Polska to tak niby wstała, ale uderzyła sie głową w parapet
Czuć prędkość!! Supcio
Polska to tak niby wstała, ale uderzyła sie głową w parapet
Czuć prędkość!! Supcio
Przyznaję: zapierdala. I rozwiązało mój największy problem z obrazkami. Kudos Panie @pawelorzech
Należał się Panu ten koncert Podsiadły
Chciałem dać znać - forum padło na parę godzin bo certyfikat SSL się nie odnowił. Wszystko już naprawiłem, ale to wymagało… postawienia forum na nowo i wgrania backupu. Dlatego może musicie się zalogować ponownie. Nic nie powinno było zniknąć, ale gdyby czegoś brakowało to dajcie znać!
Z plusów - przetestowałem proces przywracania kopii zapasowej forum i działa. Od postawienia nowego serwera do “hej forum śmiga” minęła mniej niż godzina!
Ale to ja gdy siadam wieczorkiem do “aktualizacji forumka, która na pewno pójdzie gładko”:
Całkiem sprawne recovery. Graty.
Wgranie certu SSL wymagało postawienia od nowa? Erm, ale jak to? Let’s encrypt więc certbotem i po kłopocie?
Miałem dwie instancje nginxa (jedną na serwerze, drugą w kontenerze discourse) i się gryzły, nie chciało mi się tego rozwiązywać “po bożemu”, bo nie wiem ile mogłoby mi to zająć, a efekt ten sam
Gryzły się w momencie odświeżania certa i bindowaniem portu 443? Z ciekawości pytam.
Rozumiem, że wykosiłeś nginxa z serwa i od początku (w sensie recovery z backupu, albo raczej dumpa_przed_przenosinami) podstawiłeś w kontenerze?
Yes, let’s encrypt nie mógł znaleźć pliku tego z challengem, bo nginx pierwszy wywracał konfigurację do góry nogami.
Ostatecznie po prostu odpaliłem nową maszynę, zainstalowałem na czysto discourse, w tej starej instancji zrobiłem backup forum i na nowej wgrałem - gotowe. Wszystkie media są na s3 więc nie trzeba było niczego przenosić, cała konfiguracja jest w app.yml, bardzo szybki proces.
A relog userów na forum forced why? Myślałem, że to jest w bazie (która była zdumpowana i wgrana na nowo). Jakieś dodatkowe mechanizmy poza bazą danych ew. robienie skrótów bazujących na bazie oraz innym elemencie?
Ew. wymuszony po stronie front-end bo cookies od nowa?
Dokładnie to!
Tak widzę parę ostatnich postów