Mam krotkowzrocznosc, 0,7 w jednym, 1,0 w drugim oku. Chcialbym sprobowac soczewki zamiast noszenia okularow, mozecie poradzic od czego zaczac? Jakie wybrac, gdzie kupic?
Nie chce duzo wydac na poczatek bo nie wiem jak sie bede z nimi czul. Ktore to najlepsza opcja, jedniodniowki czy jakies tygodniowe/dwutygodniowe na poczatek?
Na początek najlepiej udać się do optometrysty. Jeśli nie masz doświadczenia w noszeniu soczewek, podszkoli Cię jak je założyć i doradzi które kupić.
Soczewki mają też różne kształty, może być tak że marka X Ci nie podejdzie a marka Y już tak, bo soczewka wygląda inaczej.
jedniodniówki. i tak jak @Ptyskju pisze wcześniej do człowiek ktory zobaczy jak ok twój wyglada i nauczy Cię zakładać.
ja jak kiedyś sie przerzuciłem na kontakty to zakładanie to była katorga - pierwsze 20-30 razy później to luzik jakiś 2s na oko:) ale i tak docelowo sie zoperowałem tylko że ja miałem minus mniej więcej 4 na każdym oku.
Od ponad 10 lat używam soczewek, zaczynałem z podobnymi numerkami co Twoje. Przetestowałem chyba wszystko co jest na rynku oprócz typowych no-nameów. W moim przypadku jest to Alcon Air Optix, są to soczewki miesięczne, night&day. Noszę je w trybie ciągłym przez około miesiąc. Jednodniowe soczewki nie zdają u mnie egzaminu z powodu nieregularnego tygodnia- praca dzień/noc. Wadą soczewek w których idę spać jest to że zaraz po przebudzeniu potrzebuję kilku minut na złapaniu focusu żeby oko się nawilżyło. W każdym bądź razie polecam wizytę u optyka który pomoże dobrać odpowiednie soczewki.
Mam -5,5 i -6,5 i bardzo jestem zadowolony z soczewek, zwłaszcza w lecie, jak przydają się okulary słoneczne.
Noszę soczewki marki AirOptix, miesięczne. Pierwsze kupiłem w pierwszym, lepszym Fielmannie, którego klientem jestem do dnia dzisiejszego. Pani mi tam dokładnie zmierzyła wszystkie istotne parametry i dobrała odpowiednie. Na początku próbowałem jednodniowych, ale nie chciało mi się rozpakowywać codziennie i myśleć, która jest do którego oka (niesamowite, bo po ponad 10 latach korzystania z nich dalej nie pamiętam, która idzie na które oko i przy każdej wymianie muszę zerkać na wypisaną przez Panią w Fielmannie karteczkę). Używam płynu marki Solo Care Aqua, czy coś takiego.
Zakładać nauczyłem się na podstawie filmika na Yt .
Noszę w dzień, na noc wyjmuję, podobno trzeba dać “odpocząć” oczom i ogólnie z tego co mówią okuliści nie należy ich nosić jak nie jest to potrzebne, ponieważ soczewka jednak wysusza oko.