Mam taką sprawę do bardziej obeznanych w tych rzeczach oraz bezpieczeństwie. Odezwał się do mnie na maila gość podający się za brokera domen (czy jakiś tak), że ma klienta, który jest zainteresowany kupnem mojej domeny. Napisał do mnie na maila, którego adresu nie znam 59abd3aave7dptd5kpkz@b.o-w-o.info (to jest odbiorcamaila). Jego mail ma domenę cscglobal.com. Jak się wpisze nazwę mojej domeny elyan.eu to jest przekierowanie na nieistniejącą już stronę na Squarespace.
Moje pytanie brzmi, czy to jest scam? Czy to jest na serio? Jak to sprawdzić? W ogóle odpisywać i olać sprawę dopiero jak mnie poproszą o przesłanie niewielkiej kwoty na pokrycie “kosztów operacyjnych”?
Jeśli to jest na serio, to jak się przekazuje domenę profesjonalnie? Bo nie będę przecież tego gościa pytał jak to się robi. Bo zaproponowali mi w sumie niezłe pieniądze i jakby to było na serio to bym sprzedał.
EDIT: OK, już wiem skąd taki email odbiorcy i jak mnie znalazł. Serwis whois.eurid.eu. Udało mi się samego siebie namierzyć (nic trudnego, ale dla takiego laika jak ja to jest odkrycie)