Właśnie składam nowego kompa i mam szybkie pytanie. Czy można podłączyć 8-pinową wtyczkę do 6-pinowego gniazda karty graficznej? Bo z tego co rozumiem to 8-pinowa wtyczka jest zasadniczo taka sama jak 6 tylko ma dwa dodatkowe piny, no i sam kształt powoduje że nie da się ich źle podłączyć
Jesteś pewien że nie masz źle podłączonego kabelka do zasilacza (lub co gorsza nie patrzysz na kabelek dla CPU)? Bo większość dobrych zasilaczy ma raczej te kabelki w konfiguracji 6+2 dla grafiki (właśnie po to by móc odczepić dwa).
Używam Siletiumpc Vero L3 i o pomyłce raczej nie ma mowy bo kable są opisane, a na tym jest wyraźnie napisane PCI-E
O tym, że to jest taki kabel 6+2 tyle że te dodatkowe nie są odczepiane sugerowałoby to że na samej wtyczce są one wyraźnie oddzielone kreską.
Sprawdziłem dokładnie na pudełku i te przewody są tam oznaczone jako 6+2 co jednoznacznie by pokazywało że można je używać także do gniazd 6 pinowych
Ok. To możesz, choć z tego co widzę na filmach to powinno się dać wysunąć. Ale jeśli tylko pasuje to nie ma problemu.
Fktycznie, daje się wysunąć
Tak kreska o której pisałem to było po prostu łączenie tworzące z dwóch wtyczek jedną
Sprawa wyjaśniona, dzięki.