Jesli nie chcesz kupić w iTunes Store, to na PC z windowsem:
Dodajesz mp3 do iTunes. Prawy klik na piosence i „konwertuj do AAC” czy coś takiego. Potem lokalizujesz ten nowy plik w windowsowym odpowiedniku Findera, zmieniasz mu rozszerzenie z m4a na m4r i ponownie dodajesz do iTunes. Dla pewności możesz mu zmienić „prawy klik > więcej informacji, czy coś takiego” typ na dzwonek.
Czego używałeś do zdjęć na Androidzie? Jeśli Google Photos, to jest też na iOS.
To co Piotrek napisał albo jest jeszcze opcja z GarageBand ale osobiście nie testowałem wiec nie zrobię opisu krok po kroku.
Jakkolwiek to górnolotnie nie zabrzmi zmiana systemu to jest zmiana filozofii działania.
Jeśli będziesz chciał w nowym środowisku zrobić jak najbardziej po staremu to się pokaleczysz.
Młotkiem i pneumatyczne wbijesz gwóźdź ale w zupełnie inny sposób (nie porównuje żadnego systemu do któregoś z tych narzędzi żeby za raz ktoś się nie obruszył - metafora).
Najlepiej do Mac czy IP przystosowują się ludzie nie mający dużych doświadczeń z PC czy android.
Najlepiej oduczyć się pewnych przyzwyczajeń bo będziesz walczył albo z urządzeniem albo ze sobą. Bądź biała kartka i spróbuj się dowiedzieć (mnóstwo tego na yt) jak to natywnie działa. Jeśli uznasz ze to jest nie dla Ciebie to nie ma sensu się męczyć.
Wy serio nie rozwlekacie te tematy?
Napisałem ogólnikowo moje wrażenia i tylko przyzwyczajenia do samych zdjęć.
Napisałem przecież o dzwonku że juz jest, to juz temat o dzwonku.
Napisałem, że przez aplikacje sobie wgram muzykę, to już znów co mam robić…
Czasami widzę, że lepiej nic pisac, bo niektórzy to będą o słowo sie czepiac i tworzyć długie posty.
ITunes, to chyba pisałem, że tu lepiej kablem przesyłanie by było na twardy dysk telefonu, bo inne kombinacje to Spofity lepiej będzie działał i jest streaming dodatkowy.
Dobra. Koniec tematu.
Chcieliśmy Ci pomoc i nikt nie robił personalnych docinek. Nie rozumiem czemu masz takie nastawienie. I absolutnie mnie to nie interesuje (możesz mieć swoje powody i ja to szanuje). Chciałbym Ci tylko wyklarować ze możesz mieć swoje odczucia a jeśli zapytałeś o poradę osoby, które są w temacie pare ładnych lat to mogłeś otrzymać odpowiedz inna od spodziewanej.
z zdjęciami to w iOS jest inna filozofia i ona ma racje bytu w czasach chmury (czyli ejpel wyprzedził swoje czasy tak naprawdę) po prostu iOS bazuje mniej więcej na tagach w zdjęciach. czyli odpowiednio opisujesz zdjęcie metadanymi i ono trafia do odpowiedniego albumu (smart folderu). MS się tego nauczył w shareponcie (po przejęciu projektu Jasmine w 2000) ale nie chciał z jakiś przyczyn tego wymuszac w systemie operacyjnym tylko zrobił “inteligentne foldery” a ejpel sie nie szczypał tylko powiedział tak ma być i od teraz i tak jest.
tak jest z zdjęciami tak jest z muzyka w itunes tylko tam to sie nazywa playlisty:)
Wszystko fajnie ale czy te tagi zapisują się w zdjęciu? Exif ma specjalne pola na tagi i ja do tej pory nie mogę pojąć czemu nie są powszechnie wykorzystywane.
nie:(
nie chcę tworzyć nowego tematu i chyba najlepiej to pasuje tutaj, mam użytkownika który przesiadł się z Androida na iPhone, przeniósł dane i teraz takie pytanie, bo nie mam tego tel w ręku a jest zbyt daleko żeby to samemu rozkminić, czy ktoś mi wyjaśni co to za folder “Na moim iPhonie 32GB” jak sprawdzić co to za pliki, czy gdzie tego szukać ewentualnie jak się tego pozbyć
Aplikacja Pliki/Files, tam będzie wgląd do tego co jest na iPhonie w pamięci
tylko czy to będzie w jakimś folderze typu “Na moim iPhonie” czy będą widoczne te foldery które tutaj na screen mam, czy po prostu rozwalone same pliki w cały świat właściciel to osoba kompletnie nietechniczna i trudno ogarnia.
Ok, nie myślałem, że konfiguracja przejdzie tak bezproblemowo. Mogłem się zalogować przez iPada a potem samo mi zaproponowało aplikację do przeniesienia się z Androida. Jestem pod wrażeniem. Nie zdecydowałem się na fresh start, bo za dużo mam rzeczy w google żeby to porzucić. To trzeba na spokojnie, usiąść, pomyśleć.