Od niedawna, wraz z grupką zmotywowanych przyjaciół, współprowadzę kanał o grach planszowych na YT - “Wyjdzie w Graniu”. A równolegle do tego kanału uruchomiliśmy też PODCAST o życiu i grach bez prądu. Gramy, mówimy, piszemy, nagrywamy. Dzielimy się własną, niefiltrowaną jak papierosy Keitha Richardsa, opinią.
Co masz na myśli przez link do podcastu? Linki do Spotify i SoundCloud można znaleźć na naszej stronce podcastu, którą wyżej podlinkowałem. Na iTunes nas niestety na razie nie ma, ale zbadamy jakie są w tej kwestii możliwości i ograniczenia - i oczywiście poinformujemy jeśli się i tam pojawimy
O coś takiego mi chodzi - żeby nie trzeba było tego szukać, bo wiele osób nie będzie wiedziało jak to znaleźć.
Spotify jako zamknięta platforma dla mnie odpada ze wzgledów światopoglądowych
Soundcloud wymaga zainstalowania ich aplikacji, a ja słucham w swoim ulubionym odtwarzaczu i nie chcę go zmieniać (team #overcast).
Po prostu nie każdy chce być zmuszany do instalowania kolejnego shitu dla jednego podcastu - zwłaszcza, że podcasty z założenia powinny być możliwe do słuchania w dowolnym, wybranym przez siebie programie, dlatego link byłby mile widziany
Uściślijmy - SoundCloud nie wymaga aplikacji, żeby podcastu posłuchać w przeglądarce (jakkolwiek nieidealnym rozwiązaniem by to było). Jak wspomniałem - w swoim czasie zbadamy możliwość dodania do Apple Podcasts, ale jesteśmy też ogólnie otwarci na sugestie gdzie jeszcze warto/można udostępniać podcast
Wyobrażasz sobie bieganie z uruchomioną przeglądarką na telefonie?
No i słabo widzę pobieranie odcinka do słuchania offline wtedy.
A wydaje mi się, nie mój use case wcale nie jest aż tak odosobniony - w ten sposób po prostu ograniczasz sobie ilość potencjalnych słuchaczy.
Dlatego napisałem eufemistycznie, że rozumiem, że dla wielu to będzie nieidealne Ale jeśli ktoś słucha w domu - to tak można, dlatego chciałem to doprecyzować
Tak jak mówiłem wyżej - jestem otwarty na sugestie gdzie jeszcze można podcast udostępnić / jak moglibyśmy jeszcze ułatwić słuchanie
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę @pawelorzech@6ghost9@AndrzejKotarski
Ale jeśli korzystasz z anchor to nie musisz się martwić bo to anchor zadba o to, by twój podcast znalazł się wszędzie gdzie się tylko da
Nieumieszczanie podcastu w Apple Podcasts to tak jak tworzenie video i umieszczanie ich wszędzie, tylko nie na YouTube.
Jeśli zależy Wam na zasięgach, to raz dwa
Serio, najprościej będzie jak założycie sobie konto na Anchor i tam będziecie wrzucać .mp3 z audio podcastu. Anchor zajmie się dystrybucją na Spotify (jak wkleicie w Anchorze linka do już istniejącego podcastu na Spoti, to nie zrobi duplikatu, więc spoko), PocketCasts, Overcast, iTunes i wszystkich innych miejscach, gdzie słucha się normalnie podcastów. Soundcloud jest dla zwykłego użytkownika podcastów najmniej intuicyjny tak naprawdę.
To nie jest dużo pracy z Waszej strony, bo tylko wrzucacie mp3 i kopiujecie tytuł i opis do Anchora. A benefity duuuuuuże.
Trzymam kciuki, bo sam w planszówki grywałem/będę grywał. Mamy dość pokaźną kolekcję, nawet z białymi krukami (Ankh Morpork).
Słyszeliśmy o anchor.fm, ale ma pewne istotne ograniczenia, niedogodności i braki względem SoundCloud z powodu których się na niego nie zdecydowaliśmy. Ale nie jest wykluczone, że w nieodległej przyszłości przyjrzymy mu się ponownie, dokładniej, wraz z różnymi innymi możliwościami udostępniania podcastu
Jest też na naszej witrynie wraz z linkami do SoundCloud, Spotify i Apple Podcasts: https://wyjdziewgraniu.pl/
Oczywiście wszelki feedback mile widziany Dajcie też znać (tu albo w komentarzach na YouTube albo gdzie Wam najwygodniej) jak Wy dbacie o gry? Czy zgadzacie się z naszymi obserwacjami czy macie zupełnie inne/odwrotne?
Podcast cały czas stopniowo rozwijamy, a w tym tygodniu pojawił się czwarty odcinek, gdzie mówimy o RoboDerby, Moim Mieście, Fasolkach i Na Skrzydłach, ale też nareszcie odpowiadamy w Q&A na pytania widzów i słuchaczy - co stało się punktem wyjścia dla paru różnych tematów mniej i bardziej związanych z grami:
W piątym odcinku podcastu rozmawiamy o tym czy faktycznie czym bardziej skomplikowana planszówka tym lepsza i czy proste gry nadają się tylko dla dzieci (i dlaczego tak/dlaczego nie) i o grach: Miodek, Cytadela oraz Aeon’s End, którego wideorecenzję niedawno na naszym kanale zaprezentowała Madzia.
Hej, spieszę tylko poinformować, że na naszym portalu jest już 7 odcinek i mówimy w nim o czymś co dla niektórych może być bardzo kontrowersyjne - graniu poza domem i stołem
A dokładniej wymieniamy się pomysłami na najciekawsze miejsca, które nadają się do planszówkowania, a przy okazji też o tym kogo można tam spotkać i jakie gry zabrać.
Wymieniamy się też przemyśleniami o 3 grach - Little Town, Kolejowym Szlaku i Gold West
Serdecznie polecamy się z Madzią i Wojtkiem do posłuchania w tle niedzielnego poranka