Nie. Przenoszenie trwało 1 dzień (kopiowanie z jednego miejsca na drugie, ale to robi sam Fastmail). Najwięcej czasu zajęło kopiowanie maili, zmiany w domenie to chwila, dodanie nowej poczty do wszystkich urządzeń - kolejna chwila. I gotowe. Nie trzeba się było super przygotowywać.
U mnie 16k maili (15GB) to około 4h (gmail → fastmail)
Nie wiem czy myślimy o tym samym. Chodzi mi o sytuację gdy mam konto na xyz@gmail.com, a chciałbym zacząć używać xyz@fastmail.com lub własnej domeny.
Ah, w takiej sytuacji trochę dłużej. Ja miałem własną domenę, więc przekierowanie jest od razu - Ty będziesz musiał biegać po internecie i wszędzie zmieniać email najlepiej. A do tego włączyć przekierowanie z gmail.
No właśnie chyba tak to zrobię. Małymi kroczkami. Najpierw dwa adresy na gmail, po zmieniać gdzie pamiętam i na bierząco aktualizować.
Taki malutki off-top, Fastmail i mail.app.
Za kija nie wiem jak ustawić w mail.app aliasy? Mam ich pierdyliard w Fastmail i fajnie by było je używać z poziomu mail.app.
Ktoś coś?
Ja sobie zrobiłem filltr który oznacza mi maile które przyszły na @gmail i sukcesywnie zmieniam. Not so fun fact - w niektórych usługa login to e-mail i nie da się nic zrobić. XD
Jak tylko zobaczyłem Twój screenshot to od razu sobie przypomniałem jak już raz to kiedyś zrobiłem
Przeniesienie poczty do Fastmail to chyba była najfajniejsza technologicznie rzecz z tego roku (prywatnie, bo “służbowo” to na 100% jest to forum). Normalny IMAP. Push na mailach z mail.app… Nie muszę się obawiać, że mój provider szkaluje mnie przez maile i reklamy (bo fastmail == mail, to ich biznes), a do tego jest support, który… ODPOWIADA NA WIADOMOŚCI! Good luck z tym w gsuite.
W sensie, jest dużo plusów gsuite, ja to rozumiem, ale jakoś - korporacje takie ogromne jak Microsoft i Google tracą ludzką twarz. Nie da się nic załatwić. Zanim dojdzie się do człowieka, z którym można o problemie porozmawiać, to często jest już mocno za późno…
10% zniżki na Fastmail: Fastmail
Mało tego! Support wprowadza poprawki zaproponowane przez użytkowników! Problemy przeze mnie zgłaszane jeden po drugim znikają po kolejnych aktualizacjach aplikacji.
Po raz kolejny powiem, że polecam Fastmail jak cholera. Bardzo szybko się do niego przekonałem i nie mam zamiaru już powrócić do Gmaila.
No to dzieje się coś niepokojącego z Fasmail / Gmail. Dla mnie to oczywiste dyskryminowanie konkurencji przez Gmaila ale mogę się mylić.
Problemem jest to, że maile wysłane z mojej skrzynki Fastmail na Gmaile osób trzecich… automatycznie lądują w katalogu SPAM. Nie dzieje się tak ze wszytskimi mailami - nie widzę tu żadnej prawidłowości. Dotyka zarówno maili grupowych jak i wysyłanych indywidualnie. Dotyka to maili, które wysyłam do danej osoby po raz pierwszy jak i regularnych korespondencji.
Pierwsza myśl to oczywiście - wracam do Gmaila bo nie mogę pozwolić sobie na to żeby wiadomości ode mnie nie docierały do ludzi. No ale… przecież Googlowi o to właśnie chodzi.
Wkurwia mnie ten Google.
Zobacz czy jak wyślesz maila z domeny Fastmail (czyli zmień nadawcę zeby to nie była Twoja domena) to też tak będzie? Bo czuję że to wina domeny, nie fastmaila.
Tylko z domeny fastmaila wysyłam. Nawet nie mam swojej…
To zgłoś im to przez support. Bo to nie jest Twoja wina. Musi być coś nie tak z domena. Albo google robi psikusy, ale tym bardziej zgłoś w Fastmail.
Zgłoszone. Śledzą i sprawdzają co jest grane.
A wczoraj okazało się, że maile wysyłane przeze mnie za pośrednictwem Criptext na Gmail też lądują w spamie. Myślę, że Google po prostu “uszczelnił” swoje filtry antyspamowe.
Jakoś nie umiem uwolnić się od gmaila, od Googla w ogóle. A za tego typu atrakcje jak Fastmail trzeba płacić… Chyba nie jestem wymagającym użytkownikiem. Googlowego maila używam od jakichś 12 lat xD do tego korzystam ze Sparka bo jest bardzo ładny Aaa jeszcze po ostatnich podcastach zacząłem używać Gboard, a bo ma gify, a bo ma polską predykcję i ikony emotek na wierzchu, klawiatura applowska pomimo, że jest ładna jest nieużywalna… Pewnie prędzej czy później to się stanie i zmienię i będę płacił, ale póki co muszę do tego dojrzeć Za to zacząłem używać pocketcasts i jestem baaaardzo zadowolony z działania aplikacji i jakoś Spoti służy już tylko do muzyki. Także gdzieś się przekonuje do zmian, pomału, ale jednak.
P.S biere te 30 dni za darmo… zobaczę co ten Fastmail umi.
Jeśli nie płacisz to płacisz swoimi danymi po prostu. W przypadku płatnych skrzynek typu Fastmail czy Protonmail płacisz, ale przynajmniej wiesz, że Twoje dane nie idą sobie gdzieś w świat, nie ma reklam i jeszcze wspierasz twórców, także warto
Słuchając YWP wiem, że jestem sprzedajną dzi… i daje na prawo i lewo, a to googlowi, a to applowi Ale to jest ta strefa komfortu, to wieloletnie przyzwyczajenie, którego nie jestem w stanie się tak łatwo pozbyć. Niedługo zakładam swoją działalność i nadejdzie czas wrzucania wszystkiego w koszta i pomniejszenie wydatków, może to jest czas na dobrą zmianę