🛡️ Bezpieczeństwo w sieci

Tylko publiczne sieci. Czyli wszędzie poza domem :wink:

Wszystko udało mi się w miarę ogarnąć, dzięki piękne za obszerne wyjaśnienie.
Czy jak używasz Protona to masz włączone Secure Core dodatkowo, czy nie warto tego włączać?

1 polubienie

Jeśli nie jesteś kryminalistą uciekającym przed policja to odpuść :wink:
Do zastosowań kawiarniano-publicznych w zupełności wystarczy normalne pojedyncze połączenie z VPNem w kraju, w który się znajdujesz.

2 polubienia

NordVPN z linka: NordVPN's exclusive deal for the holidays | NordVPN -75%. Nie jestem pewien ile normalnie Kosztuje ale to chyba dobra oferta.

edit: link jest od twórcy podcastu Darknet Diaries, nie mam z nim powiązań żadnych.

3 polubienia

cc: @MisGerwazy

2 polubienia

Nie jest to wyjątkowa oferta. Mają ja od dawna. W sensie taka cene przy tyłu latach. Ale to wciąż OK promocja. Po prostu nie trzeba się spieszyć z zakupem jak coś.

1 polubienie

@piotrek69 @pawelorzech
Ostatnie pytanko: jak bardzo VPN wpływa na czas działania na baterii i w iPhone, i na Macu?
Zdaję sobie sprawę z tego, że może skracać ale jak baaaardzo?

Pomidor.

Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy tego nie mierzyłem. Powiedziałbym, że zuzycie zwiększa się o max 10-15%. Realnie na koniec dnia nie sądzę, żeby różnica była większa, niż jakieś 8%, o ile nie spędzisz pół dnia na VPNie.

2 polubienia

Mam takie same odczucia. Raczej cały dzień na VPN bym nie siedział, a jeśli musisz to po prostu zaakceptowałbym to, że może godzinkę szybciej będzie trzeba podłączyć ładowarkę.

3 polubienia

Czy to by działało, gdybym kupił i używał ze znajomym?

1 polubienie

Biorąc pod uwagę, że Nord nie oferuje planu rodzinnego, to o ile zmieścicie się w limicie sześciu urządzeń powinno działać. Poza tym możecie miesiąc potestować i jak coś będzie nie tak, to oddadzą Wam kasę.

2 polubienia

Przeczytałem ten wątek i mówię:

Oho! Ja też chcę być bezpieczny!

Trochę korzystam z publicznych sieci, więc zainstalowałem z tego wszystkiego ProtonVPN, kierując się:

I trochę jestem głupi, bo jak w widżecie pokazuje, że jest w Polsce (nie wiem czy w innym mieście):

ale jak robię test DNS ze strony NordVPN to niby w niemcach:

To jestem dobrze chroniony czy coś zle zrobiłem?

I jeszcze zauważyłem, że wyjątkowo często mi na chwilę rozłącza (pojawia się ikonka LTE zamiast Wi-Fi), to normalne, czy to w ogóle nie związane, wina sieci? A może tylko przez VPN ikonka szaleje, a połączenie jest stałe?

1 polubienie

Czy ProtonVPN I Windscribe są darmowe na PC też? Czy dadzą radę jeśli chodzi o polskie IP i odtwarzanie treści poza Polską z blokadą geolokalizacyjną np. sport.tvp.pl czy treści TVN?

1 polubienie

Jest ok. Nie bój się. Działa. :slight_smile:

1 polubienie

Nie wiem. Pewnie tak.

Raczej tak, ale nie darmowe serwery. Za polskie bedziesz musiał płacić.

1 polubienie

No worries. Zadziałał mi darmowy dodatek do chrome HolaVPN żeby dziś mecz obejrzeć :slight_smile:

3 polubienia

Hola omijaj szerokim łukiem

https://www.reddit.com/r/netflix/comments/37jwdo/all_do_not_use_hola_you_become_an_unwitting_exit/

7 polubień

Jak coś jest darmowe albo tanie, to zazwyczaj nie bez powodu niestety.

4 polubienia

To :arrow_up: powinno zostać przypięte jako pierwszy post w temacie „bezpieczeństwo w sieci”.

2 polubienia

To powinno byc motto tego tematu. I innych podobnych.
ja od dawna sie przekonalem ze na niektorych rzeczach nie warto zylowac. potem jest wiecej problemow niz potencjalnego zysku.

3 polubienia