Migracja programów Windows

Istnieje coś co pozwoli mi emigrować programy z konfiguracją że starego Windows 10 na nowy komp Windows 11?

Chodzi o dwa różne PC?

Może to

PCMover - To oprogramowanie, które pozwala przenosić programy, pliki i ustawienia na nowy komputer. PCMover oferuje łatwą migrację za pomocą sieci, kabli transferowych lub zewnętrznych nośników, takich jak dyski USB.

Tak, nowy i stary komputer. Pcmover drogi jest jak na jednorazowa akcje, ale już znalazłem kilka obiecujących alternatyw jak CloneApp. Będzie testowane.

1 polubienie

A nie możesz po prostu przełożyć dysku ze starego do nowego i mieć z głowy?

Nie da rady, stary dysk to sata a nowy nvme

Clonezilla czy coś podobnego i po problemie

Ale przeczytałeś że na nowym komputerze mam już win11?

No i? Zrobisz update z 10 i po problemie ¯_(ツ)_/¯

Nie zrobię, to inny numer seryjny. System jest już zainstalowany, trochę innego softu też. Nie bardzo rozumiem po co proponujesz mi coś czego nie chcę. Taki folklor?

1 polubienie

To trochę utrudnia. Myślałem że chcesz na “czysty” system programy przenosić, stąd taka propozycja.

Nowy komp ma serial w bios

Ogólnie, to niczemu nie przeszkadza.

Jedynie Windows 10 twierdziłby że nie masz licencji, ale po upgrade już powinno być ok

niby tak, ale ten windows co mam byl juz 2x migrowany (hdd->ssd->ssd), ma chyba z 10 lat na karku, i chyba raz na 10 lat mozna przeinstalowac?

To nie ma znaczenia jeśli robisz to na tym samym MB.

Ja też miałem podobną sytuację, ale dopiero całkiem nowy komp uniemożliwił korzystanie z tego samego klucza

no ale to jest całkiem nowy komp. Ze starego nie zostaje nic, no chyba ze policzymy myszke i klawiature :wink:
Znalazlem darmowa apke CloneApp i przygladalem sie tez temu pcmover.

1 polubienie

Ale jeśli nowy komp ma LEGALNIE licencję na W11 to telefon do M$ załatwia sprawę.
Ja używam legalnego win98 który aktualnie jest win10 i niedługo będzie win11 = kilka migracji pomiędzy sprzętami, i wszystko jest ok. Raz tylko musialem do M$ dzwonić przez te wszystkie lata.

tak, to legalny windows. Przyszedl preinstalowany. W ramach sprawdzenia kompa aktywowalem win11 oraz wgralem juz kilka aplikacji. Rozumiem ze mozna to zgruzowac, zmigrowac dysk, i miec stary 10 letni smietnik. Tylko zadam pytanie - jak kupujesz nowego iPhone’a, to tez zawsze odzyskujesz backup, i nigdy nie instalujesz wszystkiego od nowa? Jesli tak rozumiem czemu Ty mnie nie rozumiesz. Myslalem ze zyles w czasach gdy reinstalacje windowsa robilo sie przed sniadaniem i po kolacji :smiley: bo wtedy lepiej dzialal. Ale widocznie mlody jestes.

2 polubienia

Gorzej. Obecnie to samo się przerzuca :rofl:

Choćby dlatego warto było :kissing_heart: