Konfiguracja pod NAS

Jako ze wypadlem z rynku calkowicie, to zapytalem chatGPT o:

Zaproponuj konfigurację sprzętową o niskim poborze prądu pod serwer NAS ze wsparciem sprzętowym dla dekodowania h265 i minimum 32gb ram. Weź pod uwagę fakt, że posiadam już dysk ssd na system operacyjny oraz dyski hdd na storage więc ich nie potrzebuje. Procesor musi mieć obsługiwać minimum 12 wątków (czyli mieć minimum sześć rdzeni). Obudowa komputera musi mieć miejsce na minimum cztery dyski 3,5" (najlepiej sześć lub więcej). Całość będzie chodziła pod kontrolą darmowego systemu operacyjnego Linux.

No i dal mi taka odpowiedz:

Oto propozycja konfiguracji sprzętowej dla serwera NAS spełniającego Twoje wymagania:

Procesor

• AMD Ryzen 5 5600G: Sześciordzeniowy procesor z dwunastoma wątkami, o niskim poborze mocy (TDP 65W) i zintegrowaną grafiką Radeon Vega, która wspiera sprzętowe dekodowanie H.265.

Płyta główna

• ASRock B550M-ITX/ac: Płyta główna w formacie mini-ITX, która obsługuje procesory AMD Ryzen i posiada zintegrowane Wi-Fi oraz Bluetooth.

Pamięć RAM

• 32 GB DDR4: Dwa moduły po 16 GB DDR4 RAM, np. Corsair Vengeance LPX 3200MHz.

Obudowa

• Fractal Design Node 804: Obudowa micro-ATX z miejscem na osiem dysków 3,5", co zapewnia dużo miejsca na Twoje dyski HDD.

Zasilacz

• Seasonic Focus GX-550: Zasilacz o mocy 550W z certyfikatem 80 PLUS Gold, zapewniający wysoką efektywność energetyczną.

Chłodzenie

• Noctua NH-U9S: Kompaktowy cooler CPU, który zapewnia ciche i efektywne chłodzenie.

No i moje pytanie - czy ktos widzi w tym zestawie cos calkowicie nieodpowiedniego? Czy moge sobie kolekcjonowac czesci powoli wg podpowiedzi AI? :smiley:

65w to nie jest niski pobór mocy. Zobacz na Intela n100. Za 600 zł można kupić gotowy komputer pod nas (na AliExpress)

Zrobię trochę offtop.

Tak z ciekawości - masz doświadczenia z N100? Myślałem żeby sobie kupić miniPC tak na wszelki wypadek jak czasem coś trzeba zrobić na Windowsie, służyłoby to do przeglądania internetu, może puszczenia streamingu, okazjonalnego odpalenia O365 i właściwie tyle.

Na Allegro jest np. takie coś

https://allegro.pl/oferta/mini-pc-minikomputer-t8-pro-16gb-ram-ddr5-512gb-ssd-win11-intel-n100-12th-15282567321

Czy to i tak jest przepłacone za tę konfigurację?

dopiero planuje kupic jako wezly klastra Kubernetes, ale do w/w zastosowan to nawet sprzety za 300zl daja rade, wiec tym bardziej n100. Jak chcesz poczytac opinie wlascicieli, to na tym discordzie jest kanal o sprzecie, i n100 jest dosyc czesto omawiany: Discord

Co do minipc, to warto zawsze popatrzec na mozliwosci rozbudowy: czy da sie wymienic/dolozyc RAM, dyski SSD, ile i jaka predkosc sieciowki. Sporadycznie mozna nawet kupic modele z riserem do pciex i wloczyc karte graficzna albo karte rozszerzen do kolejnych dyskow SATA, choc tu akurat n100 nie blyszczy, bo ma malo linii.

1 polubienie

Ale:

Procesor musi mieć obsługiwać minimum 12 wątków (czyli mieć minimum sześć rdzeni)

:wink:

Z drugiej strony, 32 GB ram + procek o takim TDP do NASa, to trochę przesada.
Jak potrzebujesz dekodowania, to raczej szedłbym w Intela z QS.

2 polubienia

N100 jest oparty na wiekowej arhitekturze, juz lepiej N200. Ale zauwaz ze Martin ma wymagania 12 watkow. Zaden z low power CPU nie ma tylu. Akurat ten Ryzen jest calkiem sensowny biorac pod uwage ilosc rdzeni/ watkow do poboru mocy. TDP jest tez podawane jak maksujesz CPU. I tu juz nie jest tak zle. Zwykle CPU pobiera znacznie mniej niz TDP.
@Martin_Fox chcesz miec NAS wszystkomajacy oparty tylko na NAS OS (Truenas, OMV, CasaOS, etc) czy zamierzasz pokombinowac? Ja mam na przyklad postawionego Proxmoxa, na nim Truenas z IOMMU na dyski (podpinam bezposrednio do NAS OS) w zwiazku z tym ZFS dziala idealnie. A na dodatek mam wszystkie zalety Proxmoxa z LXC i pelnowymiarowymi VM. Dwa dyski SSD na Proxmox i VM’s Kolejne 3 standard talerze na Truenas.

2 polubienia

Taki do ktorego wsadze kilka dyskow 3,5" ??

Bo ja znalazlem tylko takie pod 2,5" albo wrecz pod m2

jesli nie planujesz filmoteki to 4 ssd 2,5 powinny wystarczyc, a jednak kultura pracy bedzie nieporwnywalna. Mowie o czyms takim: https://www.reddit.com/r/HomeServer/s/BkWzlCTbtT

Tylko ja juz mam dyski i chce z nich dalej korzystac. 2TB M2 NMVE to jest jakies 150 funtow, czyli musialbym dolozyc kolejne 600 funciakow na same dyski, a i tak mialbym duzo mniej niz teraz.

Moj obecny setup dyskowy to 21TB SSD w RAID1 jako dysk systemowy + 44TB HDD w RAID5 (ZFS)

Mialem wczesniej proxmoxa, ale moj obecny sprzet byl wybierany pod typowego NASa, wiec aktualnie mam Arch jako OS + wszystke moje serwisy skonteneryzowane (w jednym poscie wyzej napisalem jaki mam setup dyskowy). A teraz zmienily sie oczekiwania i chcialbym miec znow proxmox, zeby moc postawic sobie jedna VMke dedykowana pod NAS + VMka pod kontenery (nie lubie LXC) i dodatkowe VMki pod laba w ramach potrzeb. Stad wymagania co do ilosci RAM i CPU, bo cos to musi udzwignac :slight_smile:

Jako alternatywe biore pod uwage typowy NAS od qnap czy synology z obsluga dockera, + minipc oparty o low voltage ryzen 7 z 32gb ram jako lab :smiley:

Ja bym szedł w tym kierunku. Syno na intelu (żeby był QuickSync) jako typowy NAS i osobna maszynka na lab.

Odpowiem na oba posty od razu :wink:
Czyli generalnie chcesz zrobic tak jak pisalem. Proxa z NAS. reszta tak jak lubisz, Ja tam nie mam nic przeciwko LXC, ale nie kazdy jest taki sam :slight_smile:
Drugie rozwiazanie tez jest dobre. Oprocz tego Ryzena jaki opisywalem na ktorym stoi Truenas, kupilem z Ebay za jakies grosze MiniPC Dell. Szukalem jak najtanszego z jak najlepszym procem. mozna nawet i7 wyrwac. Dokupilem pamiec za jakies drobniaki a dyski mialem. Do Della wchodzi NVMe i jeden SSD. Mozna pokombinowac jeszcze ale ja sie nie bawilem. No i na tej miniaturce tez mam Proxa (to jakis pattern juz jest) i rozne rzeczy. troche zeby rodzielic od Glownego systemu gdzie jest NAS, a troche dla zabawy. Ale ja walniety jestem bo mam w biurze 5 PC i 3 lapki :rofl: :rofl: (dwa z nich to tez Arch :wink: )
Jest cos takiego jak Zimaboard. Tez wydaje mi sie OK rozwiazanie. Jeden zestaw wlasnie do mnie leci z HK i bede testowal za jakis czas.

1 polubienie

Miałem zakładać temat ale się podepnę. Potrzebuje tanim kosztem sprzęt pod Domain Controller i VM Cisco ISE. ISE potrzebuje 8 CPUs i 32GB. Nie wiem jak DC. Co proponujecie? Będę robił projekt do szkoły - implementacja dot1x więc wymagania są minimalne ale miło jak będzie przestrzeń na rozbudowę.

1 polubienie

Zacznijmy od tego, że Intel i AMD liczą TDP różnie
Secundo - to, co poruszyłeś, TDP nie ma takiego znaczenia w near-idle
I po trzecie - niestety intel schodzi niżej z mocami bez włożenia miliona godzin w konfigurację C-states

Tak, wiem ze licza roznie. A najlepsze jest to ze to co podaja fabryki ma sie nijak do tego co otrzymujsze na zywo na roznych plytach glownych. Praktyki Asusa, MSI, Gigabyte ze dla nich Auto lub Standard w BIOS to nie to co podaje fabryka tylko juz wartosci OC zapisane w firware. Jak chcesz miec dokladnie to co fabryka sobie wymyslila i tak musisz pogrzebac w ustawieniach. I to nie w jednym miejscu niestety.
Tak, intel schodzi nizej. Szczegolnie na procach do tego przeznaczonych. Ale jak juz ktos liczy kazdy Watt to nie chce kupic z buta 12 watkowego CPU :wink: Tylko wezmie N100, i3N lub cos podobnego do tego zaprojektowanego. Nota bene moj uzywany Optiplex ma w spoczynku 7W a pod lekkim obciazeniem jakies 14W. Liczone na gniazdku. Jak chcesz wycisnac ostatnie soki to mozesz ze wszystkiego. Ale po co? :rofl:

AMD Ryzen 5800U ma 8c/16t i TDP 15W więc wiecie…

Dokladnie. Jak Ci zalezy na niskim zuzyciu, to znajdziesz cos takiego.
Co do obudowy to trzeba poszukac. jest coraz mniej z duza iloscia miejsca na dyski. Generalnie obudowa Fractal jest cool. Sam mam Define R6, ale jak ja skonfiguruje pod przestrzen dyskowa to z kolei nie ma miejsca na duza grafike lub AIO. Ale to raczej Cie nie obchodzi w tym wypadku. Bardzo dobre wykonanie. Polecam tez Antec P101. Mam starszy model Anteca z serii P (ciche obudowy) P280. bedzie jeszcze bardzo dlugo mi dobrze sluzyc.

1 polubienie

32GB RAM czy cpu 6c/12t to jest spora przesada pod NASa.

spokojnie można zjechać z tych parametrów na rzecz 10Gbps (bo ta plyta tego nie ma).

Lepiej dać trochę słabszy sprzęt do NASa i osobne urządzenie do uslug ktore po NFSie beda się komunikować z NASem

Tylko po co karta 10Gb jak reszta urzadzen sieciowych tego nie ma? Tak wiec do tego jeszcze switch. Plus kable. Plus karty co najmniej do glownego kompa.
Jak masz switch 1Gb a karte 10Gb to fajna masz karte :wink:
Ja mam router z dwoma portami 2.5 Gb i mam fajny router :rofl: Nie wplywa to w ogole na predkosc reszty sieci, bo pozostale komponety to standfard 1Gb.

1 polubienie