Ja iphone, plus gsm (hatfu), komunikator imessage
Odbiorca iphone, zagraniczny numer telefonu + polski nr tel, imessage
Ja mam wyłączony roaming w telefonie.
Dzwonimy do siebie i wysyłamy wiadomości imessage. Jak jest w PL to nie ma problemu. Jak jest za granicą to czasem nie ma problemu a czasem za wysłanie 3 linków policzyło mi 30 PLN. Mam w ustawieniach wyłączony data roaming a na bilingu plusa naliczone mam opłaty za przesył danych w postaci mms.
Co ja robię źle i co powinienem zrobić, żeby nie naliczało lub nie wysyłało imessage jeśli narazi mnie to na koszty?
W jakiej pozycji masz ten suwak?
Trochę chłopskorozumuję, ale jeśli tobie policzyło jak za MMS to znaczy że odbiorca schował się za zielonym dymkiem i był niedostępny w iMessages. Albo w ogóle wysłałeś mu na numer który z iMessages nie był powiązany.
Czyli albo mu wywaliło neta na chwilę, gdy do niego coś wysyłałeś, albo odbieranie i wysyłanie iMessages ma ustawione na numer który nie ma roamingu/zasięgu.
A w zasadzie to odbieranie i wysyłanie ustawia się osobno i może tam coś się popsuło. Idealnie jak miałby w obu przypadkach ustawione wszystkie możliwości, każdy numer i każdy mail przypisany do iCloud, wtedy na cokolwiek byś nie pisał, to dojdzie jako iMessages o ile będzie w zasięgu wifi/gsm
właśnie chodzi o to, że obydwa nr są wpięte w imessage. I tak masz rację - jeśli nie ma dostępu do internetu to próbuje wysłać jako zwykły mms.
Tylko jak ja mogę to po swojej stronie wyłączyć?! Mam wyłączone to co wskazał Rysiowy i jednocześnie wyłączony data roaming.
Pytanie czy to znowu Plus coś się nie dogaduje z iphonem czy ja mam jeszcze coś źle ustawione?
Może trzeba u operatora wyłączyć mmsy za granicę?
Data roaming dotyczy tylko ciebie jak sam jesteś zagranico
A MMSy ogólnie potrzebujesz? Bo można je całkowicie wyłączyć
Patrząc na moje doświadczenia z (hatfu) Plusem i ajfonami, sprawdziłbym, czy jednak nie zdezaktywowało się iMessage. Byłem świadkiem losowych dezaktywacji bez ingerencji w ustawienia - normalnie używasz telefonu i cyk, zielony dymek. U żadnego innego MNO się to nie dzieje
1 polubienie