Monety kolekcjonerskie - pytanie

Cześć :slight_smile:

Przychodzę do Was s pytaniem dotyczącym monet kolekcjonerskich. Moja babcia od jakiegoś czasu subskrybuje różne rzeczy od Skarbnicy i co jakiś czas dostaje/kupuje monety z różnych zestawów.

Czy wiecie może, czy to jest cos warte i jest sens to trzymać czy sprzedać już? :slight_smile:

1 polubienie

Coś na pewno. Pytanie ile?

Z tego co kojarzę to Skarbnica Narodowa, cieszy się raczej średnią opinią wśród kolekcjonerów. Już sama nazwa, sugerująca, że to podmiot państwowy jakim nie jest budzi podejrzenia o skam. Jak jest na prawdę nie wiem. Długo już są na rynku więc chyba głównym przekręt em jest to że dają darmowe monetki, których odbiór wiąże się z płatnym abonamentem na kolejne.

Na szybko sprawdzając to ten zestaw monet z obrazami na ebayu pojawia się za 150 funtów a lokalnie znajduję wpis w domu aukcyjnym z Dublina sprzed 2 lat gdzie informowali o licytacji z ceną wywolawczą €380, podając jednocześnie sugerowaną cenę detaliczną €1200. Niestety nIe jestem w stanie sprawdzić jak się aukcja skończyła.

Tę replikę banknotu z Kościuszką znajduje za ok 50zł

Proponuję podejść do jakiegoś porządnego sklepu numizmatycznego (nie wiem jak teraz ale kiedyś w każdym większym mieście takie były). Chyba każdy oferuje darmową wycenę. Byliby też w stanie dokładniej stwierdzić jak rzadkie są to okazy. Im rzadsze tym bardziej opłaca się trzymać długoterminowo. Podejrzewam, że to masówka, ale życzę dobrej wyceny

1 polubienie

Chyba głównym założeniem zbierania takich monet jest to, że muszą nabrać wartości.

Schowaj głęboko i za 30 lat sprawdź wartość, albo zostaw dzieciom. Sprzedawanie teraz mija się z celem.

2 polubienia

znam twoj bol. Odziedziczylem albumy ze znaczkami, i oddzielenie ziarna od plew graniczy z cudem. Setki znaczkow, wiekszosc z pokancerowana. Na razie odlozylem na polke. Moze na emeryturze znajde natchnienie, albo jakas AI mi to posortuje i policzy

2 polubienia

Największą wartość (i największy przyrost wartości) mają monety okolicznościowe wydawane przez NBP.

3 polubienia

Dzięki :). Muszę nastawić się na przekonanie Babci, żeby zrezygnowała z tej subskrypcji.