Szyfrowane wiadomości na forum!

Hej,

jak dobrze pewno wiecie - forum trzyma oczywiście swoje backupy zaszyfrowane i tak dalej, natomiast same wiadomości które są wysyłane pomiędzy użytkownikami szyfrowane już nie są. A właściwie - nie były.

Można dziś włączyć sobie już szyfrowane wiadomości prywatne na forum. Szyfrowane są one wtedy kluczem, który dostajecie. Bez tego klucza nie możecie odszyfrować wiadomości, więc ważne, żeby ten klucz sobie zapisać. Szyfrowanie wiadomości jest w pełni dobrowolne i opt-in (nie ma opcji, żeby zrobić to opt-out, ale gdyby była, to bym tak zrobił).

Wystarczy wejść do ustawień w waszym profilu, do zakładki bezpieczeństwo i włączyć szyfrowane wiadomości. Jeśli korzystacie z paru urządzeń (np. komputer i telefon) musicie ten sam klucz podać na obu urządzeniach, żeby mieć dostęp do swoich zaszyfrowanych wiadomości.

Więcej informacji na temat zainstalowanego pluginu możecie znaleźć tutaj:

9 polubień

Co oczywiście ważne - obsługa forum nie ma dostępu do tego klucza. Nie jest w stanie czytać waszych zaszyfrowanych wiadomości prywatnych, a jeśli zgubicie klucz - wiadomości przepadają.

2 polubienia

A czy to się zaaplikuje do rozmów, które już prowadzimy? I co wtedy, jak ja szyfruje, a kolega nie? Serio pytam, bo nie wiem takich rzeczy.

Czyli co, wcześniej redakcja YWP widziała mojego pindola w wiadomościach na priv?

8 polubień

Ty przecież nawet w telefonie kamerkę zaklejasz.

2 polubienia

Nie chce sprzedawać orzecha, ale już z półtora roku temu mi napisał, że „gdyby chciał coś tam z moich wiadomości wiedzieć, to by się dowiedział” :wink:

4 polubienia

Trzeba założyć nowy wątek z daną osobą.

Wtedy pojawia się taka kłódeczka i wiadomości są szyfrowane.

Obie osoby muszą mieć to włączone, żeby to zadziałało.

Niby tak, ale nikt tego nie robił. I wiem to, bo mam logi :smiley:

3 polubienia

Twarz to jedno, pindol drugie.

4 polubienia

Po twarzy nikt go nie rozpozna? :joy:

6 polubień

Aha, jak wiadomości będą szyfrowane, to przed tytułem wiadomości (przed tym waszym wątkiem prywatnym) będzie ten chłopek:

Jeśli jesteście na urządzeniu, na którym nie podaliście klucza - będzie tylko informacja o tym, że to Tajna Wiadomość i po wejściu trzeba podać klucz odszyfrowujący.

3 polubienia

W przypadku powiadomień np. na telegramie, sytuacja wtedy wygląda tak:

4 polubienia

Noice. W ramach foliarstwa ja włączyłem szyfrowanie wiadomości, wyłączyłem logowanie przez Twittera, zmieniłem e-mail na HideMyMail i dodałem applowe 2FA.
Żaden internetowy Bart mi nie podskoczy.

4 polubienia

Ej dobra, już coś zwaliłem bo nie wiem jaki jest mój paper key. Oh well. Trzeba wyłączyć i włączyć na nowo.

2 polubienia

Tak, dobrze sobie go zapisać:)

1 polubienie

Se zapisałem. Jeśli wysyłałeś pindola w tamtym wątku, to już nie przeczytam :broken_heart:

5 polubień

@pawelorzech pojawil mi sie czat ogolny w ktory nie moge wejsc ani nie moge odznaczyc zeby tego nie widzec juz:
image

Faktycznie jest coś na rzeczy, w wyszukiwaniu też się pojawia:
image

Ah, to jest sucharek, już to spróbuję znaleźć…

2 polubienia

Aktualizacja: skrypt się trochę popsuł, wiadomości są nieodszyfrowywalne przez moment. Ale wrócą! Najnowsza wersja psuła całe forum, więc dlatego została wyłączona.

ETA powrotu: tydzień. Jeśli po tym czasie nie będzie nowej, działającej wersji - wrócę do starszej i też powinna działać. Enjoy.