Chłopaki trochę mówili o tym w odcinku. Jestem ciekaw jakie macie pomysły na wykorzystanie. Szczególnie interesuje mnie spojrzenie ludzi, którzy nie pracują przy komputerze, wiec rozdzielenie pracy od życia osobistego ich tak mocno nie dotyczy. Ja jestem taką osobą i szczerze mówiąc nie mam za bardzo pomysłu jak to wykorzystać w moim życiu. Oczywiście mogę po prostu nie korzystać, ale jak to? Mieć możliwość zabawy z technologią i nic z tym nie robić?
Na razie ustawiłem sobie żeby od 7 do 9 mieć lock screen z pogodą bo w tych godzinach zaczynam dzień i w sumie spoko wiedzieć tam się dzieje za oknem.
Czy ma to sens? Jeszcze nie wiem
Jeśli Ci się chce bawić, możesz sobie ustawić różne home screeny, lock screeny, czy co tam jeszcze w zależności od tego, czy jesteś w domu, czy poza nim.
Do tego, jak wejdziesz w skróty - automatyzacje, to możesz ustawić, że dzieją się rzeczy w zaleznosci od ustawionego focusa.
Ja sobie kiedyś chciałem ustawić, żeby mi się zmieniał watch face jak wychodzę z domu, ale okazało się że się nie da tego zrobić tak, żebym nie musiał tego potwierdzać za każdym razem. Może w ten sposób da się to obejść. Jeszcze nie próbowałem.
Można to zrobić właśnie za pośrednictwem Focus modów:
ja ustawilem jeden z focus modów na jazdę samochodem. Aktywuje się automatycznie po połączeniu Bluetooth z samochodem/włączeniem CarPlay, zmienia mi homescren na taki z dużym widgetem muzyki, podcastów i 4 apkami które przydają się w samochodzie (muzyka, nawigacja itp). Dodatkowo w tym focusie możliwość powiadomień ustawilem tylko dla najważniejszych apek (wiadomości, Find my(klucze)) żeby nie dekoncentrować się podczas jazdy.
Właśnie widziałem tę opcję po aktualizacji, tylko nie miałem czasu się temu przyjrzeć jeszcze
- Mam dla watch 3 identyczne tarcze modular różniące się tylko środkową dolną ikoną: Overcast lub Spotify lub Muzyka. W zależności, które z nich odpalę na iPhone, taka tarcza się ustawia.
- Utworzyłem tryb skupienia Personal i Work. Tryb Personal blokuje wszelkie powiadomienia od kontaktów z grupy Work, mail i kalendarz służbowy. Automatycznie odpala się minutę po końcu pracy i przełącza w tryb Work minutę przed rozpoczęciem pracy.
Mam dokładnie tak samo.
Ustawiłeś grupę w kontaktach? Jeśli tak to jak?
Grupy jako takiej stworzyć się nie da. Są tylko listy, ale niczemu nie służą (u mnie).
Do trybu skupienia po prostu ręcznie wybrałem ludzi.
Zaadoptowałem homescreen do danego trybu focus. Jutro sprawdze czy dziala geolokalizacja.