Zelda i nie tylko

Mam zagryzkę. Jestem świeżym posiadaczem Switch’a (dodam że to nie jedyna konsola, bo na duże produkcje mam XSX). Kusi mnie Zelda, ale… od czego zacząć ???

Tears of the Kingdom to najnowsza produkcja - czy jest powiązana mocno z poprzedniczką, czy mogę ją śmiało traktować jako odrębną grę ?
@pawelorzech, Ty chyba jesteś wielbicielem Zeldy, może też coś doradzisz ??

Co jeszcze polecacie ograć na Switch’u ??

1 polubienie

W mojej opinii - weź Tears of the kingdom. Jest to po prostu lepsza gra. A jak Ci się spodoba, to nie ma problemu nigdy z powrotem do TOTK.

Nie wiem czy znasz Deku Deals, ale powinieneś jeśli masz zamiar polować na gierki Switchowe, a teraz jest akurat dobry moment na kupowanie, bo dużo promocji rzucili: Promocja na Nintendo Switch. Ponad 2400 gier w rekordowych obniżkach

Z mojej strony polecam:

• Disco Elysium (chociaż port na Switcha jest taki sobie, ale gra jest rewelacyjna, jeśli zaakceptujesz dłuższy czas ładowania to moim zdaniem warto),
  • Spyro Trilogy / Crash Bandicoot Trilogy to świetne remaki bardzo dobrych gier sprzed 20 lat, jeśli nigdy nie grałeś - to może Ci się spodobać, bardzo fajne platformówki,
  • Hotline Miami Collection za 25zł to jak za darmo, a gry są świetne,

To z tych promocyjnych, z samego Switcha natomiast:

• no ja uwielbiam Pokemony, więc te remaki poprzednich poków są super - let’s play Eevee bardzo fajny remake klasycznych poków,
  • Hades - roguelike ale ze świetną historią, jeśli lubisz rogale, to polubisz Hadesa, a na switchu gra się rewelacyjnie,
  • Mario + Rabbids - taki Xcom ale w świecie Mario i Kurlików, SUPER
  • Final Fantasy - może grałeś, może nie - porty na Switcha np. klasycznej VII są spoko i polecam,
  • Tak samo Portal + Portal 2
  • Stardew Valley na Switchu też siada aż miło

No generalnie ja stałem się ostatnio switchowym ultrasem, więc ciężko jest mi być obiektywnym i nie polecać WSZYSTKIEGO, ale w ramach szerzenia wiedzy o tym co można grać - wrzucam screenshoty z mojego switcha z gierkami, które na nim są:

Ja bym zaczął jednak od Breath of the Wild bo po TotK ciężko wrócić do poprzedniej części a szkoda ją ominąć. Zresztą może nie lubisz tego budowania ala Fortnite i od samego TotTka byś się odbił.

1 polubienie

A ja polecam remaster Link’s awakening.
Ślicznie zrobiona Zelda w starym stylu.

Dzięki!
Jak będziecie mieli jeszcze jakieś polecajki to walcie śmiało.
Ja zacząłem od Super Mario Wonder + mam kilka nie tylko Switch’owych:
Limbo - prosta, świetna nie za długa gierka, dobra do pogrania na handheldzie :slight_smile: Przeszedłem w całości w dwa popołudnia - też za darmo bo byłą teraz w promce za 4zł :slight_smile:
Super Chariot - też spoczko, jestem w trakcie :slight_smile:

Wypróbuję coś z Waszych polecajek
@pawelorzech kolekcja imponująca… :slight_smile: To na dużych konsolach już nie grasz ??
Ja na XSX ogrywam teraz Phantom Liberty do Cyberpunka 2077 :slight_smile:

Oglądałem jakąś recenzję na YT - wygląda ślicznie
Pewnie też wypróbuję :slight_smile:

Coraz mniej - jedyne miejsce gdzie gram to biuro, a w biurze jednocześnie pracuję, więc coraz mniej mam ochotę siedzieć w tym jednym pomieszczeniu, a Switcha jednak można wziąć w łapy i z nim wyjść np. na kanapę:)

Dlatego też ja nie gram na PC. Mam dobrą maszynę, ale jak mam siedzieć jeszcze w biurze dla rozrywki to mi się nie chce :slight_smile:
Za to kanapa z XSX wchodzi dobrze, a teraz jeszcze Switch czasem w łapce :slight_smile:

Rada z autopsji, jeżeli chodzi o Zeldę zacząłbym od BotW, genialna, wspaniała gra. Tera bede bluźnił, dla mnie osobiście TotK jest dużo gorsza, kompletnie się od niej odbiłem i odpadłem po 20-30h. Ale jeżeli Tobie się spodoba to będziesz miał dwa razy super przeżycie.

2 polubienia

Ja bym polecił Mario Odyssey. Zupełnie inna od Mario Wonder (bo 3d) ale równie fajnie (a mnie to chyba nawet fajniej) się grało. Ostatnio przeszedłem po raz drugi (w coopie z synem) i bawiłem się równie dobrze co na premierę.

1 polubienie