Usbc - takie dywagacje

czy ktoś mądrzejszy ode mnie może mi powiedzieć czy da rade zastąpić te wszystkie durne ładowarki z okragłymi wtykami, ósemkowe kable etc przypomocy usbc? już wyjaśniam o co kaman: kabel do urządzenia wchodzi tak samo jak wczesniej ale zamiast zaczynac sie koncowka 220V (wtyczka? ) to zaczyna się jako usbc.
da rade czy nie da, bo wkurwiaja mnie juz te wszystkie ladowarki kable…

1 polubienie

Właśnie doczytałem wpis - ten film ma sens tylko, gdy masz zasilacz zewnętrzny. Przy wbudowanym zasilaczu, gdzie masz kabel prosto z gniazdka do sprzętu - NAWET NIE PRÓBUJ

1. Samo ogarnięcie takiego kabla jest głupie i niebezpieczne
  2. Raczej nie chcesz przypadkiem 230V wpiąć prosto w laptopa albo telefon

Nie jestem pewien czy rozumiem.

Możesz zastąpić gniazdka w ścianach takimi co mają 20/30/65W usb-c
(sorry za przykład ze Szwajcarii ale taki internet akurat w telefonie)

https://www.galaxus.ch/de/s4/product/merten-meg4366-0130-usb-ladeeinsatz-typ-1x-usb-c-mit-power-delivery-usb-typ-c-noteb-elektroinstallat-24492774

To jest po prostu gniazdko z wbudowaną ładowarką.

O to chodziło?

nie chce wtyki ścianowe zastąpić usb-c najlepiej wyjebac to co wchodzi do ściany na 220/110 i miec usb. a najlepiej jeszcze zeby z drugiej strony bylo zmiene albo kilka koncowek na wszystko.

88b7he

3 polubienia

costam tak ale co z tego - pytam i szukam rozwiazania mojego problemu pierwszegoswiata. po prostu doprowadza mnie doszalu wozenie ze soba tysiaca ladowarek do wszystkiego. dlatego jak kupowalem ostatnio szczoteczke do zebow to wziolem ladowana przez usb-c i jedna ladowarka mniej. ale maszynki do golenia wahl five star nie kupie z usb-c bo nie ma i sie nie zanosi ze taka zrobia, a ladowarka do tego jest wielkosci polowy walizki. wiec szukam, pytam moze ktos widzial slyszal…

No to rozwiązanie z filmu, który wysłałem powinno być ok

2 polubienia

Dobra. Teraz dopiero zrozumiałem o co chodzi.

IMHO nie ma rozwiązania. Wymiana wszystkiego na takie z USB-C to jedyne wyjście.

Do WAHL możesz zaryzykować to

albo to

https://pl.aliexpress.com/item/1005004415714376.html

Ale może być lipa. No i większość takich kabli jest na USB-A (bo tanio)

2 polubienia

Więc tak: urządzenia, które są zasilane bezpośrednio z gniazdka 230V mają swój zasilacz wewnątrz obudowy, często na jednej płycie z resztą elektroniki, tutaj moim zdaniem gra nie warta świeczki, bo zmiana źródła zasilania z wewnętrznego na zewnętrzne z USB-c będzie albo skomplikowana, albo wręcz niemożliwa. Co innego urządzenia, które mają zewnętrzny zasilacz, czyli tak jak np. golarka Wahle. Pierwsza z brzegu golarka Wahle jaką znalazłem ma ładowarkę 5V 2A. Tę ładowarkę można by od biedy zastąpić kablem usb-c, bo usb bez negocjacji daje 5V 1A, więc po krótkiej zabawie z lutownicą golarkę naładujesz, tyle, że trochę dłużej niż zwykle. Sprawa się trochę komplikuje, jeśli napięcie z ładowarki/zasilacza jest inne niż 5V, bo wymaga to już negocjacji napięcia i prądu z ładowarką, ale jest to do zrobienia przez ogarniętego elektronika. Nie wiem tylko czy będzie taka zabawa miała sens ekonomiczny, bo może się okazać, że koszt rękodzieła elektronicznego będzie wyższy niż po prostu wymiana kłopotliwych urządzeń na takie że złączem usb-c.

3 polubienia

ok czyli te ktore maja zewnetrzne zaislacze to musze pouszkac jakiegos konwertera - takie cos znalzlem
to rozwiazuje wszystkie okrągle koncowki chyba. a do tych co sa kablem spiete mam odpuscic i tyle. sam z lutownica to sie conajwyzej moge oparzyć:) wiec wydam te 40pln i zobaczymy, jak polowe ladowarek zastapi to i tak dobrze:)
a do wahla wezme to co @Tadek wrzucil:)

1 polubienie

cytując klasyka “Liga (forum) broni, liga radzi, liga nigdy Cię nie zdradzi”
#fuckyeah

Wyskoczyło mi na Amazonie jeszcze coś takiego, widocznie nie jesteś ze swoją niechęcią do nadmiaru ładowarek tak odosobniony jak Ci się wydawało :grin:.

https://www.amazon.com/dp/B0BGFC77M6/ref=sspa_mw_detail_0

3 polubienia

zajebiste:)

DC barrel jack zamienisz w wielu przypadkach na USB-C PD (więcej z tego będzie problemu niz korzyści przy większej liczbie urządzeń IMHO), ale tostera tak nie zasilisz.

1 polubienie

nienawidzę zasilaczy wiec zaryzykuje:)

:wink:

1 polubienie

12 polubień

Tego szukałem, w końcu będę mógł ładować auto z powerbanka :joy:

3 polubienia

Special Edition Baseus for Tesla

2 polubienia