To będzie moje motto na LinkedIn
Hindus*
Programowanie jest do d…
Się porobiło że każdy chce mieć Dev…coś
A sys ops to już nie łaska?
Każdy programista chce mieć swojego dev i sys
Zawsze jest jeszcze MLOps! I cała działka data science, gdzie niekoniecznie trzeba umieć programować
Z tego co widzę po ogłoszeniach to wiele firm by chciało żeby programista był jednocześnie sysopsem
i to jeszcze najlepiej full stack dev
Z hobby zarządzaniem sieciami i IT security
I znał na pamięć ITIL
Najlepiej być ekspertem ITIL, dorzucić sobie do tego Cobit i iść pracować do działu IT w firmie z dowolnej branży nie-IT.
Siedzisz i myślisz gdzie dokładnie w te Bieszczady jechać
ITIL jest fajny i jakbym miał gdzie to bym z chęcią poszedł w wyższe stopnie ale zmienił się profil pracy i zostałem z podstawowym.
wrzucam te wasze ostatnie posty w google translatora bo to niby jest po polsku ale ja nic nie rozumiem. A wśród znajomych to ja uchodzę za informatyka… doh
tak btw co tylko dowodzi, jak ten świat zapi… Jeszcze kilka lat temu (jeeeeeezu - 10 lat temu…) to ja byłem na bieżąco bo robiłem jako PM w firmie, która zajmowała się “softem online”.
A teraz jak muszę znajomym coś w win10 pomóc to google i YT bo od prawie dekady na .
Z tego co chłopacy (;]) piszą wychodzi jedno - zastanów się co Cię cieszy a potem zacznij to robić. Bo jeśli motywacją jest gdzie jest wyższy szklany sufit zarobków to jak jesteś dobry to zarobisz wszędzie dobrze. A zajęcie jest tak fajne jak fajne są jego najnudniejsze i najbardziej upierdliwe aspekty.
Niestety, ale to zdanie jest tak strasznie prawdziwe…
Mogą być aspekty wyrównujące niedogodności. Np. widok z okna, fajne koleżanki, dostęp do sernika co piątek.
Maly update, dzwonilem dzis na uczelnie i poprosilem o zmiane kierunku - ide w cyber security. Mam nadzieje, ze sie wyrobia do 10 wrzesnia bo do tego dnia musze wybrac nowe moduly.
Super! Pamiętaj tylko o 2 a nawet 3 podstawowych filarach
- Networking
- Linux
- Python
To powinna być mantra dla każdego, kto myśli o pracy w IT
Nie znam pythona. Może dlatego nie pracuje w security
Python jest super jako Shell na sterydach, mała automatyzacja, prototypownia itp.
Sam często robię tak, że pisze skrypt w pythonie i później przepisuję na Shella, żeby był szybszy
Z ciekawostek to Python jest też używany w Kodi oraz boxie n-ki do telewizji cyfrowej, więc kiedyś chciałem się go nauczyć, ale jakoś nie wyszło.