Tylko publiczne sieci. Czyli wszędzie poza domem
Wszystko udało mi się w miarę ogarnąć, dzięki piękne za obszerne wyjaśnienie.
Czy jak używasz Protona to masz włączone Secure Core dodatkowo, czy nie warto tego włączać?
Jeśli nie jesteś kryminalistą uciekającym przed policja to odpuść
Do zastosowań kawiarniano-publicznych w zupełności wystarczy normalne pojedyncze połączenie z VPNem w kraju, w który się znajdujesz.
NordVPN z linka: NordVPN's exclusive deal for the holidays | NordVPN -75%. Nie jestem pewien ile normalnie Kosztuje ale to chyba dobra oferta.
edit: link jest od twórcy podcastu Darknet Diaries, nie mam z nim powiązań żadnych.
cc: @MisGerwazy
Nie jest to wyjątkowa oferta. Mają ja od dawna. W sensie taka cene przy tyłu latach. Ale to wciąż OK promocja. Po prostu nie trzeba się spieszyć z zakupem jak coś.
@piotrek69 @pawelorzech
Ostatnie pytanko: jak bardzo VPN wpływa na czas działania na baterii i w iPhone, i na Macu?
Zdaję sobie sprawę z tego, że może skracać ale jak baaaardzo?
Pomidor.
Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy tego nie mierzyłem. Powiedziałbym, że zuzycie zwiększa się o max 10-15%. Realnie na koniec dnia nie sądzę, żeby różnica była większa, niż jakieś 8%, o ile nie spędzisz pół dnia na VPNie.
Mam takie same odczucia. Raczej cały dzień na VPN bym nie siedział, a jeśli musisz to po prostu zaakceptowałbym to, że może godzinkę szybciej będzie trzeba podłączyć ładowarkę.
Czy to by działało, gdybym kupił i używał ze znajomym?
Biorąc pod uwagę, że Nord nie oferuje planu rodzinnego, to o ile zmieścicie się w limicie sześciu urządzeń powinno działać. Poza tym możecie miesiąc potestować i jak coś będzie nie tak, to oddadzą Wam kasę.
Przeczytałem ten wątek i mówię:
Oho! Ja też chcę być bezpieczny!
Trochę korzystam z publicznych sieci, więc zainstalowałem z tego wszystkiego ProtonVPN, kierując się:
I trochę jestem głupi, bo jak w widżecie pokazuje, że jest w Polsce (nie wiem czy w innym mieście):
ale jak robię test DNS ze strony NordVPN to niby w niemcach:
To jestem dobrze chroniony czy coś zle zrobiłem?
I jeszcze zauważyłem, że wyjątkowo często mi na chwilę rozłącza (pojawia się ikonka LTE zamiast Wi-Fi), to normalne, czy to w ogóle nie związane, wina sieci? A może tylko przez VPN ikonka szaleje, a połączenie jest stałe?
Czy ProtonVPN I Windscribe są darmowe na PC też? Czy dadzą radę jeśli chodzi o polskie IP i odtwarzanie treści poza Polską z blokadą geolokalizacyjną np. sport.tvp.pl czy treści TVN?
Jest ok. Nie bój się. Działa.
Nie wiem. Pewnie tak.
Raczej tak, ale nie darmowe serwery. Za polskie bedziesz musiał płacić.
No worries. Zadziałał mi darmowy dodatek do chrome HolaVPN żeby dziś mecz obejrzeć
Hola omijaj szerokim łukiem
https://www.reddit.com/r/netflix/comments/37jwdo/all_do_not_use_hola_you_become_an_unwitting_exit/
Jak coś jest darmowe albo tanie, to zazwyczaj nie bez powodu niestety.
To powinno zostać przypięte jako pierwszy post w temacie „bezpieczeństwo w sieci”.
To powinno byc motto tego tematu. I innych podobnych.
ja od dawna sie przekonalem ze na niektorych rzeczach nie warto zylowac. potem jest wiecej problemow niz potencjalnego zysku.