Składamy kąkuter do 6.1k

Dzień dobry,
Dostałem misje złożenia jednostki.
Jednostka będzie używana przez młodego człowieka, który ogólnie nie widzi świata poza minecraft’em.
Widać że wyrośnie z niego gracz. Poza tym wiadomo “komputer do nauki”.

W świecie podzespołów byłem ostatnio z 5 lat temu jak składałem swój sprzęt.
Myślałem żeby pójść za zestawami ze strony https://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/
Czyli złożyć:
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B550-A PRO
Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Renegade Black
AMD Radeon RX 6950 XT 16GB GDDR6
Genesis IRID 505F
Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold
Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710
ENDORFY Fera 5 120mm

Myślicie że ma to sen czy coś tu nazmieniać?

Ja też mam duże braki w kontekście podzespołów PC. Ale ostatnio robiłem sobie upgrade i osobiście nie kupiłbym niczego innego niż Nvidia. DLSSy niezauważanie poprawiają ilość FPSów w iście magiczny sposób.

Niech mnie mądrzejsi sprostują, ale dla takiego casuala jak ja to DLSS “się opłaca” chyba.

1 polubienie

Pamiętaj, że AMD też ma swój FSR :wink:

Niby tak, ale takiego wow nie robi… Przynajmniej z nosem blisko ekranu.

Ale nie idąc za daleko w offtop popatrzył bym właśnie pod tym kątem jakbym skladał nowego PC. W necie pewnie są porównania, która technologia robi lepiej i ktora jest częściej implementowana w grach.

Na pisanie o FSR szkoda zużywać switche w klawiaturze, chyba że mowa o 4K z max jakością, ale przy DLSS to i tak nie ma o czym gadać. Ja bym się dziś w kartę bez DLSS3 nie pakował. A jak chcesz dorzucić do tego VR albo renderować coś w 3D, to Radeon sensowność radeona spada do zera. No a skoro Minecraft, to też tylko nVidia ze względu na raytracingowane światy

Chociaż osobiście w pierwszej kolejności bym sprawdził jak u ciebie Geforce now działa, bo pod względem opłacalności własny PC wypada przy tym fatalnie, ale nie na każdym łączu dobrze będzie działać.

1 tera to się w 2 dni zapełni u gracza…

moze nie skladak, ale przymierzam sie do

Na pepperze wynalazlem ze mozna go miec za niecale 1400zl
Widzicie jakies slabe punkty?

Link do recenzji YT: https://www.youtube.com/watch?v=hSKcULW9PPk
Pepper: ACEMAGICIAN AMR5 Mini PC (AMD Ryzen 5 5600U, Windows 11 Pro, 16GB DDR4 512GB SSD, WiFi 5, Bluetooth 4.2) USD326,91 - Pepper.pl

1 polubienie

jezu, moje oczy! Tak, widzę - wygląd!

6 polubień

niewazne, okleje go szarym papierem pakowym :wink:

Kupiłem takie o za 6600:

Niby warte ponad 9k (nawet ktoś go składał na cenach z ceneo i tak wyszło) (@sivy liczę na Twoją opinię)

Ja nie gram, więc jak warte te 6600 to odsprzedam wąsowi albo na olx.

1 polubienie

w tych piniądzach dobry sprzęt:)
do grania się idealnie nada, jest delikatny zapas mocy w zasilaczu wiec można później mocniejsza kartę wrzucić ale jak nie grasz to nie ma sensu:)
gierki w ultra z UHD powinno wszystko pójść bez RT, a do codziennej pracy też będzie git:)

2 polubienia

Tankju!