jakbym szperał komuś w prywatnej szufladzie…). Było to konto powiązane z FB, i problem polegał na tym, że właściciel miał wpisany w ustawieniach FB nr tel. z którego korzysta teraz córka. To był kiedyś jego poprzedni nr - pewnie zmienił, ten numer wpadł do puli wolnych, i zakupiłem go ja. Wpisany był też adres e-mail i drugi nr telefonu - dzięki tym danym po kilku dniach udało mi się skontaktować z tym człowiekiem. Poinformowałem go o sprawie, on potwierdził, że korzystał kiedyś z tego numeru. Poprosiłem o usunięcie mojego już nr telefonu z jego FB (jak i z innych serwisów, gdzie może jeszcze go nie zmienił/usunął).
Tyle - i trochę jednak zaskoczenie, jak dość łatwo przez własną nieuwagę można napytać sobie biedy…

8 polubień

woooow, ciekawe jak długo nie aktualizował swoich danych na FB. Przecież taki numer telefonu nie trafia od rau do puli dostępnych numerów (czy może trafia?)?

To jest jakiś dramat. DRA MAT. Jezu jak to dobrze, że ja się z nimi na dobre pożegnałem już kilka lat temu.
Tragedia.

1 polubienie

Ale to i tak powinno w teorii być bez znaczenia. „Hej, ten numer jest już przypisany do jakiegoś konta. Użyj innego.” Czy to naprawdę takie trudne dla firmy wartej grube miliardy? Brak słów.

1 polubienie

To prawda. Jakieś info powinno się pojawiać jeśli ktoś dodaje numer, który jest już przypisany do jakiegoś konta. Widocznie nikt nie wpadł tam na taki genialny pomysł :wink:

1 polubienie

Odnośnie czasu, po którym numer trafia do puli to jest to 3-6 miesięcy.

3 polubienia

Nice try, Microsoft.

https://twitter.com/nuthatch/status/1143593201992896519?s=21

1 polubienie

Niestety Teamsy raz na jakiś czas mają takie odpały. U mnie czasami nie ładuje się w safari panel administracyjny 0365…

Przy temacie bezpieczeństwa (i prywatności przy okazji) - Pre-Saving Albums Can Allow Labels to Track Users on Spotify | Billboard – Billboard
Ludzie się dziwią że wolę inne rozwiązania niż spotify ale naprawdę ?
Ile trzeba oddać samego siebie?
Dlatego w domu mam kolekcję winyli, mają swój urok, dźwięk i nie śledzą mnie ani nie kradną moich danych.

I jeszcze odnośnie bezpieczeństwa - Donald chce zablokować możliwość używania szyfrowania end-to-end bo zbyt utrudnia to podsłuchiwanie całego świata…

DT to niech zostawi rzeczy, których nie ogarnia ludziom, którzy je ogarniają. Czasy II WŚ, kolaboracji i podsłuchiwania wszyskich skończyły się (no może pomijając taśmy od “Sowy” ale to było takie “analogowe” podsłuchiwanie).
A im bardziej kto będzie chciał prześwietlać swoich obywateli tym bardziej bedą oni stawali okoniem i wymyślać coraz to bardziej wymyślne sposoby na zabezpieczenie swojej prywatności.

Warte przeczytania jak ktoś się zastanawia czy warto mieć VPN kupiony i jaki wybrać

https://niebezpiecznik.pl/post/97-vpn-ow-jest-kontrolowanych-przez-23-chinskie-firmy/

5 polubień

Hej, a słyszeliście o ostatnio popularnych kamerach na podsłuchu w Airbnb czy innych pokojach na wynajem? Obrzydlistwo!

Tutaj więcej informacji:

https://niebezpiecznik.pl/post/kamera-w-wynajetym-pokoju-ukryta-w-ladowarce-przypadek-z-polski

A teraz najlepszy moment! Jeżeli kamerka jest podpięta do sieci jest na to sposób!
Projekt WiFi jammer na chipie ESP8266 (swoją drogą cudo techniki).
W dużym skrócie macie możliwość przeskanowania sieci, odcięcia klientów czy zaspamowanie sieciami wifi w pobliżu.
Świetny hobbystyczny projekt, który może mocno podnieść bezpieczeństwo! A to wszystko za mniej niż $6 i chwile wolnego czasu!
Serdecznie polecam choćby żeby trochę poświrować z podstawowymi kośćmi do Arduino. Może to być świetny wstęp w nowe hobby :slight_smile: .

Tutaj więcej szczegółów:

9 polubień

Otrzymasz chyba odznakę kuc miesiąca, bo wszystkie Twoje posty są jak tłuszcz na moje włosy. Przepiękne.

6 polubień

Gdzie można złożyć podanie o dostęp do loży kuceńskiej?

2 polubienia

Już dostałeś.