NAS — nasze doświadczenia, zastosowania i pytania

Masz biurko z komputerem w kuchni?

2 polubienia

ja na szczęście mam biuro na innym piętrze niż kuchnia.
Dodatkowo mnie bardzo denerwuje nie krótkotrwały hałas tylko szum i ten odgłos dysków HDD - “igły szorującej po talerzach”.

2 polubienia

dokladnie tak

1 polubienie

No ja wykorzystałem remont i przeprowadziłem wszystko do garażu, łącznie z ONT :slight_smile:

słodki Jezusku jak to teraz prędko się porusza! dorzuciłem 16 GB ram, przerzuciłem docker na ssd i :innocent:

Pihole już śmiga - idzie weekend i będzie zabawa! :smiley:

3 polubienia

Znalazłeś już jakąś alternatywę dla RD?

Póki wszystko działa, to o tym nie myślę, a jak przestanie, to wtedy pewnie na Reddicie będzie info co robić.

1 polubienie

Na Reddicie robili jakąś kampanię reuploadowania linków do cache i chyba “poprawili” problem, więc może na jakiś czas przedłużyli sensowność serwisu.

Problemy mają Ci, którzy wykupili na dłuższy czas, spanikowali czytając newsy i dokonali zwrotu $$$ - wyłapali od RD bany i teraz nie mogą reaktywować konta, nawet rzucając w RD kasą.

no to jednak nie polecam. Po aktualizacji DSM 7.2.2-72806 i restarcie nas-a (nie miałem prądu przez dłuższą chwilę i UPS nie uciągnąłby tego) wywaliło, że cały Volume 2 jest unsupported. Ma początku myślałem, że same dyski samsunga przestały być wspierane ale “na szczęście” to tylko moje contenerki poszły się paść na wieczne, zielone pastwiska.

Reset i dodałem te dyski jak Pan Synology przykazał jako normalne ssd-cache W/R. Ciemną nocą będę się bawił w stawianie od nowa i zobaczymy jak z hałasem.
Zakup nowego UPS-a widzi mi się coraz bardziej nieubłagany.

pamiętaj, że baterie można w UPSach wymieniać, szkoda wyrzucać dobrą resztę

Prąd padł podczas aktualizacji czy po prostu zakutalizowałeś i jakiś czas potem padł prąd?

Dyski SSD czy NVME? Te drugie chyba oficjalnie na większości modeli wspierają tylko cache a nie filesystem? Można z nich zrobić storage, ale to wciaż jest obok i niezgodne z zaleceniami Synology (podobnie jak ja sobie podłączyłem na USB kartę sieciową 2,5Gbit i mam połączenie 1+1+2,5 zamiast 2x1).

1 polubienie

Ten co mam jest ok. Ale stoi w biurze i trzyma Mac Studio i PC.
2 muszę kupić do garażu i tam wyrzucić nas bo hałasuje.

Nvme i tak, zrobione na boku stąd ten problem