Kup Synology.
Imo poza aspektem prywatności, to Google Photos jest top.
Ale gdy chodzi też o prywatność, to wolałbym wysyłać zdjęcia na S3 (ostatnio mówiłeś, że media serwera przeniosłeś już tam ). Na iOS jest apka photosync, a na maca jest rclone, obie apki robią to całkiem dobrze, tylko ta pierwsza nie pamiętam, czy ma szyfrowanie e2e jako feature
Linkuję do polecanej aplikacji immich do posta z odcinka 465
Zrzuciłem sobie wszystkie te fotki na mojego DietPI i uruchomiłem w nim crontaba, żeby codziennie o 5 rano wrzucał nowe foty na B2. Ciekawostka: robi to już cały dzień i jeszcze nie skończył:) ale działa, cały setup śmiga!
Wstajesz codziennie o 5 rano żeby się upewnić, że na pewno wrzuca?
I jak to pozniej masz dostępne? Jaka masz usługę do odtwarzania iCloud? Znalazłeś cos na dockerze?
Nie, jak telefon jest podłączony do ładowania i jestem w domu, to się zrzuca
Mam to w iCloud i w formie JPG na dysku fizycznie w salonie, a na B2 dokładnie 1:1 kopia z HDD. Więc nie mogę tego w razie czego przywrócić 1 do 1, bo live photos mają osobno film, osobno zdjęcie, ale wystarcza mi to
A mógłbyś wstawać. +50 punktów do kucowania by było…
wszyscy kombinują jak konie sołtysa, wszystkie zdjęcia które mam w iphonie mam w icloud dodatkowo apka onedrive przerzuca automatycznie bez mojego udziału wszystko do onedrive. aplikacja na PC synchronizuje wszystko na windowsy i do onedrive (+dodatkowe foldery z jakimis starymi zdjęciami filmami których nie ma na telefonie kiedyś je wrzuciłem na icloud z maca chyba), a tam już codziennie na osobny dysk leci backup całości.
Ja mam podobnie proste rozwiązanie - iCloud + Amazon photos (automatyczna synchronizacja) + aplikacja nextcloud (automatyczna synchronizacja) na dysk twardy.
Jak się spisuje Amazon Photos? Czy sync-uje to co usunę z iCloud?
Amazon ma tylko 5GB na filmy.
no to w MS mam wywalone czy filmy czy zdjęcia ograniczają mnie tylko odgórne limity MSowe czyli na dzień dobry 5tb z możliwością do zwiększenia samodzielnie do chyba 9 (znaczy się administrator tenata to może zrobić) albo poprzez ticket do 25tb jednorazowo, a jak zabraknie to nie pamiętam, ale chyba można kolejne 25tb poprosić.
koszt wszystkiego:
icloud 80 pln bo mam 2tb + one family czyli 2,2tb
OD mam licencje partnerską MS - E5, ale to samo jest w E3 albo business standard czyli jakieś 10 eur czyli 45 pln miesięcznie.
czyli komplet wychodzi wersja na bogato 120 pln wersja minimum 80PLN miesięcznie, bez żadnego kucowania klikania etc.
Spoko opcja, ale mi to kucowanie największą frajdę sprawia.
jak ktos lubi cebule, to ja mam Pixela1 + syncthing, i storage dla zdjec unlimited free
A to jeszcze działa dla nowych urządzeń czy trzeba było wtedy dawno zakupić?
już mi się nie chce, wole zapłacić żeby działało:)