Wąsy płci wszelakiej - czy ktokolwiek ma skrót który sprawdza aktualny czas i robi coś w zależności od aktualnej godziny i może się podzielić tym jak zrobić takiego IF?
Do absolutnie głupie ale chyba trzeba bawić sie formatem daty i zrzucaniem na liczby coś w stylu
Ten format daty jest HH jak coś
Edit: format powinien być H a nie HH
Jakby kogoś to interesowało, to lista x-callback-url apek do używania w shortcuts
stworzyłem shortcut na ipadzie. Prosty menu, które w zależności od odpowiedzi wykonuje akcje.
Wyszerowałem sobie ten skrót do iphona i tam stworzyłem personal automation, że ten skrót ma się odpalać o określonej godzinie.
I skrót się uruchamia zgodnie z automatyzacją ale na ipadzie a na iphonie nie. Jaka jest za tym logika? Muszę stworzyć skrót na iphonie, żeby automatyzacja uruchomiła się na iphonie?
jestem tempy z tej automatyzacji i shortcutów applowych. ale spróbuje zrobić sam tylko niech ktoś zaczepke podrzuci.
co jest do zrobienia:
po wciśnięciu action butona na apple watchu ma sie zrobić:
- odpalić appka z treningiem outdoor run
- odpalić playlista “run forest run” - jest ściągnięta do offline wrazie co na watchu (ma kartę też wiec se dociągnie jakby co)
- włączyć always on na zegarku
- zablokować aplikacja na ekranie treningu żeby przypadkowe wciśnięcia korony, buttona z prawej, action butona nic nie zrobiły
i jak skończę bieganie to niech wszystko wróci do starych ustawień - wystarczy wyłączyć w sumie always on
wogole czy to wykonalne jest?
jak ide pobiegać to iphona nie zabieram
to i to możesz zrobić z poziomu automatyzacji osobistych
When I start/end any workout → Turn Always On On/Off
analogicznie mam jak kończę workout
ale 1-4 na szybko sprawdzane da się zrobic jak poniżej, zapisujesz to jako shortcut, a potem do action button podpinasz ten shortcut
dzieki ci dobry czlowieku:)
zaraz ogarniam:)
zrobione, ale się namęczyłem, żeby to tak zrobić - jest to dla mnie totalnie nieintuicyjne, sam bym poległ:)
jutro o 6:15 test:)
dzięki @kamilstec
i jak, zadziałało? bo już 8:45
zadziałało, ale coś sie zjebawszy - pewnie moja wina
always on sie wlaczylo
bieganie sie odpalilo
playlista sie odpalila
zalockowal sie, ale na ekranie playlisty a nie biegania i żeby wrócić musiałem water locka zdjąć i później sie jebało bo mam za luźny pasek
to pewnie wystarczy w shortcucie zamienić kolejność zdarzeń, najpierw odpala audio, potem bieganie i jak zalockuje to na workoucie
można też dla pewności między zdarzeniami dodać np wait 2s
jutro znowu sprawdzę po zmianach. dzięki:)
i przy okazji zmienię pasek z oryginalnego na jakiegoś tech protect
jest lepiej:) ale pasek tech protect jest kupa jeśli chodzi o bieganie. wracam do oryginalnego:)
Wołam @piotrek69 jako specjalistę, ale powiedzcie mi co robię źle. Wychodzi mi wynik z przecinkiem o jedno miejsce zbyt w lewo i nie dzieli na dwa.
https://www.icloud.com/shortcuts/4165eec90c9646099c51e370192836ac\
W tym konkretnym miejscu waga pacjenta była podana jako 20. Na kalkulatorze wychodzi mi, że powinno być 7,5, a tu 1,5. How?
Shortcutsy się tak sypią z czasem, że wyliczanie dawki antybiotyku na ich podstawie, to prędzej czy później przedawkowanie któregoś z pacjentów.
Liczyłem, że kilka prostych działań matematycznych to da radę. Po prostu nie chcę mi się tego liczyć za każdym razem na kalkulatorze. Poza tym orientacyjnie wiem ile powinien pacjent wziąć , więc zauważyłbym błędy.
Nosz kurde, u mnie pokazuje te same bzdury i na iPhone i na iPad.
EDIT spróbowałem nawet pobrać ten skrót jeszcze raz z własnego linka, o a już coś mu się odblokuje i nie.
EDIT 2 Naprawiłem. Nie do końca wiem jak, ale zacząłem kasować działania od tyłu i wyszło mi, że coś się wykłada przy dzieleniu przez 600. Wykasowałem do tego miejsca i zacząłem znów dodawać akcje i tym razem działa. Możliwe, że któraś zmienna „Wynik obliczeń” pobierało wynik z któregoś działania powyżej a nie z najbliższego powyżej i dlatego wychodziło tak dziwnie.
U mnie nawet zwykłe notowanie wagi ciała do Apple Health, czyli zapisanie jednej liczby i nic więcej, robiło problemy. Tzn działało 200 razy, ale przy 201 razie wpisywało mi 1 zamiast wprowadzonej wagi. Największe zdziwienie było, jak jeszcze o tym nie wiedziałem, a mi treningi i aktywność pokazywały dane z kosmosu, bo były wyliczane na podstawie tego, że ważę 1 kilogram ¯_(ツ)_/¯.
Inne skróty to loteria – działają, aż nagle nie. Albo jakiś jeden krok nagle jest pomijany. Używam ich często, bo dużo ułatwiają, ale w niczym ważnym bym im nie zaufał.