Niestety, nigdy nie pracowałem z takimi reklamami, ale mój educated guess jest taki, że jeśli nie będziesz mieć milionów wyświetleń, to nie ma za bardzo z tego kasy
Well, issue jest takie żebyśmy mogli w ciągu miesiąca za kasę z reklam pójść dwa razy na wódkę.
Kasa z reklam odjąć infrastruktura (serwer, rolling ip) i odjąć licencje AppStore i Google Play.
Weź miej litość Panie Szanowny.
Zablokuj jakieś premium usługi i daj IAP albo subskrypcje.
Ja automatycznie odinstalowuje aplikacje, kiedy widzę, ze są reklamy. Nawet jeśli można je odpłatnie usunąć, to i tak wywalam, bo dochodzę do wniosku, ze sam dev nie jest przekonany co do tego, ze wersja premium jest warta zakupu.
Reklamy w aplikacjach to najgorsza rzecz na świecie. Już corona virus jest lepszy.
No fajnie, tylko ile jest takich ludzi jak ty, a ile jest dzieci, które nie mają podpiętej karty do iPada, za to praktycznie nieograniczoną możliwość oglądania reklam. Z jakiegoś powodu jednak większość deweloperów te reklamy ładuje (jeśli nie bezpośrednio do rozgrywki, to w formie „zapłaty” zamiast in-appa).
Kolega Shaq napisał o aplikacji mobilnej, a nie o grze. Wiec najmłodsza grupa nam tu odpada. Starsza może rodzica poprosić o zakup. Nie widzę problemu. Mamy 2020. Ile znasz osób, które maja urządzenia za kilka/-naście tysięcy i szkoda im €2 na aplikacje? To nie 2010. Nie przesadzajmy.
Poza tym to niczego nie zmienia. Reklamy w grach i aplikacjach to moim zdaniem najgorszy experience, jakiego można doświadczyć używając urządzenia z iOS.
Jesli nie maja nic ciekawego do zaoferowania, to dają reklamy. Nie zapominajmy, ze statystycznie aplikacja w AppStore to kupa.
A poza tym reklamy można robić dobrze, ze smakiem i korzyścią dla użytkownika. Wystarczy zobaczyć, co robi Overcast i co będzie robić Castro.
A co jeśli większość użytkowników posiada telefon za 500 złotych? (Xiaomi jakieś itd).
Druga sprawa to to, że aplikacja ma pomagać oszczędzać dlatego nie chciałbym zacząć spotkania z użytkownikiem od powiedzenia płać (wiem, można to zrobić później )
Użytkownik Androida here, nie gram w gierki. Wolałbym zapłacić jakąś nieodczuwalną kwotę niż widzieć reklamy (i tak ich nie kliknę) ładujące biblioteki które ru**ają moje dane na wszelkie możliwe sposoby (poczytajcie sobie).
Sugerowałbym dodatkowo płatną wersję bez reklam.